Life’s a beach! Dit zijn de mooiste stranden van Tenerife

Als grootste eiland van de Canarische Eilanden heeft Tenerife een kustlijn van 400 kilometer. Dat betekent meer dan vijftig stranden die allemaal iets anders te bieden hebben.

Van goudgele lapjes paradijs tot ruige vulkanische stranden met zwart lavazand, van grillige rotsformaties en imposante kliffen tot kalme baaitjes waar u de kinderen met een gerust gemoed in het water laat spelen: Tenerife heeft het allemaal.

Op de Canarische Eilanden is elk strand uniek – en in Tenerife kan u elke week van het jaar een ander pareltje ontdekken. Deze lijst is dus verre van volledig, eerder een beginnersgids.

Playa de las Teresitas

 • Waar? In San Andrés, in het noorden van Tenerife, vlakbij hoofdstad Santa Cruz de Tenerife.
 • Beoordeling op Google? 4,6/5.
 • Voor wie? Families met kinderen, snorkelaars.
 • Faciliteiten? Douches, toiletten, redders, strandbarretjes, restaurants, ligstoelen en parasols, toegang voor rolstoelen.

Een perfect plaatje, anders kunnen we dit twee kilometer lange strand niet omschrijven. Wuivende palmbomen flankeren een goudgeel strand, bezaaid met ligstoelen en parasols, en zorgen voor een waar eilandgevoel. Een tropisch paradijs! In de achtergrond pronkt een vulkaanlandschap, in de voorgrond kabbelt kristalhelder, azuurblauw water. De Mirador Las Teresitas, een uitkijkpunt op de piek van een heuvel, biedt het beste zicht daarop.

Playa de las Teresitas is misschien wel het meest bekende strand van Tenerife, omwille van de 70 ton zand die de lokale overheid uit de Sahara importeerde om het aan te leggen. Geen paniek: allereerst ontdeden de ontwikkelaars het zand van schorpioenen en rode mieren. Nu geldt dit strand als een van de properste van Tenerife.

Betonnen golfbrekers beschermen de baai van felle getijden, waardoor kinderen in de zee kunnen spelen. Ook de speeltuigen maken van dit strand een prima uitstapje voor families met kinderen. In de zomer is Playa de las Teresitas populair, de locals uit de hoofdstad komen hier voor de visrestaurants – neem het van ons aan: eilandbewoners herkennen kwaliteit. Het nabije vissersdorpje San Andrés biedt een proevertje van het traditionele leven op Tenerife.

Playa Guios

 • Waar? Aan de westkant van Tenerife, niet ver van de grote toeristenresorts. Zo’n 20 minuten rijden van Adeje.
 • Beoordeling op Google? 4,3/5.
 • Voor wie? Natuurliefhebbers, duikers, families, zonnekloppers.
 • Faciliteiten? Redders, ligstoelen, parasols, douches, toiletten, bars en restaurants, toegang voor rolstoelen.

Los Gigantes – ofte de giganten – zijn rotsformaties van basalt die verticaal boven de zee uittorenen, tot wel 800 meter hoog. Onder de kliffen, en erdoor overschaduwd, ligt een klein strandje van zwart vulkanisch zand. Hoewel Los Gigantes hordes toeristen aantrekken, is het strand ernaast veel minder bekend. De locals komen hier graag, omdat de westelijke ligging van Playa Guios beschutting biedt tegen de beruchte oosterwind die de overzijde van het eiland soms teistert.

Een dramatische plek boven water dus. Maar ook wie onder de zeespiegel duikt, komt ogen te kort. Kreeften, octopussen, moeralen en pijlstaartroggen verschuilen zich op de bodem en in kleine spelonken. Het strand is eveneens populair bij zonnekloppers en families, het water is kalm. ‘s Ochtends werpen de kliffen schaduw op het strand, ‘s avonds bewondert u hier de mooiste zonsondergangen. Perfecte plek voor een cocktail!

Playa de las Vistas

 • Waar? In het zuiden van Tenerife, tussen grote resorts als Los Cristianos en Las Américas.
 • Beoordeling op Google? 4,6/5.
 • Voor wie? Families, verwoede strandkonijnen.
 • Faciliteiten? Redders, ligstoelen, parasols, toiletten, bars en restaurants, toegang voor rolstoelen.

Vanwege z’n locatie dichtbij bekende resorts kan Playa de las Vista aardig vollopen. Toch voelt het hier nooit aan alsof u als sardientjes in een blik zit – door de grootte is er immer ademruimte. Ook dit is een verzorgd strand, met een lange strook goud zand en een turquoise zee die immer uitnodigend glinstert. Ideaal voor een dagje familiepret op het strand, dankzij het gebrek aan golven spelen kinderen hier veilig in de branding. Slechts zelden wappert hier een rode vlag. Achteraf kan u een ijsje likken aan een van de kiosken.

Playa Jardín

 • Waar? Aan de noordkust, nabij Puerto de la Cruz en La Orotava.
 • Beoordeling op Google? 4,4/5.
 • Voor wie? Kunstliefhebbers, rustzoekers, natuurliefhebbers, bohemiens, surfers.
 • Faciliteiten? Redders, ligstoelen, parasols, toiletten, douches, bars en restaurants, toegang voor rolstoelen.

In Puerto de la Cruz ligt Playa Jardín, in feite een aaneenschakeling van drie stranden: Playa del Castillo, Playa Charcón en Playa Punta Brava. Is het te druk op het ene, dan kan u gemakkelijk een van de twee andere checken.

De Canarische kunstenaar César Manrique ontwierp in de jaren 90 de prachtige tuinen achter de stranden, vol lokale planten en cactussen, rotsmuurtjes, kunstinstallaties en watervalletjes. Hier is het dus heerlijk arriveren over een netwerk van voetpaden, het uitbundige groen contrasteert mooi met het zwart van het lavazand. En de prachtuitzichten op de Teide vergezellen u de hele stranddag.

Ook voor wie niet graag de hele dag op z’n luie kont ligt, biedt Playa Jardín mogelijkheden. Dit strand ligt namelijk vlakbij Loro Parque (een van de grootste dierenparken van Europa) en de befaamde botanisch tuin van Tenerife. Surfers komen hier eveneens aan hun trekken. De grote golven en felle getijden zijn mogelijk iets minder ideaal voor wie op het gemak baantjes wil trekken. Op 23 juni knalt er vuurwerk boven het strand, tijdens het feest van San Juan – midzomernacht – in Puerto de la Cruz.

Playa de Fañabé

 • Waar? Aan de populaire Costa Adeje, in het zuiden van Tenerife.
 • Beoordeling op Google? 4,5/5.
 • Voor wie? Fervente strandgangers, families, watersporters, feestbeesten.
 • Faciliteiten? Redders, ligstoelen, parasols, toiletten, vuilnisbakken, douches, toegang voor rolstoelen.

Het hart en de ziel van de Costa Adeje, zo wordt Playa de Fañabé her en der omschreven. We kunnen er niet rond: dit is een van de meest populaire stranden van Tenerife. Onder meer omwille van de blauwe vlag die perfecte wateromstandigheden garandeert. De bleekgele kleur van het strand is niet alleen prachtig, maar zorgt er ook voor dat het zand op zwoele zomerdagen niet zo heet wordt als hetgeen op sommige vulkanische stranden.

Iedereen komt hier aan zijn trekken. Families houden van het rustige water – ook ideaal om te zwemmen! – en de vele speeltuinen. Waterratten vinden in de buurt bananenboten, jetski’s en roeiboten. Ook een tochtje op een boot met een glazen bodem behoort tot de mogelijkheden, net als parasailing. Na de bloedmooie zonsondergang staat Playa de Fañabé bekend als een van de stranden van Tenerife waar het feest het langst duurt en het leven het uitbundigst gevierd wordt.

Playa del Duque

 • Waar? Nabij Costa Adeje, in het zuiden van Tenerife.
 • Beoordeling op Google? 4,6/5.
 • Voor wie? Jetset, luxepaarden.
 • Faciliteiten? Redders, ligstoelen, parasols, toiletten, vuilnisbakken, douches, toegang voor rolstoelen.

In een buurt vol luxehotels, sterrenrestaurants en boetieks waar u gemakkelijk een maandloon achterlaat, is dit zonder twijfel het meest exclusieve strand van Tenerife. Op Playa del Duque komt u om te zien en gezien te worden – doe maar uw mooiste badpak of zwembroek aan! We begrijpen waarom: het satijnen zand, bestippeld met strooien parasols en elegant gestreepte hutjes, het kristalheldere water, de boulevard die uitnodigt tot uitgebreid flaneren… dit is een parel van een strand.

Playa el Médano

 • Waar? In het zuidoosten van het eiland, vlakbij de luchthaven Tenerife-Zuid.
 • Beoordeling op Google? 4,5/5.
 • Voor wie? Wandelaars, natuurliefhebbers, surfers, watersporters.
 • Faciliteiten? Redders, ligstoelen, parasols, douches, toiletten, bars en restaurants, toegang voor rolstoelen.

El Médano, een voormalig hippiedorpje waar nog altijd een bohemiensfeer rondwaart, ligt aan het meest zuidoostelijke puntje van Tenerife. Dat betekent: ideale omstandigheden voor wind- en kitesurfers. Bij winderige omstandigheden ziet de lucht niet zelden zwart van de vliegers. Hier vindt u eveneens heel wat surfscholen. De locatie is ook om een andere reden ideaal: El Médano ligt op slechts vijf kilometer van de luchthaven Tenerife-Zuid, ideaal om een eerste of laatste plons te maken, vlak na aankomst of voor vertrek.

Officieel heet het strand Playa Leocadio Machado, maar iedereen kent het als Playa el Médano. Hier komt u heel wat locals tegen. Wat verderop ligt de Montaña Roja – letterlijk: de rode berg, een perfecte vulkanische kegel. De wandeling ernaartoe loont zeker de moeite.

Playa de la Tejita

 • Waar? In het zuiden van het eiland, vlakbij de luchthaven Tenerife-Zuid.
 • Beoordeling op Google? 4,5/5.
 • Voor wie? Wandelaars, natuurliefhebbers, surfers, rustzoekers, nudisten.
 • Faciliteiten? Ligstoelen, parasols, toiletten, vuilnisbakken. Geen redders.

Aan de andere kant van Montaña Roja ligt Playa de la Tejita, het langste en grootste natuurlijke zandstrand van Tenerife. Verwacht grillige rotsformaties, lichtblauw water en zacht zand – niet overgebracht maar -gewaaid van de Sahara! Net als El Médano zorgt de wind ervoor dat dit strand populair is bij surfers.

Hier ontsnapt u met gemak aan de massa’s. Wandelaars kunnen naar de Montaña Roja stappen – vanop de top overschouwt u het hele strand. Vanwege de uitgestrektheid van het strand zijn nudisten welkom. Een rotsachtig uitsteeksel vormt de grans tussen het geklede en naakte deel.

Playa El Bollullo

 • Waar? Ten oosten van Puerto de la Cruz, in het noorden van Tenerife.
 • Beoordeling op Google? 4,5/5.
 • Voor wie? Rustzoekers, natuurliefhebbers, wandelaars, watersporters.
 • Faciliteiten? Strandbarretjes, vuilnisbakken. Geen redders.

Hoewel Playa El Bollullo met de auto bereikt kan worden, raden we aan het kustpad vanuit Puerto de la Cruz te volgen. Dat brengt u in 45 minuten naar dit ietwat afgelegen, wilde strand. De stroming leent zich tot windsurfen en watersporten, iets minder tot zwemmen. En al zeker niet voor kinderen. Maar dat is niet de reden om dit strand te bezoeken, wel de ongereptheid en de indrukwekkende setting – pikzwart lavazand, omsingeld door kliffen. Neem uzelf een cocktail van de chiringuito en geniet!

Playa del Camison

 • Waar? In het zuiden van Tenerife, tussen de resorts Costa Adeje en Los Cristianos.
 • Beoordeling op Google? 4,6/5.
 • Voor wie? Budgetreizigers, families, fervente strandkonijnen.
 • Faciliteiten? Redders, ligstoelen, parasols, toiletten, vuilnisbakken, douches, toegang voor rolstoelen.

Een fabelachtig strand voor wie in het zuiden van Tenerife verblijft en niet al te ver wil rijden. De ideale chilldag! Op het strand zelf is er een coole chiringuito, in de buurt liggen ook karaokebars, goedkope cafés en restaurants.

Playa de Abama

 • Waar? Even ten noorden van Costa Adeje, in het zuidwesten van Tenerife.
 • Beoordeling op Google? 4,6/5.
 • Voor wie? Golfers, wandelaars, luxepaarden, duikers.
 • Faciliteiten? Ligstoelen, parasols, toiletten, vuilnisbakken, douches, toegang voor rolstoelen. Geen redders.

Omgeven door bananenplantages en rotsachtige kliffen ligt Playa de Abama. Het bijhorende luxehotel strekt zich uit tot in het zand, maar dit strand is wel degelijk publiek toegankelijk. De golfbreker zorgt het hele jaar voor een kalme zee – ideaal voor zwemmers, snorkelaars en duikers. In de buurt kronkelen heel wat wandelpaden. Het uitzicht op La Gomera is adembenemend. Ook golfers komen hier graag: na een rondje op de nabijgelegen golfbaan komen zij op het strand afkoelen. Net als Playa del Duque gaat Playa de Abama prat op een exclusief en chique imago.

Playa de San Juan

 • Waar? Even ten noorden van Costa Adeje, in het zuidwesten van Tenerife.
 • Beoordeling op Google? 4,0/5.
 • Voor wie? Zonnekloppers, rustzoekers, smulpapen, families.
 • Faciliteiten? Redders, ligstoelen, parasols, douches, toiletten, restaurants en bars, toegang voor rolstoelen.

Rust overheerst op dit stadsstrandje in San Juan, een rustig vissersdorpje aan het zuidwesten van Tenerife. Het rustige water is ideaal voor families met kleine kinderen. Hier geen grote wolkenkrabbers van hotels, wel kleinschalig toerisme en veel locals. Deze omgeving staat geboekstaafd als een van de zonnigste van het eiland, dus overdag werkt u hier aan uw bronzering. ‘s Avonds zijn de visrestaurants aan de fotogenieke marina uitnodigend, vanop een terras kan u de zon zien ondergaan achter buureiland La Gomera.

Playa de Benijo

 • Waar? In het noordoostelijkste puntje van Tenerife.
 • Beoordeling op Google? 4,8/5.
 • Voor wie? Rustzoekers, natuurliefhebbers.
 • Faciliteiten? Geen.

Een van de best bewaarde geheimen van Tenerife, een ongerept strand omgeven door de mysterieuze sprookjesbossen van natuurpark Anaga. Playa de Benijo zal vooral avontuurlijke reizigers aanspreken, zij die wegblijven van de massa’s in het zuiden van het eiland. Hier geen hotels, bars of restaurants. Het ligt op een kwartiertje wandelen van restaurant El Mirador en is enkel te bereiken via trappen – niet ideaal dus voor kleine kinderen of ouderen die moeilijk te been zijn. Zwemmen is toegelaten, maar hou rekening met de sterke golven.

Playa del Puertito

 • Waar? Even ten noorden van Costa Adeje, in het zuidwesten van Tenerife.
 • Beoordeling op Google? 4,3/5.
 • Voor wie? Rustzoekers, natuurliefhebbers, snorkelaars, wandelaars.
 • Faciliteiten? Een visrestaurant.

Piepklein visserhaventje met een rustig strand waar vooral snorkelaars graag komen. Die gaan hier op bezoek naar schildpadden, het gebied staat namelijk bekend als Schildpadbaai (Cala de las Tortugas). Doordat de omgeving beschermd, vindt u hier niet de gebruikelijke strandfaciliteiten en evenmin de hordes toeristen.

Playa de Masca

 • Waar? Nabij Los Gigantes, in het westen van Tenerife.
 • Beoordeling op Google? 4,6/5.
 • Voor wie? Rustzoekers, natuurliefhebbers, hikers.
 • Faciliteiten? Geen.

Vanuit piratendorp Masca vertrekt een wandelpad door de kloof van Masca. 700 meter dalen, op een uur of drie tijd – dit is niet voor mensen met zwakke knieën of hoogtevrees. Aan het einde van het pad ligt een klein, intiem rotsenstrandje, Playa de Masca. Een wilde, ongerepte plek. Wie niet wil of kan (terug)wandelen, opteert best voor een boottocht vanuit of naar Los Gigantes.

Playa de La Arena

 • Waar? Ten zuiden van Los Gigantes, vlakbij Puerto Santiago, in het westen van Tenerife.
 • Beoordeling op Google? 4,5/5.
 • Voor wie? Families, smulpapen, duikers.
 • Faciliteiten? Redders, ligstoelen, parasols, toiletten, vuilnisbakken, douches, toegang voor rolstoelen.

Al sinds 1989 wappert op Playa de la Arena een blauwe vlag, wat de properheid van deze plek bewijst. Het staat bekend als een van de mooiste voorbeelden van stranden met zwart lavazand. Wist u trouwens dat het vulkanische zand heilzaam is voor bepaalde gezondheidsproblemen? De beschermde baai maakt dit strand perfect voor families, terwijl fans van de Spaanse keuken culinair genieten in de vele tapasbars vlakbij het strand. Ook het onderwaterleven is de moeite – dat kan u op uw eentje bestuderen of onder begeleiding van de plaatselijke duikschool.

Playa Los Cristianos

 • Waar? In Cristianos, in het zuiden van Tenerife.
 • Beoordeling op Google? 4,2/5.
 • Voor wie? Families, fervente strandgangers.
 • Faciliteiten? Redders, ligstoelen, parasols, toiletten, vuilnisbakken, douches, toegang voor rolstoelen.

Oké, dit druk strand ligt midden in Los Cristianos, een druk resort en havenstadje waar zowel cruisers als vissersboten aanmeren. Maar het gouden zand laat niettemin weinig strandkonijnen onberoerd.

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen