Nieuws Nieuws Nieuws

Nieuws

Natuur in Tenerife: vulkanen, laurierbossen en ruige kliffen

Natuur in Tenerife: vulkanen, laurierbossen en ruige kliffen
22 dec 2022

Sommige mensen hebben een vertekend beeld van Tenerife. Ze beschouwen Tenerife als het eiland van de eeuwige lente, van het goede leven. Een aaneenrijging van paradijselijke luilekkerstranden, restaurants die het lekkerste eten serveren en resorts waar het prima toeven is. Dat beeld klopt - uiteraard! - maar Tenerife heeft nog meer in petto, véél meer. Zo is ruim de helft van Tenerife beschermd, goed voor meer dan 40 officiële natuurgebieden.

De locatie van Tenerife zorgt voor een veelvoud aan microklimaten - overvloedige regen in het noorden, kurkdroog in het zuiden. Daardoor vindt u er als bezoeker of bewoner op een oppervlakte kleiner dan die van Vlaams-Brabant een hele waaier aan habitats en landschappen, van dorre woestijnen tot weelderige jungles en alles daartussen. Mysterieuze laurierbossen, buitenaardse lavavelden, kliffen van basalt die boven de zee uittorenen, stranden in goud en zwart, grotten en kraters, historische dorpjes in mosterdkleuren: geen van de Canarische Eilanden herbergt zoveel variatie als Tenerife

En dankzij de eerder vermelde compacte formaat van Tenerife is het gemakkelijk om het hele eiland te verkennen, ongeacht van waar u verblijft of woont. Wat gedacht van deze mooie plekjes in de natuur?

Nationaal Park Mount Teide

Hoe kunnen we ook anders beginnen dan met deze kanjer? Met z’n 3718 meter waakt de Teide over het eiland, een symbool van de kracht van de natuur. Waar u ook bent op Tenerife, quasi overal ziet u de Teide. Zelfs vanaf het naburige eiland La Gomera kan u ‘m zien blinken. Geen wonder dat de Guanchen, de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden, geloofden dat de goden op de top woonden. De hoogste berg van Spanje kan te voet bedwongen worden, over veeroutes en doorheen muisstille, pikzwarte lavavelden. Al kan u valsspelen door de kabellift te nemen. De Teide is ook een droomlocatie voor sterrenkijkers.

Dat de Franse dichter André Breton, de vader van het surrealisme, Tenerife omschreef als “surrealistische eiland, heeft veel te maken met de vulkanische oorsprong ervan. In een wild en dor landschap rijzen rotsformaties van verharde lava op als totempalen. De Roque Cinchado, bijvoorbeeld, een árbol de piedra ofte steenboom die zo fotogeniek staat te wezen in een maanlandschap dat ie het schopte tot de oude Spaanse geldbiljetten van duizend peseta. Een lokale beroemdheid, dat zegt wat over de relatie tussen de bewoners van Tenerife en hun natuur.

Rond de vulkaan strekt zich een nationaal park van bijna 200 vierkante meter uit. Het hart van Tenerife bonst op het ritme van de natuur - de Canarische hagedissen met hun prachtige blauwe tint, de Noord-Afrikaanse trekegels, de torenvalken, de sperwers. En de bijna 140 plantensoorten, waaronder Echium wildpretti: een rode raket die tot drie meter de hoogte in schiet en bekendstaat als ‘toren van juwelen’. Geen amateurfotograaf die niet droomt van een kiekje van de plant met de Teide op de achtergrond.

Cueva del Viento

Onder de Teide ligt een labyrint aan lavatunnels - met een lengte van 18 kilometer het grootste netwerk van Europa. Tijdens uitbarstingen stroomde hier gloeiend hete lava, daarna gebruikten de Guanchen de grotten. Nu vinden speleologen er indrukwekkende geomorfologische formaties en fossielen. Last van claustrofobie? Op het nabije Charco del Viento, een rotsachtig schiereiland, kan u bovengronds genieten van een zonsondergang achter buureiland La Palma.

Montaña Roja

Tussen Playa Tejita en Playa Montaña Roja, twee van de meest wilde stranden van het zuidelijke deel van Tenerife, ligt een vulkaan van 170 meter hoog. Dit natuurreservaat beschermt kustvogels als de strandplevier die in andere kustgebieden door de uitbreiding van toerisme helaas goeddeels verdwenen zijn.

Malpaís de Güímar

Vanuit het haventje van Güímar, aan de oostkust van Tenerife, vertrekt een wandellus door de Malpaís de Güímar. Letterlijk: de badlands van Güímar, een gebied minder dan 10.000 jaar geleden gevormd door uitbarstingen, lavastromen, as en vulkanische bommen en daarna geboetseerd door de passaatwinden. Op het eerste gezicht lijkt dit unieke vulkaanlandschap onherbergzaam, maar vergis u niet: uit lavascheuren en op rotsen groeien wolfsmelk en kardoen, cactussen, brem en korstmossen. Zeker in de lente levert dat een schouwspel van kleuren op. Doordat de wandeling quasi geen hoogtemeters telt, dient Malpaís de Güímar als prima alternatief voor wie de Teide wat te pittig vindt.

Nu u toch in de buurt bent: passeer even bij de piramides van Güímar, zes mysterieuze bouwwerken uit steen die wat lijken op de tempels van Azteken. Volgens Thor Heyerdahl, een Noorse antropoloog die ooit de Atlantische Oceaan overstak in een boot van papyrus, leveren de piramides afdoend bewijs dat Afrikanen en Amerikanen contact hadden vóórdat Columbus voet zette op het Amerikaanse continent. Andere wetenschappers geloven er niets van en vermoeden dat lokale boeren de stenen verzamelden in de 19e eeuw. Wat er ook van zij, de piramides van Güímar spreken tot de verbeelding.

Natuurpark Anaga

Moessonregens toverden het uiterste noordoostelijke staartje van Tenerife om tot de groene long van het eiland. Hier vindt u in mist gehulde bergkammen, stille dorpjes waar de tijd stilstaat en afgelegen stranden. De pieken van het massief reiken slechts 850 meter hoog, maar de bergkloven zijn diep uitgesleten. In die kloven groeien laurierbossen, eeuwenoude nevelwouden met laurierbomen en zeldzame varens die tot drie meter lang kunnen worden. Het Bosque Encantado - ofte betoverd bos - lijkt rechtstreeks uit een sprookje geplukt, achter elke gekromde boom kan een elfje zich verschuilen. Anaga herbergt ook de meest afgelegen stranden van Tenerife. Zoals Playa de Benijo, dat enkel te bereiken valt via een stenen trappenpad tussen twee rotsformaties.

El Barranco del Infierno

Letterlijk: de ravijn van de hel. Ooit woonden Guanches in de kloof, nu vormt die het decor van een van de mooiste en populairste wandelingen van het zuiden van Tenerife. Denk grotten, rijke flora en fauna (kikkers!rode patrijzen!) en klaterende watervallen.

Natuurpark Teno

Dit natuurgebied, in het westen van het eiland, bevat een schat aan biodiversiteit. Een wandeling door deze dun bevolkte streek brengt u over landwegen en onverharde paden, langs olijfbomen en Canarische hulst, brem en laurierbomen, palmen en de drakenbloedbomen die symbool kwamen te staan voor Tenerife. Ook hier voelen vogels zich uitstekend thuis: zeldzame visarenden zoeven over en met wat geluk spot u laurierduiven die enkel op de Canarische Eilanden voorkomen. In de piepkleine dorpjes lijkt de drukte van de zuidkust ver weg.

Vanuit piratendorp Masca vertrekt een wandelpad door de kloof van Masca. 700 meter dalen, op een uur of drie tijd - dit is niet voor mensen met zwakke knieën of hoogtevrees. Aan het einde van het pad ligt een klein, intiem rotsenstrandje, Playa de Masca. Een wilde, ongerepte plek. Wie niet wil of kan (terug)wandelen, opteert best voor een boottocht vanuit of naar Los Gigantes.

Los Gigantes

Aan het meest noordwestelijke puntje van Tenerife torent deze ‘gigantische’ muur van basalt tot wel 800 meter boven de Atlantische Oceaan uit. Aan de voet ervan ligt een klein kustdorpje met dezelfde naam - met een zwart strand van een zakdoek groot en een haven die als springplank dient voor walvis- of dolfijnexcursies. Vooral van november tot februari zijn die tochten de moeite, wanneer de bultruggen migreren. Vanaf de zee heeft u ook een prima zicht op Los Gigantes. Wie liever aan wal blijft, kan dit wonder der natuur aanschouwen van het uitzichtpunt Archipenque. Daar hebt u eveneens uitzicht op de vuurtoren van Punta de Teno en het eiland La Gomera.

Spanje Wijs

Wegwijs in Spanje met onze wegwijzer.

Jouw droomleven in Spanje begint met onze handige gids! In 4 stappen maken we jou wegwijs onder de Spaanse zon.

Download nu
WhatsApp
search