Waarom de Spaanse zuidkust de gezondste plaats ter wereld is

Spanje is goed voor u. Voor u ons van vooringenomenheid beschuldigt, wij zijn niet de enige die dat zeggen. Tot groot ongenoegen van onze dokter – die tegenwoordig technisch werkloos is, maar naar verluidt wel goed op weg is het wereldrecord patience spelen scherper te stellen.

Medisch tijdschrift The Lancet riep Spanje uit tot gezondste land van Europa. Daarvoor verzamelde The Lancet tussen 1990 en 2010 20 jaar lang data. De conclusie: de gemiddelde Spanjaard bereikt de rijpe leeftijd van 81,4 jaar, waarvan hij er zich gemiddeld 70,9 kiplekker voelt. België staat volgens The Lancet niet in de top-10 van gezondste Europese landen. Hoeft dat te verrassen in een land dat van beton gieten en uitlaatgassen verspreiden nationale hobby’s maakt?

In 2019 steeg Spanje naar de topplaats van de Bloomberg Healthiest Country Index, een gezondheidsranking van 169 wereldwijde landen. Bloomberg neemt onder meer factoren in achting als levensverwachting, toegang tot drinkbaar water en deftige sanitataire voorzieningen, gebruik van tabak, hoge bloeddruk en zwaarlijvigheid bij de bevolking. Bij de vorige editie van de index, in 2017, leidde Italië en stond Spanje slechts zesde.

Bloomberg 2019 Healthiest Country Index deel 1
Bloomberg 2019 Healthiest Country Index deel 2
Bloomberg 2019 Healthiest Country Index deel 3

Over levensverwachting gesproken: de Spanjaarden leggen op alsmaar gezegendere leeftijd het loodje. Nergens in de Europese Unie worden de mensen ouder. Wereldwijd moet Spanje wat betreft kranige oudjes enkel Japan en Zwitserland laten voorgaan. Maar niet voor lang. De Universiteit van Washington becijferde vorig jaar dat de gemiddelde Spanjaard tegen 2040 bijna 86 jaar doorbrengt op onze aardkloot. Daarmee zou Spanje Japan inhalen.

Het moge duidelijk zijn: Spanje heeft een eindeloze bron van levenselixir aangeboord. De Spanjaarden bezitten alle sleutels tot een lang, gezond en gelukkig leven:

Het klimaat aan de Spaanse zuidkust benadert de perfectie

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de zuidkust van Spanje – meer bepaald de Costa Blanca – een “bijna perfect klimaat”. Nou, daar moeten ze ons niet van overtuigen. De milde winters en het gebrek aan regen zorgen ervoor dat het het hele jaar lang aangenaam toeven is aan de Spaanse witte kust.

vrouw in de zonneschijn op het strand in Spanje

Hier moet u nooit ‘s ochtends de oprit te lijf gaan met een sneeuwschep en een halve kilo strooizout. Nee, blijf nog wat langer liggen in uw bed en laat de invallende zonnestralen u wakker kussen. De zon schijnt altijd aan de Costa Blanca. Meer bepaald 2700 tot 3000 uur of 320 dagen per jaar. Dat heeft niet enkel een positieve uitwerking op uw gemoed, het is ook gezond. De uit zonneschijn verkregen vitamine D zorgt ervoor dat uw lichaam calcium opneemt, noodzakelijk voor gezonde botten en spieren.

In België kan u uw paraplu nooit echt opbergen of daar is de volgende regenbui. Nee, dan bent u beter af aan de Costa Blanca, waar er jaarlijks 300 tot 425 millimeter neerslag valt. Dat drogere klimaat zorgt ervoor dat Spanjaarden minder last hebben van ademhalingsproblemen en luchtwegaandoeningen.

De Spaanse volksaard is optimistisch, de stressniveaus liggen laag

Denk aan al die zwartgallige muziek die u spontaan naar een scheermesje doet grijpen. Denk aan The Cure, Joy Division, The Smiths, bands die het leven door een inktzwarte bril bekijken. Waar komen al die depressieve zwartjassen vandaan? Uit het regenachtige noorden van Engeland, de streek die altijd doorweekt is. Dat is geen toeval. Wie altijd binnen zit, gaat vanzelf minder gelukshormoon aanmaken. En dan komen de donkerwolken al snel aanzetten — en niet enkel buiten.

In landen met weinig bewolking hebben de inwoners beduidend minder depressies. Bedenk u het leven in België, immer bedekt met een wolkenpakket. Hoe zo veel mensen zich daar zo vaak minder goed voelen – een zeurend gevoel van onbehagen – zonder dat er per se een goede aanwijsbare reden voor is. Dat zal u in Spanje veel minder aantreffen. De zelfmoordcijfers liggen er veel lager dan in het overgrote deel van Europa. De Spanjaarden gaan niet in een hoek mokken. Nee, zij fluiten Vamos a la playa tussen hun tanden en trekken naar het strand. Desnoods met een gitaar – niet om Nirvana te coveren, wel om een vrolijk deuntje te pingelen. Geen mineur, maar majeur. Een viering van het leven.

vrouwen genieten van het leven in Spanje

Spanjaarden weten namelijk als geen ander hoe ze een feestje moeten bouwen. Of denkt u dat het toeval is dat er zoveel feria’s zijn in Spanje? Of dat Ibiza het epicentrum is van de elektronische dansmuziek? Het zijn kuddebeesten die zich graag omringen met mensen die ze graag zien. Het sociaal leven staat in Spanje zeker niet op een laag pitje. Op een terras een glas wijn drinken met vrienden of met de familie op stap – Spanjaarden zijn verzot op praten, luisteren en lachen. U moet geen zeven jaar geneeskunde gestudeerd hebben om aan te voelen dat zulks gezonder is dan alleen wegrotten op uw kamertje. Sociale activiteiten zijn helend voor de algemene mentale toestand.

Komt bij dat stress er van u afvloeit als water van een eend. Alle zorgen en dagelijkse beslommeringen zijn plots ver weg. Spanjaarden verkiezen een serene, eenvoudige levensstijl. Minder stress, meer genieten. Vooral de kleine momenten koesteren ze. In plaats van alsmaar te rennen, nemen ze liever tijd voor een kop koffie, met vrienden of op hun dooie eentje. In plaats van snel hun boterhammen naar binnen te krammen, duurt hun lunch soms úren. Wat ons automatisch bij volgende puntje brengt:

Geen dieet is zo gezond (en heerlijk!) als het mediterrane

Basilicium, olijfolie en tomaten: voorbeelden van het mediterrane dieet

Wie eet er beter dan de Spanjaarden? Dokters prijzen het mediterrane dieet als het gezondste ter wereld. Dat betekent: veel vers fruit en groenten, veel olijfolie, soepen met peulvruchten (gele spliterwten, tuinbonen, snijbonen, kikkererwten en linzen), veel noten, kaas, yoghurt, honing en rode wijn. Vis en gevogelte met mate, en erg weinig rood vlees maken het dieet compleet. De mediterrane keuken is meer dan een hype – de mensen eten hier al zo sinds mensenheugenis.

Joe Harris wist het al: “Drink rode wijn, dan vergeet je al je zorgen.” De antioxidanten in de wijn zijn een soort natuurlijke ontgiffer van het lichaam. Olijfolie is een ander cruciaal onderdeel van het Spaanse voedingspatroon, een bron van gezonde enkelvoudige verzadigde vetten. En die niet zoals hun snode neefjes, de verzadigde vetten, leiden tot hartziekten, cholesterol en hoge bloeddruk. De mediterrane keuken is eveneens een bondgenoot tegen beroertes, diabetes en dementie.

Spanjaarden eten bijna alles vers. Zowel groenten en fruit als vlees en vis komen rechtstreeks van de markt. Daardoor happen de Spanjaarden weinig chemische brol naar binnen – geen verwerkte voedingsmiddelen, conserven, herbi- of andere pesticiden. In Spanje kan u perfect de lijntje volgen naar de boerderijen waar het eten vandaan komt. Zelfs de koeltogen in supermarkten bevatten vooral vlees van even verderop. Eerlijk, vers, lokaal en organisch.

Het warme klimaat zorgt ervoor dat het groeiseizoen voor fruit en groenten lang is. En dat proeft u. Zet uw tanden in een Spaanse tomaat en u wilt er nooit meer eentje uit de Belgische supermarkt. Dit is écht vers. Eet u aan de Costa Blanca zeevruchten en vis, dan is die wellicht die dag zelf binnengehaald. Hier geen vis die al twee dagen ligt te weken in een kommetje brak water.

De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag, ‘s avonds laat volgt een lichte maaltijd. Het is meer dan een dieet, eerder een levensstijl. Het helpt dat de mediterrane keuken om duimen en vingers van af te likken is, dat maakt het gemakkelijker om er een gezonde levensstijl op na te houden.

Het water heeft een louterend effect

Vier vrouwen genieten van het zeewater in Spanje.

Een studie van het Europese Centrum voor Milieu en Menselijke Gezondheid van de Engelse Universiteit van Exeter bewees dat mensen die dichtbij de kust wonen over het algemeen een betere gezondheid hebben dan inlanders. De nabijheid van de zee doet schijnbaar wonderen voor de gezondheid.

Misschien heeft het wat te maken met het zoute water. Dat heeft eigenschappen die het immuunsysteem versterken en ons lichaam wapenen tegen virussen en bacteriën. Daarom dat de mediterrane omgeving zo heilzaam werkt voor mensen met reuma, astma, chronische bronchitis, huid- en ademhalingsproblemen. Daar kwam de universiteit van Alicante achter.

In plaatsen als Torrevieja versterken de grote zoutmeren dat effect nog. De hoge zoutconcentratie zorgt er in combinatie met de temperatuur voor een microklimaat. De natuurlijke modder uit de meren is goed voor de huid, gewrichten en algehele gezondheid.

De gezondheidszorg is tiptop in orde

De Spaanse publieke gezondheidszorg is voor iedereen gratis, dus ook voor geregistreerde bewoners uit het buitenland. Hier dus geen dure verzekeringen. Het niveau van de gezondheidszorg is hoog, met veel aandacht voor preventie. Daardoor is het aantal gevallen van hartziekten en kankerdoden de laatste tien jaar afgenomen.

Een actieve levensstijl houdt de lijven jong

Wandelschoenen.

Zoveel zonneschijn nodigt uit om bezig te zijn, om tot ‘s avonds laat in de buitenlucht door te brengen in plaats van achter asociale schermen te kruipen. In Spanje is een actieve levensstijl geen opgelegde verplichting, het is eerder iets dat vanzelf komt. U mag in België nog zulke goede voornemens hebben, u neemt wellicht niet de benenwagen als het buiten pijpenstelen regent.

In Spanje wandelt u automatisch meer – naar het buurtwinkeltje voor uw krant, naar het dichtstbijzijnde terras voor een koffie, naar het strand om de benen te strekken en even uit te waaien, noem maar op. Zelfs vijftien minuten wandelen per dag maakt een wereld van verschil voor uw gezondheid. Beweging houdt de knoken gesmeerd, de lijven jong en zorgt ervoor dat u zich goed in uw voelt.

Naast wandelen kan u natuurlijk ook in overvloed zwemmen, wandelen of vissen. Of probeer eens iets nieuws. Wat gedacht van golfen of kajakken? Met zoveel zonnige dagen zou het te gek zijn om thuis te blijven.

Ook zin om de gezonde Spaanse lucht te gaan opsnuiven? Gold Estates helpt u graag op weg. Laat ons uw wensen weten en we gaan samen met u op zoek naar uw droomhuis onder de zon.

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen