Nieuws Nieuws Nieuws

Nieuws

De ultieme gids voor de Costa Cálida, de ‘warme kust’ van Murcia

Águilas
13 okt 2023

Aah, de Costa Cálida! Gelegen in de Spaanse regio Murcia strekt deze ‘warme kust’ zich over 250 kilometer uit langs de Middellandse Zee: een lange strook van gouden zandstranden, waarop niet zelden een blauwe vlag wappert, pittoreske baaien en kristalhelder water. Neem daarbij nog het heerlijk weldoend klimaat - met meer dan 300 zonnige dagen per jaar - en u beseft dat dit een paradijs op aard is voor strandkonijnen en natuurliefhebbers. Maak kennis met de Costa Cálida.

Locatie van de Costa Cálida

De Costa Cálida is de kustlijn van de Spaanse provincie Murcia - van El Mojón in het noorden, nabij de grens met de provincie Alicante, tot Águilas in het zuiden, vlakbij Almería. De Mar Menor vormt de noordelijke grens, een zoutwaterlagune die door een lange landtong gescheiden wordt van de Middellandse Zee. Die landtong, La Manga, is toeristisch, maar andere delen van de Costa Cálida zijn veel minder ontwikkeld en dus niet overspoeld. Daar vindt u nog wilde stranden, smalle inhammen, zoutwatermeren en ingeslapen dorpjes waar stress niet in de diccionario staat.

Klimaat van de Costa Cálida

De Costa Cálida kent een mild mediterraan klimaat, gekenmerkt door aangename temperaturen en overvloedig veel zon. Vooral de zon is extreem gul - gemiddeld 315 zonnige dagen per jaar, goed voor 3000 zonuren per jaar. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt ongeveer 18 graden Celsius. Daarnaast kent de regio over het algemeen weinig neerslag, gemiddeld slechts 34 centimeter per jaar. Daardoor blijven rivierbeddingen vaak droog en bestaan sommige delen van de Costa Cálida uit semiwoestijn.

De winter is aangenaam, met minimumtemperaturen tussen 12 en 14 gaden Celsius en maxima van 20 tot 22 graden. Wel kunnen de nachten afkoelen van eind november tot begin maart, vooral in het binnenland. Niettemin leent de winter zich perfect tot wandelen, fietsen en andere buitenactiviteiten.

In de zomer lopen de temperatuur fameus op, met minima van 18 tot 20 graden Celsius en maxima die variëren tussen 30 en 35 graden. Zowel overdag als ‘s nachts is het zwoel. Het binnenland bereikt regelmatig temperaturen van 40 graden of meer, maar aan de kust brengt een verfrissende wind verkoeling. In hoofdstad Murcia is het dan makkelijk vijf graden warmer dan aan de kust.

Neem er eens een kaart bij en bestudeer de locatie van de Costa Cálida. Door de ligging, beschermd door het vasteland, bereikt het koude water van de Atlantische Oceaan deze kusten niet. Daardoor geldt de Costa Cálida als de warmste van Spanje. Zwemmen kan tot november - en daar hoef je geen ijsbeer voor te zijn.

In september en oktober koelen korte, maar intense regenbuien de boel weleens af. Dat fenomeen, waarbij warme en koude luchtmassa’s samenkomen, heet ‘gota fria’.

Korte geschiedenis van de Costa Cálida

De geschiedenis van de Costa Cálida gaat terug tot de oudheid. De eerste sporen van menselijke aanwezigheid - gevonden in Sima de las Palomos - dateren van het Neolithicum en gelden als de op een na oudste van het Siberische Schiereiland. Tijdens de Fenicische en Romeinse periodes groeiden deze kusten uit tot belangrijk centrum van handel en economische activiteit. De Romeinen bouwden onder meer Cartago Nova - het moderne Cartagena - dat uitgroeide tot een bloeiende havenstad.

Na de val van Het Romeinse Rijk kwamen eerst de Visigoten, later de Moren. Vooral die laatsten lieten een blijvende invloed achter op de architectuur, landbouw en cultuur van de regio. Tijdens de Reconquista, in de 13de eeuw, heroverden de christelijke koninkrijken het gebied op de Moren. Later bouwde Karel III van Spanje Cartagena uit tot belangrijke marinebasis en versterkte haven - die nalatenschap valt er nog altijd te bewonderen. Tegenwoordig is de Costa Cálida vooral bekend bij toeristen en als de moestuin van Europa.

Bezienswaardigheden

La Manga del Mar Menor

La Manga del Mar Menor is een eigenaardigheid op de kaart, een unieke strook land van 22 kilometer lang die de Middellandse Zee scheidt van de Mar Menor, ofte ‘kleinere zee’. Als in: kleiner dan de Middellandse Zee. Want op zijn beurt is de Mar Menor de grootste zoutwaterlagune van Europa: 170 vierkante kilometer, omringd door zandstranden en een rijke flora en fauna. Dankzij het hoge zoutgehalte en de aanwezigheid van modderbaden - heilzaam voor huid en gewrichten - staat de lagune bekend om zijn therapeutische werking. De afgeschermde omgeving en het kalme water maakt van de Mar Menor eveneens een ideale beginnersplek voor watersporten als windsurfen, zeilen, kajakken en jetskiën.

Cartagena

Deze eeuwenoude havenstad verwelkomt bezoekers met een rijke geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat. Cartagena barst van de culturele schatten en de architectonische pracht. Zoals het Romeinse Theater, dat pas in 1988 ontdekt werd tijdens werkzaamheden onder de ruïnes van een oude kathedraal. Het centrum van Cartagena is grotendeels autovrij, waardoor verkenningen te voet lonken. Drie historische wandelroutes leiden door smalle steegjes.

Uitgekeken op de historische architectuur? Loop eens langs bij het marinemuseum, het museum van onderwaterarcheologie of Parque Rafael de la Cerda, een waterpark waar de hele familie zich amuseert. In de jachthaven ziet u hoe lokale vissers hun dagelijkse vangst binnenbrengen en smult u van de meest verse schaal- en schelpdieren.

Murcia

De hoofdstad van de gelijknamige regio telt bijna een half miljoen inwoners, maar voelt toch heerlijk ontspannen. Met dank aan de rustige inborst van de lokale bevolking, die zich nooit laat opjagen. Blikvanger van de stad is de kathedraal met zijn imposante barokke gevel en schitterende interieur. Laat verder de kans niet aan u voorbijgaan om van de keuken te proeven in een van de vele tapasbars die als kruimels verspreid liggen langs de smalle steegjes. Op het Plaza de las Flores, omringd door huizen in art art-nouveaustijl, vinden bloemenmarkten plaats. Uitpuffen kan in de schaduw van een van de grote ficusbomen in de Jardin de Floricablanca.

Lorca

Dit historisch stadje geldt als een van de meest aantrekkelijke bestemmingen in het hinterland van de Costa Cálida. Een imposant kasteel, het Castillo de Lorca, domineert de horizon en biedt adembenemende panoramische uitzichten over de stad. De smalle straatjes en zonovergoten plazas, waaronder het Plaza Calderon de la Barca, ademen geschiedenis.

Activiteiten

De Costa Cálida is een paradijs voor wie graag met z’n luie kont op een prachtig strand zit. Ook wie houdt van natuur, historische sites wil verkennen of staat te trappelen om de heerlijke mediterrane keuken te ontdekken, valt hier met eerdergenoemde culo in de boter.

Stranden

De kilometerslange, zijdezachte zandstranden van de Costa Cálida doen niet onder voor die van z'n beroemdere buren, Costa Blanca en Costa del Sol. Elk dorpje, hoe klein ook, heeft een strand - soms rustig en wild, omringd door duinen en dennenbossen, andere keren vergezeld van een wandelpromenade, barretjes en restaurants. Het warme zeewater nodigt uit tot plonspartijen. Zeker de ondiepe Mar de Menor warmt snel op. De stranden lopen geleidelijk af, ideaal voor gezinnen met kleinere kinderen. Verder vindt u langs de kustlijn ruwe kliffen en beeldige inhammen met kristalhelder water. Playa de Calblanque, Playa de Bolnuveo en Playa de la Carolina behoren tot de beroemste stranden van de regio.

Watersporten

De lange kustlijn verleidt niet enkel zwemmers en zonnekloppers. De regio geldt eveneens als eldorado voor wie graag sport op het water. Of u nu zeilt op de kalme Mar Menor of de golven van de Middellandse Zee trotseert tijdens het windsurfen, de Costa Cálida is de plaats waar u moet zijn. Ook jetskiën, kajakken, kanovaren en paddleboarden behoren tot de mogelijkheden. Onder water opent zich aan duikers dan weer een hele nieuwe wereld, met kleurrijke koraalriffen en ontelbare vissen.

Andere sporten

Het consistent mooie weer maakt van de Costa Cálida een van de meest gewaardeerde bestemmingen voor golfers. De regio telt golfbanen van wereldklasse, zoals de La Manga Club. In de grotere steden en aan de kust vindt u bovendien moderne sportcentra, waar u elke soort lichaamsbeweging kan uitvoeren - van paddelen tot paardrijden. Langs de kusten lenen het vlakke land en de vele rustige fietspaden zich tot gezapige tochtjes. Wie liever opteert voor iets pittiger, kan de heuvels of bergen van het hinterland intrekken.

Natuur

  • Natuurpark Calblanque. Uitgestrekte zandduinen, ruige kliffen en kristalhelder water: dit juweeltje van ongerepte schoonheid is vooral populair bij wandelaars. Ook de meest afgelegen stranden van de Costa Cálida vindt u hier - waardoor ze niet enkel in trek zijn bij avonturiers, tuk op een stukje paradijs ver weg van de gebaande paden, maar ook bij nudisten.
  • Regionaal Park Sierra Espuña. Vijftig kilometer van de kust torent deze bergketen boven de omgeving. In tegenstelling tot de rest van de regio valt hier wel wat regen, wat zorgt voor weelderige flora. In combinatie met de hoogteverschillen leven hier ook dieren die op zeeniveau niet voorkomen, zoals de steenarenden en slechtvalken die vaak over de bergen cirkelen.

Enkele steden en dorpjes in de kijker

  • San Pedro del Pinatar. Sfeervol badstadje aan de Mar Menor, een van de belangrijkste trekpolen voor toeristen aan de Costa Cálida. Hier kan u ten volle genieten van de modderbaden, bekend om hun helende eigenschappen, maar ook van de levendige wandelboulevard langs stranden als Puntica of Villananitos.
    Bekijk onze panden in San Pedro del Pinatar.
  • Santa Rosalía. Nog zo’n pareltje aan de Mar Menor, waar een rustige, ontspannen sfeer hangt.. Aan de kustlijn liggen de gezellige restaurants zij aan zij.
  • Torre-Pacheco. Een kilometer of tien van de kust, te midden van uitgestrekte velden vol citrusbomen en bloemen, ligt dit authentieke dorpje. Dankzij die ligging, weg van de drukte van de toeristische badplaatsen, heeft Torre-Pacheco zijn Spaanse karakter grotendeels bewaard.
    Bekijk onze panden in Torre-Pacheco.
  • Águilas. Deze oude Romeinse vissershaven boogt op een sterke zeevaarttraditie en geldt als een van de beste gebieden in de Middellandse Zee om te duiken. De 34 kilometer lange kustlijn is vooral in trek bij Spaanse toeristen.
    Bekijk onze panden in Águilas.
  • San Javier heeft het allemaal. Populaire stranden, zoals dat van Santiago de la Ribera, waar het heerlijk zonnebaden en zwemmen. Maar evenzeer een rijk cultureel erfgoed - waarvan de prachtige kerk van San Francisco Javier de beste getuige is - en nabijheid tot een van de meest gerenommeerde golfbanen van Spanje, Mar Menor Golf Resort.
    Bekijk onze panden in San Javier.
  • Los Alcázares. Bruisende badplaats met een prachtige ligging aan de Mar Menor. Maar liefst zeven kilometer strand biedt volop mogelijkheden voor watersporten - zeilen, windsurfen, kajakken. Met z’n levendige nachtleven - oergezellige Ierse pubs, pubs en cocktailbars - trekt dit resort zowel Britse families als jongelui.
    Bekijk onze panden in Los Alcázares.

Culinair

Van oudsher geldt de provincie Murcia als een belangrijk agrarisch gebied. Lokaal groeien onder meer olijven, citrusvruchten, perziken, nectarines, tomaten, paprika’s, artisjokken, asperges, broccoli en sla. Daardoor kunnen de koks aan de Costa Cálida putten uit twee bronnen: de fruit- en groenteteelt uit het hinterland en de verse vis en schaaldieren uit de Middellandse Zee. De wijn uit de regio laat zich kenmerken door een volle smaak en een ronde, fruitige afdronk. Ook de lokale kaas is de moeite, onder meer queso de Murcia en Murcia al Vino. Die laatste, ook bekend als ‘dronken geit’ is een geitenkaas gewassen met wijn. Nagerechten worden vaak bereid op basis van amandelen.

Enkele gerechten die u zeker moet proeven aan de Costa Cálida:

  • Arroz con conejo: rijst met konijn.
  • Zarangollo: roerei met courgette en ajuin.
  • Caldero: verse vis, rijst en kruiden.
  • Paparajotes: gefrituurde citroenbladeren in deeg, met suiker en kaneel.
  • Michirones: stoofpotje van gedroogde bonen, varkensvlees, chorizo en kruiden.
  • Pastel de Cierva: hartig taartje met spinazie, pijnboompitten, rozijnen en kruiden.

Bereikbaarheid

Sinds januari 2019 heeft Murcia een eigen internationale luchthaven, Murcia-Corvera. Iets verder ligt de luchthaven van Alicante, waar meer vluchten vanuit België aankomen.

Fotogalerij

Panden

Spanje Wijs

Wegwijs in Spanje met onze wegwijzer.

Jouw droomleven in Spanje begint met onze handige gids! In 4 stappen maken we jou wegwijs onder de Spaanse zon.

Download nu
WhatsApp
search