Nieuws Nieuws Nieuws

Nieuws

Hoe uw hoofd koel houden in de Spaanse hitte

24 aug 2020

Spanje is de zonnigste plaats in Europa. Zeker de zuidkust baadt in zonlicht, 300 tot 320 dagen per jaar. Wat anders dan België, waar het weerbericht veel wegheeft van een lottotrekking: u kan geluk hebben, maar de kans is veel groter dat het weer noppes wordt. Dan zit u beter in Spanje. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het klimaat aan de costa’s zelfs het beste ter wereld.

U zou voor minder een (tweede) woonst kopen in het beloofde land. Bent u een van de gelukkigen, dan bereidt zich evenwel ook best voor op de andere kant van de medaille: de intense hittegolven die het zuiden van Spanje soms in z’n grip houden. Zeker in juli en augustus sist Spanje weleens als een klontje boter in gloeiend hete braadpan. Hoe beschermt u zich het beste tegen die hitte?

Vermijd een zonnesteek

Een zonnesteek is geen lachertje. De Spaanse politie heeft tijdens vorige hittegolven een reeks richtlijnen verspreid om de vroegste symptomen ervan te herkennen. Niet zozeer voor de lokale bevolking. Die weet meestal maar al te goed hoe om te gaan met de meest drukkende hitte (lees: een uiltje knappen, maar daarover later meer). Wel voor de guiris die, verzot op de zon, hun eigen grenzen nog niet kennen.

Die symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, krampen, overtollig zweten, hartkloppingen en een slap gevoel. Vermoedt u dat u een zonnesteek hebt, ga dan naar de schaduw of een koele kamer, neem een koude douche en drink water of limonade. Als iemand met een mogelijke zonnesteek buiten bewustzijn is, verwittig dan de medische hulpdiensten (112 of 061).

Ontspan tussen 12 en 4

U bent niet in België waar het leven gehaast verloopt. In Spanje valt het openbaar leven in de vroege namiddag helemaal stil. En al zeker in de zomer, wanneer de hitte het onmogelijk maakt om iets te doen tussen 12 en 4. De warmste momenten van de dag zijn rond 3 uur. Tijdens een hittegolf is platte rust trouwens een officiële overheidsrichtlijn.

Doe zoals de Spanjaarden: plan uw activiteiten in de ochtend of na vier uur. Vermijd zoveel mogelijk fysieke inspanningen. Ga niet joggen, maar zoek een hangmat naast het zwembad of een comfortabele ligstoel in de schaduw. Ontspan! Of waarom dacht u dat de Spanjaarden de siësta tot kunstvorm verheven? Let wel op dat u zich niet laat verrassen door de draaiende zon als u buiten in slaap valt.

Blijf koel

Neem een duik in het zwembad. Heel wat van de woonsten in onze listing hebben een zwembad, al dan niet gemeenschappelijk. Ook grote winkelcentra met airconditioning, zoals dat in La Zenia, vormen prima toevluchtsoorden tijdens de warmste uren van de dag.

Drink en eet aangepast

Drink meer dan gewoonlijk en wacht niet tot u dorst heeft. De aangeraden hoeveelheid is minstens twee liter per dag. Neem overal een waterfles mee naartoe. Alcohol en koffie werkt vochtafdrijvend, en zijn in principe niet aangeraden. Al is het uiteraard geen groot probleem om een cerveza of een lekkere cocktail te drinken, zolang u tussendoor maar voldoende water drinkt.

Vermijd in de zomer copieuze, warme maaltijden. Denk aan stoofpotten, soep of geroosterde kip. Het menselijk lichaam maakt hitte aan om die verteren. Beter opteert u voor frisse, lichte maaltijden, zoals yoghurt, slaatjes of de heerlijke koude gazpacho waar de Spanjaarden verzot op zijn. Of wat gedacht van seizoensfruit, dat in Spanje trouwens veel lekkerder is dan bij ons. Zeker het fruit dat veel water bevat, zoals watermeloenen en aardbeien (maar ook tomaten), past prima in uw zomerdieet.

Bescherm uzelf tegen zonnebrand

Wie wilt er nu bijlopen als een Engelsman die op vakantie in Ibiza een typische vertolking van een gegaarde kreeft ten beste geeft? Een verbrande huid is niet enkel onprettig, maar verhoogt ook de kans op zonnesteken en huidkanker. Blijf daarom zoveel mogelijk in de schaduw en draag een hoed. En smeren maar, die zonnebrandcrème met factor 50.

Hou uw huis gekoeld

Slechts een derde van de huizen in Spanje heeft airconditioning, al ligt dat percentage in de warmste regio’s van het land wel hoger. Gelukkig beschikt het gros van de villa, huizen en appartementen die Gold Estates aanbiedt wel over airco. Wie minder geluk heeft, of wie z’n airconditioning liever niet te vaak gebruikt, kan de warmte in huis nog altijd met ouderwetse middelen te lijf gaan.

Spanjaarden laten op hete dagen de gordijnen en rolluiken dicht en zetten de ramen open. Zo vermijden ze direct zonlicht, maar kunnen ze wel genieten van een bries. Ook ventilators kunnen de lucht laten circuleren in huis. Gebruik op warme dagen zo weinig mogelijk fornuis, oven en andere huishoudtoestellen die warmte afscheiden. Een slaatje is dan sowieso verstandiger, dat zeiden we al.

Vermijd verplaatsingen met de auto

Lange autoritten zijn sowieso niet prettig op warme dagen. Tenzij u geniet van die short die tegen uw billen kleeft. Hebt u toch een stevige verplaatsing voor de boeg, neem dan regelmatig een pauze, liefst in de schaduw. Zorg ook dat u voldoende water bij heeft.

Blijf nooit te lang zitten in een geparkeerde auto, ook niet als die in de schaduw staat en een open raampje voor verkoeling zorgt. In geen tijd kan uw auto veranderen in een braadoven. Laat in geen geval uw hond achter in een gesloten auto, ook niet als het maar voor eventjes is.

Draag losse, lichte kleding

Die laat toe dat er lucht circuleert rondom uw huid, zodat het lichaam afkoelt. Uw kleren zijn liefst gemaakt van natuurlijke stoffen, zoals zijde, linnen of een combinatie van beide. Polyester, nylon, acrylic, lycra zijn veel minder geschikt. Die laten de huid namelijk niet ademen. Kies voor lichte kleuren: wit, beige, pastelkleuren. Zwart en donkere kleuren absorberen de hitte.

Een hoed kan een zonnesteek vermijden. Hoe breder de rand, hoe beter beschermd u bent. Ook een waaier is een gepast accessoire in Spanje, niet enkel om uzelf koele lucht toe te waaien, maar ook om de zon te blokkeren. En uiteraard is een zonnebril onmisbaar - niet enkel in de zomer, maar het hele jaar rond.

Zorg voor ideale slaapomstandigheden

Zonder airconditioning zijn zweterige toestanden onmogelijk te vermijden? Toch niet, met deze tips kan u alsnog uw nachtrust bewaren:

  • Steek lakens of hoofdkussens voor slapengaan enkele minuten in een plastic zak in de diepvries. Ze blijven niet de hele nacht koel, maar hopelijk wel lang genoeg om in slaap te vallen.
  • Vul een warmwaterkruik met koud water.
  • Hebt u geen ventilator, hang dan een vochtig laken voor het raam. Of zet een kom ijs voor een ventilator.
  • Draag een lichte pyjama. Of slaap naakt. Volgens een studie van Amerikaanse katoenproducenten leidt dat laatste tot gelukkigere relaties. Vraag ons vooral niet waarom!
  • We weten dat het het vorige puntje tegenspreekt, maar: slaap alleen. Schurkt u aan tegen iemand anders, dan gaat uw lichaamstemperatuur de hoogte in en gaat uw beddengoed aan uw lijf kleven.
  • Neem een lauwe of warme douche. Een koude douche voor het slapengaan koelt misschien wel af, maar heractiveert ook uw lichaam. Waardoor u de hitte achteraf sneller voelt. Warmer water verhoogt uw lichaamstemperatuur, wat een verkoelend effect heeft.
  • Ook kompressen of washandjes met lauw water kunnen helpen. Druk hen op nek, ellebogen, enkels en de achterkant van de knieën voor een verkoelend effect.
  • Leg uw matras eventueel op de grond. Hete lucht stijgt omhoog.
  • Slaap buiten, als het kan. Op uw balkon bijvoorbeeld.

Wen eraan en zorg voor mekaar

In het begin kan het puffen en zweten zijn, maar na enkele weken zal het al wat beter gaan. Wees wel voorzichtig: hoe uw lichaam reageert op hitte hangt af van uw leeftijd, medische toestand en fitheid. Doe niet te zot. Vooral ouderen, zieken en jonge kinderen lopen een verhoogd risico. Zorg voor uzelf en, als het kan, voor anderen.

Spanje Wijs

Wegwijs in Spanje met onze wegwijzer.

Jouw droomleven in Spanje begint met onze handige gids! In 4 stappen maken we jou wegwijs onder de Spaanse zon.

Download nu
WhatsApp
search