Nieuws Nieuws Nieuws

Nieuws

Is 2018 een goed moment voor een tweede woonst in Spanje?

8 mrt 2018
Kregen we een euro voor elke keer we deze vraag hoorden, we zouden ons al lang een tweede woonst in Spanje kunnen permitteren. Vele Vlamingen vragen ons of 2018 het goede moment is om te investeren in Spaans vastgoed. Ze dromen wel van een plekje onder de mediterrane zon, maar hebben nog wat koudwatervrees. Velen herinneren zich de onheilspellende nieuwsberichten over de Spaanse vastgoedcrisis, intussen tien jaar geleden. De Spaanse economie had destijds veel weg van een treinwrak. En dus twijfelt de voorzichtige Vlaming. Maar het is een goede eigenschap om de juiste gelegenheid te herkennen wanneer ze zich presenteert. Vraagt iemand ons welk moment het beste is om te investeren in Spanje, dan antwoorden we: “Nu, niet seffens, niet direct, niet subiet, niet weldra, maar nu! Maintenant, tout de suite, heute godverdomme!” Met permissie van de grote Raymond. Wij verzamelden 8 bewijzen die aantonen dat 2018 hét moment is om te investeren in een tweede woonst in Spanje.

Bewijs 1: Economische experts zeggen het

Voor u ons ervan beschuldigd voor onze eigen winkel te spreken, wij zijn niet de enige die denken dat 2018 het moment voor actie is. In een uitgebreid rapport noemt het gerenommeerde Bloomberg News Spaans vastgoed in december 2017 ‘opnieuw een hete koop’. [caption id="attachment_2152" align="aligncenter" width="300"]hete kop Ja, lap! Onze fotoredacteur dacht aan een 'hete kop'.[/caption] “Dit is het jaar dat alles samenkomt”, zegt Ismael Clemente van Merlin Properties, een groot Europees vastgoedinvesteringsfonds, “De Spaanse economie doet het goed, de banken zijn gezond en er is een erg goed legaal kader geïnstalleerd op maat van investeerders. En eigendommen in Spanje zijn nog altijd goedkoop tegenover die in vele Europese steden.”

Bewijs 2: De economie doet het prima

De Spaanse economie bolt stukken vlotter dan die van het grootste deel van de rest van Europa. En daar verandert de Catalaanse kwestie weinig of niets aan. De groei bedraagt in 2017 3,1 procent, voor 2018 is de voorspelling 2,6 procent. Ter vergelijking: die van België is respectievelijk 1,7 en 1,8 procent. Ook de werkloosheid is in geen negen jaar zo laag geweest. Tegen 2020 wil premier Mariano Rajoy 20 miljoen Spanjaarden aan het werk hebben. Al die cijfers hebben een gunstig effect op het vertrouwen van consumenten en ondernemers. [caption id="attachment_2146" align="aligncenter" width="300"]bouwvakker Tegen 2020 moeten 20 miljoen Spanjaarden aan het werk zijn.[/caption] En dat trekt buitenlandse zakenlui met diepe zakken aan. Belangrijke internationale fondsen pompen massaal geld in Spanje, vooral in de Costa’s. Ze investeren in winkelcentra, warenhuizen, hotels en kantoren. De crisis is enkel nog een verre akelige herinnering.

Bewijs 3: De banken hebben zich herpakt

[caption id="attachment_2145" align="aligncenter" width="300"]Banco Santander Banco Santander is de grootste van het land.[/caption] Toen de Spaanse vastgoedbubbel ontplofte, dienden overheden de banken een reddingsboei toe te werpen. Anders waren zij gegarandeerd kopje onder gegaan. Intussen hebben de Spaanse financiële instellingen het roer helemaal omgegooid. Ooit zaten de banken er opgescheept met rommelkrediet, nu slagen ze er veel beter dan hun tegenhangers in de rest van de EU in om zich van die ballast te ontdoen. Noem het gerust een detox. Dat heeft ook volgend positief gevolg:

Bewijs 4: De hypotheken zijn spotgoedkoop

Van een bubbel is geen sprake meer. De overheid heeft de banken zo gereguleerd dat ze nu financiële veiligheid boven alles stellen. Door de historisch lage basisrente in de EU kunnen de Spaanse banken evenwel hypotheekleningen aanbieden die goedkoper zijn dan ooit. geld En ze doen dat erg vlotjes. In januari 2017 reiken banken 17 procent meer hypotheken uit dan in diezelfde maand een jaar eerder. Spaanse geldschieters zijn met andere woorden bijzonder happig om, euh, geld te schieten. Ook aan buitenlanders, mits die een goede kredietwaardigheid kunnen voorleggen.

Bewijs 5: De vastgoedmarkt floreert

 “Toen de wereldwijde financiële crisis uitbrak, stopten de telefoons van de ene dag op de andere met rinkelen”, zegt Fernando Rodriguez de Acuna Martinez, directeur van een vastgoedadviesbureau. “Ze bleven stil totdat de Spaanse banken in 2012 werden gered.” Sinds 2013 zijn er signalen dat de markt op z’n pootjes terechtkomt. vastgoeddeal Investeringsvolumes zijn sindsdien enkel maar gestegen. Waar kopers in 2011 nog 1,9 miljard euro investeren in Spaans vastgoed, is dat in 2017 al 8,9 miljard. Volgens het Spaanse Instituut voor Statistiek (INE) zijn er in 2017 meer woonsten verkocht in Spanje dan in eender welk van de voorgaande negen jaar. En het plafond is nog lang niet in zicht.

Bewijs 6: De kwaliteit gaat erop vooruit

De projectontwikkelaars van nu zijn niet dezelfde als die van tien jaar geleden. In 2007 is het hen vooral te doen om snel geldgewin. Hoogwaardige materialen? Ach, goedkope brol zal ook wel volstaan. De juiste papieren? Moet dat echt? Gevolg: potentiële kopers moeten afrekenen met bandieten die hun schoonmoeder zouden verkopen als ze er een aardige cent voor kunnen vangen. [caption id="attachment_2150" align="aligncenter" width="236"]maffiose projectontwikkelaars Zo zagen projectontwikkelaars er anno 2007 uit.[/caption] Dat onkruid is grotendeels gewied. De huidige generatie bouwheren is een pak professioneler. Nieuwe projecten zijn van hoge kwaliteit, aangepast aan individuele noden en met achting voor de wetten. Open ruimtes, energie-efficiëntie, het zijn allemaal trends waarop ook Spaanse ontwikkelaars anno 2018 inspelen. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. En toch is er voldoende keuze - van simpele appartementjes tot weelderige villa’s, op allerlei locaties en voor verschillende prijscategorieën. Hoe zeg je ‘voor elk wat wils’ in het Spaans?

Bewijs 7: De vastgoedprijzen zitten nog lang niet op hun piek

Het marktvertrouwen doet de vraag gestaag groeien. Dat mist z’n effect op de prijzen niet. Die gaan de hoogte in - in 2016 gemiddeld met 4,7 procent voor privéwoonsten, in 2017 met 6,1 procent. En toch kan u nog koopjes doen in Spanje. Want hoewel de verkoopvolumes inmiddels op het niveau van 2006 zitten, zijn de prijzen daar nog lang niet aanbeland. Die liggen nog altijd 25 procent lager. Er is dus nog veel ruimte voor verdere stijgingen. Of zoals Yazz eind jaren 80 zong: the only way is up! Nu de markt zich volop herstelt, is dat een prima gelegenheid om te investeren. Want: later kan u gegarandeerd verkopen aan een fel verhoogde prijs. Maar misschien koopt u niet als investering. Misschien wilt u gewoon van de zon en het lekkere eten genieten in Orihuela Costa of La Zenia? Ook dan is 2018 het moment. Over een paar jaar bepaalt u voor dezelfde woonst namelijk een pak meer.

Bewijs 8: Het huurpotentieel is enorm

 Na de VS is Spanje het populairste vakantieland ter wereld. En al die toeristen moeten ergens slapen. Veel mensen zijn de massahotels aan de Costa Blanca en de Costa del Sol beu. Ze hebben geen zin in de onpersoonlijke service, opgewarmde kost uit metalen bakken als avondeten en de luide Russen die uitgerekend in de aanpalende kamer elke avond het wereldrecord wodka zuipen proberen te verbreken. Studies wijzen erop dat toeristen liever in kleinschaligere accommodatie overnachten. Denk ook aan het succes van Airbnb. [caption id="attachment_2147" align="aligncenter" width="300"]dronken rus "Verdomme, zatte Sergey staat weer voor de deur."[/caption] Bingo! Verhuur uw tweede woonst en de investering lost zich gedeeltelijk zélf af. Vooral aan de Costa’s is het rendement aanzienlijk. Daar verhuurt u namelijk niet enkel in de zomer - ook de andere seizoenen lokken vlotjes op vitamine D beluste noorderlingen. Laat de champagne cava maar aanrukken!

Spanje Wijs

Wegwijs in Spanje met onze wegwijzer.

Jouw droomleven in Spanje begint met onze handige gids! In 4 stappen maken we jou wegwijs onder de Spaanse zon.

Download nu
WhatsApp
search