In deze 6 Spaanse plaatsen schijnt de zon altijd

vrouw in de zon

Zes op de tien werkende Vlamingen komt in de winter minder dan 15 minuten per dag buiten. In die statistieken zitten dan nog de postbodes, bouwvakkers en boswachters inbegrepen, die sowieso weer en wind trotseren. Zonder die buitenmensen loopt het aantal op tot acht op tien. Tot tien procent onder ons ademt op werkdagen zelfs helemaal geen buitenlucht in.

Wat wil je, in Vlaanderen is het weer vaker niet dan wel om over naar huis te schrijven. Het leent zich eerder tot uzelf in een fleecedeken wikkelen en achter een houtkachel te kruipen. Als u de zon in januari of februari al te zien krijgt, dan nooit voor heel lang. Wat een verschil met het zuiden van Spanje, waar de zon altijd schijnt. In deze badplaatsen heeft niemand een tekort aan vitamine D.

Orihuela-Costa

vrouw in het water aan strand van Mil Palmeras, Orihuela-Costa

Het Middellandse Zeeklimaat in Orihuela-Costa betekent 300 à 320 zonnige dagen per jaar. Vooral tussen april en oktober is het heet, met nagenoeg geen neerslag. De locatie tussen bergen en de warme zee zorgt voor warme, droge zomers en milde winters. De gemiddelde maandtemperatuur in augustus is 26°C met regelmatige uitschieters boven 30°C. Januari tekent voor een gemiddelde van 11°C en een kwik dat geregeld richting 20°C kruipt.

Orihuela-Costa staat vooral bekend vanwege zijn brede zandstranden, een twintigtal kilometer in totaal. Stranden als Playa Flamenca, Cabo Roig, La Zenia, Campoamor en Mil Palmeras zijn bovendien bekroond met een blauwe vlag, het label dat duidt op de kwaliteit ervan.

In de winter lenen de stranden zich tot lange wandelingen. En nee, daar hebt u geen pelsjas voor nodig. Sommige locals vieren nieuwjaar zelfs met een barbecue op het strand. In de zomer zijn de stranden wel druk, want dan heeft het water een temperatuur van 25°C en verandert de omgeving in een prettige braadoven. En als het echt te warm wordt, kan u nog altijd afkoelen in de airconditioning van La Zenia Boulevard, een winkelcentrum van wereldklasse.

We schreven eerder al over Orihuela-Costa en waarom het er zo héérlijk wonen is.

Alicante

zonnig strand in Alicante

De onofficiële hoofdstad van de Costa Blanca kent een mediterraans klimaat met hete zonnige zomers en aangename milde winters. Ideaal weer om een kleurtje op te doen op de stranden, door de steegjes te dwalen op zoek naar een tapasbar of een restaurant, of langs de wandelboulevard te struinen. Of, als u het niet erg vindt om te veranderen in een zweetbuffel, de 160 meter hoge Monte Benancantil te beklimmen naar het kasteel Santa Bárbara. Ook watersporters komen aan hun trekken. Alicante is authentieker en Spaanser dan veel andere badplaatsen aan de Costa Blanca.

Sommige periodes, zoals de herfst, zijn relatief nat. Nadruk op relatief, want gemiddeld valt er in Alicante 285 millimeter regen per jaar, drie keer minder dan in België. En ook minder dan in andere badsteden aan de Costa Blanca, zoals Benidorm en Denia. De regen is geconcentreerd in enkele periodes, met name rond september en oktober. In de zomer valt er amper een druppel. Dit is een gortdroog en dor stukje aan de kust.

De zon schijnt ongeveer 2500 uur per jaar, of 300 dagen. Vooral de zomers zijn zwoel, met heldere hemels en tien à elf uur zon per dag. Maar ook in de andere seizoenen genieten zonnekloppers met volle teugen. Zelfs in januari en februari kunnen zij nog gemiddeld zes uur per dag vitamientjes D opdoen.

De gemiddelde maandtemperatuur is 26°C in augustus en 12°C in januari. Maar zelfs in de koudste maanden – december, januari, februari – loopt het kwik geregeld op naar 17°C en soms zelfs boven 20°C. Echt koude dagen zijn er niet en het sneeuwde hier voor het laatst in 1926. Wie herinnert zich dat nog? Zelfs in de winter volstaat een zomerjasje meestal.

De lente is mild en zonnig en eind april arriveren de eerst echt warme dagen al. In de zomer zijn temperaturen boven 30°C geen uitzondering, tijdens hittegolven zelfs 35°C. Niet voor niets staat Alicante bekend als een van de warmste steden van Europa. Broeierig heet, maar gelukkig koelt een briesje Alicante geregeld af. De herfst begint warm, maar wordt milder naarmate de weerfronten boven de Atlantische Oceaan in frequentie toenemen.

Torrevieja

drie mannen zitten in de zon in Torrevieja

Net als Orihuela-Costa heeft Torrevieja niet enkel een prettig klimaat. De regio is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ook een van de gezondste plaatsen ter wereld. Met dank aan de twee zoutmeren in de buurt, rijk aan materialen en daardoor helend voor reumapatiënten. Ideaal voor overwinteraars die hun lichaam een groot onderhoud willen geven.

We dreigen in herhaling te vallen, maar Torrevieja heeft een mediterraans klimaat met hete, zonnige zomers en milde winters. Door het microklimaat van de Costa Blanca – met de oriëntering naar het zuidoosten, afgeschermd van de verkoelende invloed van de Atlantische Oceaan – geldt in Torrevieja een microklimaat. Daardoor kan u hier zelfs in januari genieten van een aangename winterzon en temperaturen die soms tot boven 20°C gaan.

Torrevieja kent 320 dagen zon per jaar. In de lente is het al zonnig, maar in de zomer gaat de zon helemaal in de hoogste versnelling. Zomers zijn zwoel, met heldere hemels van ‘s ochtends tot ‘s avonds. Geen wolkje aan de lucht, letterlijk en figuurlijk. Dankzij het windje van de zee wordt het gelukkig nooit te intens. In juli schijnt de zon bijna 350 uur, maar ook in de wintermaanden ziet u de zon nog altijd bijna 200 uur.

Estepona

Wie doet beter dan 320 dagen zon? Estepona, de parel van de Costa del Sol, doet in ieder geval zijn best met 325 dagen. Het hele jaar door baden de haven, het oud centrum en de resten van een oud kasteel in een lekker zonnetje. Niet moeilijk: dit is een van de meest zuiderse plaatsen van Europa en dus ook een van de zonnigste. U kan amper dichter bij Afrika geraken zonder effectief een ferry te nemen naar de andere kant van de straat van Gibraltar. Stel die tocht maar even uit, want er valt in Estepona nog genoeg te verkennen. Wie zegt nee tegen een zonovergoten wandeling langs de boulevard van het populaire Playa de la Rada, met zijn plantsoenen en de lommerrijke palmbomen?

Ook hier geldt: warme, zachte winters en hete, droge zomers. De noordelijke zijde van de Sierra Berjema, een 1450 meter hoge berg, beschut Estepona van landinvloeden. Daardoor valt hier weinig regen, zo’n 365 millimeter per jaar. Vooral november is nat. Die maand staat in schril contrast met juli, hartje zomer, wanneer het nooit regent en de gemiddelde temperatuur rond 24°C ligt, met pieken boven de 30°C.

De watertemperatuur ligt aan de Costa del Sol lager dan aan de Costa Blanca, met name vanwege de milderende invloed van de Atlantische Oceaan. Laat dat geen domper op de feestvreugde zijn, want met 370 zonuren in juli en nog altijd 160 uur in januari is Estepona een van die Spaanse plaatsjes waar al wie verslaafd is aan zon, zee en strand zich uitstekend thuis voelt. De droge warmte zorgt in combinatie met de zeewind voor een aangename gevoelstemperatuur in de zomer. En 90 procent van de dagen eindigt met een fotogenieke zonsondergang. Wat wilt u nog meer?

Malaga

zonnig Malaga

In de geboorteplaats van Pablo Picasso schijnt de zon gemiddeld meer dan 3000 uur gedurende 320 dagen per jaar. Vooral in juli valt er veel zon op dit Andalusisch pareltje, zijn stadsstranden, zijn leuke straatjes en gezellige pleinen, zijn terrassen en tapasbars in het oud bruisend centrum. Daarmee is het de zonnigste plaats van heel Spanje, zelfs zonniger dan de Canarische Eilanden.

Tegelijkertijd is Malaga in de zomer minder broeierig warm dan de bakovens in het binnenland, zoals Sevilla en Cordoba. Dat komt omdat de zee meer tijd nodig heeft om de hitte te absorberen, maar die nadien ook langer vasthoudt. De zee is bij wijze van spreken een natuurlijke thermostaat die de temperaturen in de zomer draaglijk houdt en in de winter heerlijk aangenaam. Zelfs in januari wordt de zee namelijk niet koud genoeg om de omgeving af te koelen.

Geen wonder dat de Spaanse weerdienst Malaga uitriep tot stad met het beste klimaat om te wonen, voor Las Palmas (Gran Canaria), Palma de Mallorca, Huelva en Vigo.

Marbella

luxueuze jachten in Marbella

Zestig kilometer ten zuidwesten van Malaga ligt Marbella, de overwintersplaats voor bekendheden en rijken. In Puerto Banus kan u het ene uit de kluiten gewassen jacht na de andere dure sportauto zien en strompelen de rich en famous uit glamoureuze bars en clubs. Zelfs Vladimir Poetin heeft hier een optrekje. Die bekendheden komen vooral omdat ze hier in de zomer aan een T-shirt en een short voldoende hebben. En een zwembroek uiteraard. In de winter volstaat een trui en een eventueel een zomerjasje voor ‘s avonds. Marbella kent 320 zonnige dagen per jaar.

Het is een van de heetste plaatsen van Spanje, met 2900 uren en 320 dagen zon per jaar en een gemiddelde jaartemperatuur van 19°C. De nabijheid van de Sierra Blanca, een bergketen van 1200 meter hoogte, zorgt voor een microklimaat. De bergen vangen in de zomer de wind vanuit het binnenland op, waardoor Marbella beter beschermd is tegen extreme vochtigheid en de drukkende warmte.

Al blijft airconditioning wel een mensenrecht in juli en augustus, wanneer de hoogbouw van het centrum de hitte opslaat. Dan breekt het moment aan om te ontsnappen naar een van de ellenlange goudgele stranden, omrand door boulevards met palmbomen en kleine strandbarretjes waar de cocktails vers zijn en de cervezas immer koud staan.

Met 628 millimeter neerslag per jaar, die vooral valt tussen november en maart, regent het hier vaker dan aan andere Spaanse kustplaatsen. Daardoor is Marbella een oase in vergelijking met de Sahara aan de andere kant van de Middellandse Zee. In februari bloeien de bloesems van de fameuze Andalusische amandelbomen al. Marbella is het hele jaar door een hemel op aarde.

***

Zin in zon? En mag het wat meer zijn dan twee weken in de zomer? Hieronder presenteren we een greep uit ons vastgoedaanbod in het zonnige Spanje. Of ga meteen op zoek in ons vastgoedoverzicht.

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen