Nieuws Nieuws Nieuws

Nieuws

Geen zittend gat? Probeer deze activiteiten op Tenerife

Geen zittend gat? Probeer deze activiteiten op Tenerife
26 apr 2023

Wie z’n tijd graag actief doorbrengt, treft op Tenerife een grote speeltuin. Op het eiland van de eeuwige lente valt altijd wat te beleven, zowel op het land, in de lucht als op het water. Meer zelfs: op Tenerife kan u elke dag van het jaar anders invullen en op 31 december nog altijd ideeën overhebben. Inspiratie nodig? Lees vooral verder.

De redenen zijn simpel. Enerzijds staat Tenerife hoog op de lijst van mooiste plekken op aarde. Dat is geen geheim, waardoor toeristen de weg naar de Canarische Eilanden vlot vinden. Gevolg: er bestaan weinig bestemmingen waar toeristen zo verwend worden met activiteiten.

Anderzijds speelt het klimaat een rol. Dat is immer zonnig en droog in het zuiden, natter in het noorden. In combinatie met de vulkanische activiteit ontstaan zo contrasten in het landschap - van lange, zonovergoten stranden, weelderige exotische regen- en nevelwouden, bananenplantages, rotsachtige maanlandschappen, dramatische kliffen, noem maar op.

Recht evenredig met die veelvoud aan landschappen explodeert het aantal mogelijkheden om daarin te ravotten. De opties zijn eindeloos. Van themaparken als Loro Parque en Siam Park tot excursies naar de Teide. Van lange wandelingen tot boottochten. En van walvissen spotten tot genieten van de lokale keuken. Geen zittend gat? Dit valt er te beleven op Tenerife!

1/ Siam Park

[caption id="attachment_436194" align="aligncenter" width="720"]

(c) Siam Park[/caption]

Jaar na jaar roept TripAdvisor Siam Park op het Canarische Eiland Tenerife uit tot beste waterpark ter wereld. Met recht en reden, dit is een waar eldorado voor waterratten. Een veelvoud aan glijbanen en zwembaden zorgt ervoor dat niet enkel kinderen, maar ook volwassenen zich hier rot amuseren.

Wat gedacht van The Dragon, een razendsnelle donkere tunnel met een lichtshow? Of the Tower of Power, een glijbaan van 28 meter waar snelheidsduivels tegen 80 kilometer per uur naar beneden sjezen? Onderweg flitst u door een transparant aquarium gevuld met vissen, haaien en roggen. Het golfslagbad belooft de hoogste artificiële golven ter wereld, tot drie meter hoog. Het park is ook enorm, 18,5 hectare - dat is bijna 30 voetbalvelden.

Siam Park, gelegen in Costa Adeje, laat zich inspireren door Thailand. De architectuur knipoogt naar het Aziatische land, met vuurspuwende draken en tempels. Daarvoor kreeg de architect toestemming van de Thaise koninklijke familie. De prinses kwam het park zelfs hoogstpersoonlijk openen. Bezoekers kunnen in Siam Park ook Thais eten of langslopen bij een typische drijvende markt.

2/ Loro Parque

In Puerto de la Cruz ligt Loro Parque, een naam die zich laat vertalen als papegaaienpark. Een verwijzing naar hoe het verhaal in 1972 begon, als thuis voor 150 papegaaien en locatie voor de eerste papegaaienshow in Europa. Ook nu nog telt Loro Parque een indrukwekkende verzameling exotische vogels: meer dan 300 soorten papegaaien, de grootste collectie in de wereld. Maar anno 2023 is Loro Parque uitgegroeid tot meer dan dat, véél meer.

Om te beginnen is het park nu 13,5 hectare, tien keer groter dan in de beginjaren. Naast vogels wonen er tegenwoordig onder meer jaguars, tijgers, leeuwen, apen, miereneters en krokodillen. En niet enkel de fauna maakt indruk, ook de flora mag er wezen - met onder meer tweeduizend palmbomen van over de hele wereld en een tuin met drakenbloedbomen. Loro Parque laat zich enkel vatten in superlatieven. Grootste aquariumtunnel in Europa, waar u als bezoeker tussen vissen en haaien wandelt? Grootste binnenverblijf voor pinguïns, een Antarctica in ‘t klein? Het rootste aquarium voor dolfijnenshows? Check, check en check!

Over die shows gesproken: de dolfijnen vertonen hun kunstjes vier keer per dag. Ook zeeleeuwen (vijf keer per dag), papegaaien (zes keer) en orka’s (drie keer) laten zich bewonderen. Vooral dat laatste spektakel mag u niet missen: terwijl de orka’s dansen op het ritme van de muziek, kan u als toeschouwer al hun bewegingen bewonderen, met dank aan het gigantisch doorzichtig basin. Opgelet: het water spat tot op de eerste rijen.

3/ Jungle Park

[caption id="attachment_436182" align="aligncenter" width="1024"]

(c) Jungle Park[/caption]

Deze zoo en botanische tuin doet wat z’n naam belooft: u meenemen naar het hart van de jungle. Als bezoeker wandelt u over kronkelende paadjes, via touwbruggen en doorheen tunnels, passeert u watervallen, lagunes en lianen. Veel meer Tarzan kan u zich niet wanen zonder een lapje luipaardstof als onderbroek te gebruiken en voortaan enkel in onomatopeeën te communiceren. Onderweg aanschouwt u tijgers - waaronder een witte! -, kaaimannen, apen, leeuwen, flamingo’s, gibbons, ara’s, lemuren, otters en poema’s.

Vooral kinderen zullen genieten van een daguitstap naar Jungle Park. Ze kunnen hun hartje onder meer ophalen tijdens een bobsleerit van bijna een kilometer lang. Jungle Park pronkt ook met een van de beste roofvogelshows ter wereld. De adelaars, gieren en uilen scheren zo dicht over uw hoofd dat u de wind van hun flapperende vleugels kan voelen. Tijdens andere shows maken papegaaien pirouettes of brengen piraten het publiek aan het lachen.

4/ Aqualand Costa Adeje

[caption id="attachment_436176" align="aligncenter" width="600"]

(c) Aqualand[/caption]

Afkoeling nodig op een bloedhete dag? Naar het waterpark! Een goedkoper en minder druk alternatief voor Siam Park vindt u in Costa Adeje. Aqualand telt een resem aan attracties voor jonge en iets oudere waterratten, waaronder een golfbad en negen pijlsnelle glijbanen met namen als Tornado, Kamikaze en Tsunami. Op de Lazy River dobbert u via stroomversnellingen rond een vulkaan.

Kleinere kinderen amuseren zich in een kinderzwembad met een avontureneiland of in een zwemgedeelte rond een groot piratenschip. Rondom staan strandbedjes, zodat mama en papa kunnen uitrusten terwijl de kroost van verschillende glijbanen sjeest. Maar de echte sterren van Aqualand zijn de dolfijnen die elke dag een show opvoeren. Dat maakt van dit park het enige op Tenerife dat waterpret combineert met een dolfinarium. Een heerlijk uitje voor de hele familie.

5/ Excursie naar de Teide

U kan thuis niet geloofwaardig beweren dat u op Tenerife bent geweest als u geen voet hebt gezet op de Teide. De vulkaan domineert de skyline en groeide zo uit tot belangrijkste symbool van het eiland. Er bestaan veel manieren om te genieten van deze unieke berg en die vergen niet allemaal een ijzeren uithoudingsvermogen. Hiken, fietsen of mountainbiken kan, dat zeker, maar wat gedacht van een excursie met quads? Weinig opwindender dan op vier wielen door dat magistrale maanlandschap knallen. Mag het adrenalineniveau wat lager blijven? Kies dan voor de kabellift.

Ook ‘s nachts valt er heel wat te zien op de flanken van de Teide. De NASA noemt deze vulkaan niet voor niets het ‘venster naar het universum’. De Teide geldt als een van de drie beste plekken op aarde om naar de hemel te turen. Met dank aan een compleet gebrek aan lichtvervuiling kunnen liefhebbers van de ruimte alle sterrenbeelden van het noordelijke halfrond en een groot aantal van het zuidelijke spotten, net als de ringen van Saturnus en zelfs kraters van de maan. Verschillende touroperators organiseren op de Teide sterrenkijksafari’s onder leiding van een astronoom.

6/ Karten

Rondjes draaien aan een rotvaart, wie houdt er niet van? Op Tenerife zijn er verschillende uitbaters van kartcircuits, waaronder het hoog aangeschreven Karting Las Américas. De uitbater belooft circuits voor alle leeftijdsgroepen en vaardigheidsniveaus. Haal dus uw innerlijke Max Verstappen/Omar Souidi boven (schrappen wat niet past), druk het gaspedaal diep in en verbeter ronde na ronde uw eigen record. Achteraf volgt een heuse podiumceremonie.

7/ Duiken

Er zijn veel redenen waarom Tenerife geldt als droombestemming voor duikers. Ten eerste zijn er de aangename watertemperaturen, het hele jaar rond 20 graden. Die maken dat u, in tegenstelling tot de Middellandse Zee, zelfs in de winter niet met bevroren vingers en tenen klaar voor amputatie uit uw wetsuit kruipt. Ten tweede is er het kristalheldere water en - bijgevolg - een goede visibiliteit, vaak tot meer dan 20 meter.

Ten derde lonkt een weelderig onderwaterleven. Waar de Middellandse Zee permanent leeggevist wordt, laten industriële visserijen de wateren rond Tenerife goeddeels ongemoeid. Daardoor zwemt er heel wat rond - van de miezerigste naaktslak tot de meest uit de kluiten gewassen walvis. En alles daartussen: zeepaardjes, barracuda’s, tonijnen, schildpadden, pijlstaartroggen, octopussen, zeekatten, moeralen, hamerhaaien, zee-engelen en noem maar op. Toegegeven: kleurrijk koraal zal u hier niet aantreffen. De zeebodem is van vulkanische origine - minstens even spectaculair en veel unieker. Dat heeft gezorgd voor een enorme verscheidenheid van mariene landschappen, van grotten en tunnels tot kloven en kliffen.

En ten vierde komen zowel beginners als gevorderde duikers aan hun trekken in de wateren rond Tenerife. Dat heeft veel te maken met de ligging van het eiland, die aan alle kanten verschillende omstandigheden creëert. Zo is de westkust zo kalm dat duiken er bijna altijd mogelijk is. Beginners zullen eveneens het gebrek aan sterke stroming appreciëren. Dat alles zorgt ervoor dat Tenerife meer dan 25 spectaculaire duiksites telt, veel meer dan de grootte van het eiland zou suggereren. Het zou te ver leiden om die allemaal op te sommen, daarom houden we het bij een drietal:

  • Montaña Amarilla,ofte gele berg. Ooit ontstaan door een onderzeese vulkaanuitbarsting (hoe cool is dat?), nu een plekje waar schildpadden en reuzenmanta’s graag uitrusten.
  • Radazul. Duikplek nabij hoofdstad Santa Cruz de Tenerife waar duikers zeepaardjes, clownvissen, krabben en zeekatten kunnen bewonderen.
  • El Puertito. Prima spot voor beginners, met vlinderroggen, moeralen en groene zeeschildpadden.

8/ Walvissen spotten

Tenerife staat bekend een van de beste plekken in Europa om dolfijnen en walvissen te spotten. Dat kan het hele jaar door, al heeft elk seizoen z’n eigen verrassingen. Nergens in Europa is de biodiversiteit aan soorten zo groot als hier. De meeste boottochten vertrekken aan de zuidkust, in Puerto Colon (Costa Adeje) en Los Cristianos. Tussen Tenerife en La Gomera ligt namelijk een onderzeese canyon, waar de walvissen zich graag ophouden. Het is een unieke ervaring om een walvis of een dolfijn van dichtbij te zien. Een walvisboottocht stelt zelden teleur - al was het maar omdat je de panorama’s van het eiland er gratis bovenop krijgt. Maar wat mag je verwachten wanneer je inscheept?

Het hele jaar door

  • Dolfijnen. De soort die het dichtst bij de kust zit. Rond Tenerife leven onder meer tuimelaars, Atlantische vlekdolfijnen, gestreepte dolfijnen, gewone dolfijnen, spitsneusdolfijnen, gampers, snaveldolfijnen en sarawakdolfijnen.
  • Grienden. Er leven zo’n 400 grienden in de wateren rond Tenerife. Die behoren tot de familie van de dolfijnen en houden zich op in onderzeese canyons tot 1200 meter diep. Ze worden op bijna elke excursie gespot, meestal tussen Puerto Colon en Los Cristianos in de richting van La Gomera.

Winter (tussen november en februari)

  • Migrerende walvissen trekken in deze periode van de tropische streken, waar ze zich voortplanten, naar de koudere wateren in het noorden, waar ze meer eten vinden.
  • Bultruggen. Deze soort legt de grootste afstand af van alle walvissen, tot soms meer dan 8000 kilometer.
  • Gewone vinvis. De op een na grootste walvis ter wereld en de ‘windhond van de zee’, omwille van zijn snelheid. De onderzeese canyons zorgen voor opwaartse stroming, inclusief scholen vissen. Een festijn voor vinvissen.

Lente (tussen maart en mei)

  • Potvissen. In de lente is de kans het grootst, maar er is ook een populatie van ongeveer 240 potvissen die het hele jaar door rond Tenerife zwemmen. Ze houden zich graag op waar de zee heel diep is, zo’n 3000 meter. Daar rusten ze soms uit aan het wateroppervlak, tussen jachtpartijen naar inktvissen door. Ook de residerende Brydevinvis wordt sporadisch gespot.
  • Andere walvissen die migreren en zich in winter of lente soms laten zien in de buurt van Tenerife: noordse vinvis, blauwe vinvis, zwarte zwaardwalvis, Groenlandse walvis, noordkaper, dwergpotvis. Om hen te spotten heb je evenwel een enorme portie geluk nodig.

Zomer (tussen juni en oktober)

  • Wanneer de zeetemperaturen stijgen, vinden walvissen minder voedsel en bollen ze het af. Grienden en dolfijnen blijven wel in de buurt van Tenerife.
  • Orka’s. Hiervoor moet je eigenlijk naar Tarifa, want orka’s houden zich vooral op in de straat van Gibraltar. Af en toe wijkt er eentje uit en kan je die spotten in de buurt van Tenerife.

9/ Paardrijden

[caption id="attachment_436140" align="aligncenter" width="1024"]

(c) Horse Riding Adventures[/caption]

Of u nu met de familie, vrienden of uw partner op pad trekt, een ritje per paard is een originele manier om Tenerife te verkennen. Bij aanbieders als Centro Hípico Xanadu en Horse Riding Adventures kan u uit verschillende routes kiezen - over stranden of door bananenplantages - en beslist u zelf hoe lang u in het zadel zit. Extra romantisch is het ritje rond zonsondergang. Het maakt niet uit of uw nog nooit op een paard hebt gezeten dan wel een ervaren ruiter bent, voor elk niveau is er een geschikte route. Aanrader voor dierenliefhebbers, voor wie simpelweg eens iets nieuws wil proberen of de diverse landschappen van Tenerife vanuit een ander standpunt wil bewonderen. Ju, vooruit met de geit, euh, het paard.

10/ Jetskisafari

Onder meer in Puerto de la Cruz, Playa de las Américas, Arona of Los Gigantes kan u een jetski huren en onder begeleiding van een professionele gids op safari trekken. Die laatste geeft van tevoren een korte introductie en veiligheidsbriefing en deelt de nodige reddingsvesten en wetsuits uit, zodat u veilig en met vertrouwen op de jetski kunt stappen. Dan begint het avontuur. Onderweg kan u met wat geluk walvissen, dolfijnen, schilpadden en vissen spotten. En zelfs als u uw arendsblik thuis bent vergeten, kan u zich vergapen aan Costa del Silencio en Las Galletas vanaf het water. De meeste safari’s stoppen op afgelegen stranden en baaien die normaal alleen per boot bereikbaar zijn. Meestal zit ook de mogelijkheid om te snorkelen, bijvoorbeeld bij de klif van Palm Mar, inbegrepen in een pakket.

11/ Helikopter

Toegegeven, goedkoop is het niet om Tenerife te zien vanuit de lucht. Uniek des te meer. De kliffen van Los Gigantes, de Teide die als een slapende reus over zijn eiland waagt, de gouden stranden: vanop hoogte ziet het er allemaal nog adembenemender uit. Onderweg communiceert u via de microfoon in uw helm met de piloot. Afhankelijk van uw voorkeur (en uw portefeuille) behoren vluchten van 20 tot 120 kilometer tot de mogelijkheden. Het gereputeerde Helidream opereert vanuit Adeje, landinwaarts vanuit La Caleta.

12/ Paragliding

[caption id="attachment_436203" align="aligncenter" width="1024"]

(c) Airsports Tenerife[/caption]

Wie al wat tijd doorbracht in het zuiden van Tenerife, heeft zeker al paragliders door de lucht zien zweven. De bergen die boven Costa Adeje torenen, vormen daarvoor dan ook het ideale decor. Een duovlucht kan al vanaf 10 minuten, vanaf een kam hoog boven de stad tot de landing op het strand, maar wij zouden aanraden om te opteren om langer te genieten van Tenerife vanuit vogelperspectief. Onderweg ziet u onder meer Barranco del Infierno. Verschillende bedrijfjes bieden die unieke ervaring aan, waaronder de vaak geprezen Airsports Tenerife en OverFly Tenerife.

13/ Jeeptour

Het avontuur lonkt! Tijdens een tocht in een stoere 4x4 kan u genieten van prachtige uitzichten op vulkanische bergen, ravijnen, valleien, kliffen en kustlijnen. U sjeest door de buitengewone geografie van deze bijzondere plek- wat een ervaring! Onderweg passeert u prachtige uitzichtpunten - meenemen, die camera! - en slaperige bergdorpjes als Vilaflor en Masca, waar u de typische Canarische architectuur en gezapige dorpsmentaliteit van dit eiland ontdekt.

Spanje Wijs

Wegwijs in Spanje met onze wegwijzer.

Jouw droomleven in Spanje begint met onze handige gids! In 4 stappen maken we jou wegwijs onder de Spaanse zon.

Download nu
WhatsApp
search