Nieuws Nieuws Nieuws

Nieuws

10 overtuigende redenen om vastgoed aan de Costa del Sol te kopen

10 overtuigende redenen om vastgoed aan de Costa del Sol te kopen
28 mrt 2024

Bent u klaar om op reis te gaan naar het land van eeuwige zonneschijn, prachtige stranden en porties tapas die schijnbaar immer bijgevuld worden? Zoek niet verder! Ingesloten tussen de Costa de La Luz en de Costa Tropical ligt de Costa del Sol - vroeger een aaneenschakeling van ingeslapen vissersdorpjes, nu een toeristische bestemming om Usted tegen te zeggen. Hier komen vastgoeddromen uit. En wel omwille van deze tien redenen:

1/ Het klimaat is het beste ter wereld

Aan de Costa del Sol hebt u geen weerapp nodig. Met meer dan 300 dagen zonneschijn voelt elke dag als vakantie. Of waar dacht u dat die naam - de kust van de zon - vandaan kwam? Hier geniet u van milde winters en zwoele zomers, wat de Costa del Sol een ideale bestemming maakt voor wie een tweede woonst zoekt dan wel permanent richting zon wil verhuizen.

Het mediterraan klimaat aan de Spaanse zuidkusten leent zich perfect tot zonnebaden van mei tot september. In juni en september haalt het kwik routineus 27 graden, in juli en augustus komen er daar nog een paar bij. Ook lente en herfst beloven veel licht en zon. Tijdens de milde winters daalt de temperatuur zelden onder 10 graden. En de winter is voorbij voordat u zich kan herinneren waar u uw handschoenen ook alweer gelegd had.

Zeg dus maar adios aan de winterblues en hola tegen eeuwige zomervibes. Zonnecrème factor vijftig en een zonnebril niet optioneel.

2/ Eindeloze stranden die behoren tot de mooiste van Europa

Beeld u in hoe u ontwaakt met het geluid van golven die zachtjes op het strand klotsen. De Costa del Sol pronkt met de prachtigste kustlijn van Europa - bloedmooie stranden zo er als het oog reikt, kristalhelder water dat uitnodigt tot plonspartijen, zijdezacht goud zand dat smeekt om zonnebaden. Knijp u in de armen, kwestie van uzelf ervan te verzekeren dat u niet naar een fata morgana staart.

Met meer dan 125 opties treft iedereen hier wel een lap strand naar z’n smaak - van drukke toeristische resortstranden, voorzien van alle faciliteiten, tot verlaten geheime baaitjes waar u het uitzicht enkel deelt met meeuwen. De kustlijn leent zich ook uitstekend tot een roadtrip, zo kan u zelf op zoek naar uw favoriet.

De meer ontwikkelde stranden vindt u vooral in het westen van de Costa del Sol, van Málaga tot Nerja. Ten oosten van Málaga worden de kusten rotsachtiger en ongerepter. Grijp een glas gekoelde sangria in een chiringuito, de charmante strandbarretjes die her en der opduiken, en u beseft: u woont in het paradijs op aard.

3/ De levenskwaliteit ligt torenhoog

De Costa del Sol vat de essentie van het mediterrane leven, de perfecte harmonie tussen ontspanning, verwennerij en culturele onderdompeling. Hier kan u de ene dag kraakverse vis of schaaldieren eten in een strandbarretje, de volgende bij zonsondergang struinen tussen rijen palmbomen op de boulevard. De ene dag staat u op een golfbaan met een uitzicht uit de duizend (zie verderop), de volgende verkent u authentieke dorpjes in het binnenland, waar het leven een tik trager loopt en waar de waard van de plaatselijke tapasbar met plezier z’n beste fles wijn uit de kelder opdiept.

Geniet van de siesta, eet paella en dans alsof er geen mañana bestaat. Geen Spanjaard die namelijk beter kan feesten dan eentje uit Andalusië. Denk aan San Juan (vuurtjes op het strand) of de feria van Málaga -- een negen dagen non-stop feest ter ere van het traditionele Andalusië, met een overvloed aan bonte jurken, waaiers en castagnetten, flamencodans, livemuziek en lekker eten. Van carnaval tot Semana Santa: de fiestas in de regio zijn kleurrijk en duren niet zelden tot diep in de nacht.

4/ De keuken is om duimen en vingers vanaf te likken

Aan de Costa del Sol geldt elke maaltijd als culinaire verwennerij. Spaanse, joodse en Arabische invloeden komen samen in een smaakvolle symfonie van smaken en texturen die de zintuigen betoveren. Geniet van knapperige pescaíto frito, een lokale favoriet, of koel bij heet weer af met gazpacho, de ultieme zomersoep van rauwe tomaten, komkommer, ajuin, groene paprika, look, brood, olie en azijn.

De culinaire ontdekkingstocht stopt daar niet. Van hartige tortilla’s tot zoete churros, gefrituurd deeg dat u naar hartenlust kan dunken in koffie of warme chocolademelk: elke hap is een smaaksensatie. Doe zoals de Andalusiërs, ir de tapas - letterlijk: de tapastour, een Spaanse kroegentocht waar u van de ene naar de andere tapasbar wandelt en u zichzelf tegoed doet aan spijs en drank.

Schuil voor de zon in een chiringuito, een strandbar, waar u kan proeven van verse vis en schaaldieren, pittige patatas bravas en garnalen met look. Of trek de bergen van het binnenland in en waag u aan traditionele gerechten als ajoblanco (koude soep met amandelen en look) of een plato de los montes, een ‘bergschotel’ van wild, champignons, aardappelen en andere seizoensgebonden ingrediënten die in de bergen te vinden zijn.

Leuk weetje: gefrituurde ansjovissen zijn alomtegenwoordig aan de Costa del Sol. Zozeer zelfs dat de bijnaam voor inwoners van Málaga boquerones is, het Spaanse woord voor ansjovissen. Als iemand u zo noemt, beschouw het dan als een eerbetoon aan de heerlijke visgerechten van de regio én een bewijs dat u helemaal ingeburgerd bent.

5/ Cultuur en geschiedenis zullen u bekoren

De Costa del Sol mag dan bekend staan voor siesta en fiesta, twee zijdes van dezelfde munt, maar er is veel meer. Ook geschiedenisfreaks en cultuurliefhebbers vinden hier een schatkamer die wacht om geplunderd te worden. Verken de charmante witgekalkte dorpjes van het binnenland (pueblos blancos), met hun kleurrijke bougainvillea, hun tragere ritme en hun respect voor de tradities. Of duik in het Moorse erfgoed van de regio, met vooral Granada en het iconische Alhambra als blikvanger.

In Málaga, de bruisende hoofdstad van de regio, kan u cultuur tanken. Bezoek het museum van de beroemdste zoon van de stad, Pablo Picasso. Ook in het Pompidou Museum of het Carmen Thyssen Museum kan u terecht voor een dosis kunst en geschiedenis. Theater, concerten, muziekgala’s: het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Al is ook het rijke verleden nooit ver weg in Málaga. Dat bewijzen onder meer de oude Romeinse en Carthaagse ruïnes, een duizend jaar oud amfitheater en een citadel die al een eeuwigheid lang pal staat.

6/ De golfbanen zijn van wereldniveau

U vroeg zich af waarom de Costa del Sol weleens de Costa del Golf wordt genoemd? Hier is uw antwoord. Aan de Andalusische zuidkusten kan u het hele jaar door aan hun handicap werken onder een stralend zonnetje op een indrukwekkende selectie aan golfbanen van wereldniveau, zo’n 50 in totaal. Er zijn zowel mogelijkheden voor volslagen beginners als voor doorwinterde profs - niet voor niets trainen wereldtoppers hier geregeld. Mooi meegenomen: nergens ter wereld golft u met zulke prachtuitzichten. Wie had er gedacht dat een golfbaan zo mooi kon zijn? Wel op het bal focussen, hè.

7/ U sport er in een adembenemende setting

Over sport en spel gesproken: de Costa del Sol vormt de perfecte speeltuin om u in het zweet te werken, zowel in het water, aan de kusten of in de bergen. Waag u aan watersporten als suppen, scubaduiken, zeilen, snorkelen, kajakken en kanovaren. Op het land zijn onder meer padel, tennis, basketbal, hiken, fietsen en mountainbiken populair. Voor die laatste drie kan u terecht in de bergen van de Sierra de las Nievas en de Sierra de Grazalema. En op twee uur van Málaga ligt de Sierra Nevada, waar u ‘s winters de latten aangespt. ‘s Morgens zwemmen, ‘s middags skiën? Hier kan het perfect. En ja, het is mooi meegenomen dat u dat alles doet in een adembenemend landschap.

8/ De infrastructuur is hypermodern, de verbindingen top

Van winkelcentra tot restaurants, van ziekenhuizen tot schoonheidsklinieken, van luchthavens tot internationale scholen: aan de Costa del Sol is alles tot in de puntjes geregeld. U vindt hier niet alleen start-of-the-art voorzieningen, maar ook een efficiënt transportsysteem dat u gemakkelijk van de ene naar de andere plek brengt.

Snelweg A7 verbindt steden aan de zuidkust als Málaga, Marbella en Estepona, maar reikt ook richting binnenland. Met de auto staat u in een dikke vijf uur in Madrid. Via het spoor gaat het sneller: de hogesnelheidstrein doet er minder dan drie uur over. Ook naar Cordoba kan u aan hoge snelheid en er liggen plannen op tafel voor een spoorlijn aan de Costa del Sol, die Málaga moet verbinden met Marbella en Estepona.

De luchthaven van Málaga geldt als de op twee na drukste van het Spaanse vasteland, na die van Madrid en Barcelona. U kan er rekenen op tal van verbindingen met België. Ook de luchthavens van Gibraltar en Jerez de la Frontera zijn niet ver.

9/ De belastingen liggen laag

Het belastingbeleid van Andalusië is er eentje naar ons hart. De nieuwe regionale overheid lijkt namelijk op te treden als een belastingverminderende fee, die met haar toverstokje zwaait en belastingen als sneeuw voor de Andalusische zon laat verdwijnen.

Neem nu de erfbelasting. Stel u voor, u erft een pittoresk landhuisje van tante Maria, compleet met een olijfgaard en uitzicht op de bergen. In plaats van te zweten bij de gedachte aan hoge belastingaanslagen, wordt u begroet met een zonnig bericht: “Felicidades! Geen erfbelasting voor u, amigo!” U leest het goed: erfenissen onder een miljoen euro zijn taksvrij voor de nabestaanden. Nul, nada, niks! Boven het miljoen bedraagt de belasting een procent.

Daarnaast bestaan er ook belastingvoordelen voor investeerders die vastgoed willen verhuren aan toeristen. U kan aanspraak maken op een verlichting van uw belastingaanslag tot wel 70 procent. Een belasting-vakantie, quoi?

10/ Gouden kans voor vastgoedinvesteringen

Dat brengt ons bij het laatste puntje, de kers op de taart. Aan de Costa del Sol treft u een divers scala aan vastgoedmogelijkheden, van appartementen met zicht op zee, over moderne stadshuizen in bruisende buurten, tot rustieke traditionele villa’s in het hinterland, omringd door olijfbomen. Het behoefde budget hangt af van het gebied binnen de Costa del Sol. Iedereen vindt wel iets naar z’n zin, zowel singles, koppels, families als gepensioneerden. Doordat er voortdurend nieuwe projecten opstarten, is veel vastgoed voorzien van hedendaagse architectuur en design, alsook uitgerust met luxueuze voorzieningen als zwembaden, fitnesscentra en zelfs privébioscopen.

Als populairste kust van Spanje trekt de Costa de Sol jaarlijks miljoenen bezoekers. Dat maakt van een investering ook (letterlijk) een gouden opportuniteit. Huurinkomsten zijn quasi gegarandeerd. Voor een verhuur op lange termijn kan u ongeveer vijf procent opbrengst per jaar verwachten, toeristische verhuur levert zelfs tot tien procent per jaar op. Want wie heeft er een dagjob nodig als u een villa bij het strand hebt die sneller verhuurd geraakt dan jij ¡Vacaciones! kan zeggen? En doordat de vastgoedprijzen aan de Costa del Sol gestaag omhoog blijven gaan, blijft een woonst ook een investering op lange termijn met een ROI zo zoet als een schepje helado op een zonnige zomerdag.

Bent u overtuigd om te investeren in vastgoed aan de Costa del Sol? Neem dan vandaag nog contact op met Gold Estates om uw droomhuis te vinden in deze prachtige regio. Ontdek ons aanbod en begin aan uw vastgoedavontuur aan de zonnige kust van Spanje.

Spanje Wijs

Wegwijs in Spanje met onze wegwijzer.

Jouw droomleven in Spanje begint met onze handige gids! In 4 stappen maken we jou wegwijs onder de Spaanse zon.

Download nu
WhatsApp
search