Nieuws Nieuws Nieuws

Nieuws

Tenerife is een paradijs voor foodies. Deze gerechten mag u niet missen.

Tenerife is een paradijs voor foodies. Deze gerechten mag u niet missen.
16 nov 2022

Tenerife gaat prat op een unieke keuken. De reden daarvoor moet u niet ver zoeken, een blik op de kaart volstaat. De Canarische Eilanden liggen tussen drie continenten in, waardoor verschillende invloeden hier samenkomen. De keuken van Tenerife is, bijna letterlijk, een smeltkroes van geuren en smaken.

Zo speelde de archipel een sleutelrol in de handel tussen Europa, Afrika en de Nieuwe Wereld. Tenerife en andere eilanden vormden een laatste stop voor de oversteek van de Atlantische Oceaan. Omgekeerd arriveerden vanuit Amerika aardappelen, tomaten, maïs, maar ook avocado’s en papaja’s. Vanuit Azië volgden mango’s. Arabische invloeden betekenen dat de Canarische koks meer kruiden als komijn, paprika en gedroogde chili gebruiken dan hun collega’s op het Spaanse vasteland. En aan de oorspronkelijke bewoners van de eilanden, de Guanchen, hebben we gofio te danken, een meel van geroosterde granen.

[caption id="attachment_165456" align="aligncenter" width="1024"]

Bananen: de belangrijkste teelt op Tenerife.[/caption]

De ligging en de geografie zorgt nog voor andere voordelen. Tenerife is omringd door de zee, die een overvloed aan vis en schaaldieren oplevert. Gezegend met vruchtbare vulkaangrond - tjokvol mineralen - die ervoor zorgt dat hier bananen, mango’s, avocado’s en tomaten van torenhoge kwaliteit groeien. Daarnaast zijn de inwoners van de Canarische Eilanden echte vleeseters. Voor koeien is er weinig plaats om te grazen, dus het rundvlees wordt doorgaans ingevoerd. Probeer in plaats daarvan zeker het lokaal gekweekte vlees: varken, konijn en vooral geit.

Zelfs binnen de archipel legt elk Canarisch Eiland z’n eigen accenten. Met gerechten die u enkel daar kan eten. De keuken draait om simpele, verse ingrediënten en niet te veel poespas. Gegrilde vis met een fris kruidensausje, gekookte aardappelen, sappig geitenvlees, eenvoudige schijfjes tomaat met olijfolie erover gesprenkeld, vers fruit: pure smaken die bewijzen dat lekker niet ingewikkeld hoeft te zijn. En ook al kan u hier evengoed Spaanse klassiekers als paella, tortilla en gazpacho vinden, het zou zonde zijn om de unieke Canarische keuken links te laten liggen.

[caption id="attachment_165452" align="aligncenter" width="1024"]

Tomaat met olijfolie: simpel, maar overheerlijk.[/caption]

Ontbijt

Gofio

Het meest tastbare overblijfsel van de Guanchen, de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden. Gofio is een meel gemaakt van geroosterde granen als maïs en gerst. Beschouw het gerust als een superfood, boordevol vezels, vitaminen en mineralen. Traditioneel aten de mensen op Tenerife dit in povere tijden, als er niet veel anders voorhanden was. Nu tref je het vaak aan in het ontbijtbuffet - om over je yoghurt te strooien of te mengen met melk.

Vandaar dat we het onder ontbijt catalogeren. Maar eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. Deze bloem kan je namelijk quasi overal toevoegen. Escaladon de gofio is gebroeide gofio gemengd met visbouillon en koriandersaus, lekker als voorgerecht op brood. Gofio kan ook bij de typische stoofpot puchero. En vormt vaak de basis voor zoetigheid - van gofiokoekjes tot -ijs of -mousse, van bananen met gofio tot likeur.

Voor- of bijgerechten

Papas arrugadas

Alias: gerimpelde aardappelen. Dit gerecht past bij Tenerife zoals frieten bij België of fish & chips bij het Verenigd Koninkrijk, de oerklassieker waarop iedereen verzot is. Het geheim: de aardappelen worden in de schil gekookt in stevig gezouten water - traditioneel zelfs in zeewater. Daardoor krijgen ze een heerlijk gerimpeld zoutvelletje. Perfect als snack op een warme dag bij een fris biertje of een glas witte wijn, maar even lekker met mojo (zie verderop) bij vlees en vis.

Profiteer ervan wanneer u op Tenerife bent, want nergens smaken papas arrugades zo intens als hier. Dat zit zo: ontdekkingsreizigers en handelaars introduceerden aardappelen al erg vroeg op de Canarische Eilanden, in de vroege 16e eeuw. De aardappelen die anno 2022 op Tenerife groeien, stammen af van die allereerste variëteiten. Vandaar hun bijnaam, papas antiguas ofte oude aardappelen. Ook hun beperkte afmetingen, niet veel groter dan een golfballetje, hebben daarmee te maken. Daar komt bij dat ze op Tenerife in rijke, vulkanische grond groeien, die voor extra veel smaak zorgt.

Mojo

Van kippenboutjes over aardappelen tot kaas: er bestaat geen gerecht of een tinerfeño kwakt er mojo op. Mojo is een pittig sausje dat op verschillende manieren gemaakt kan worden. Zo is er mojo picón, de meest pikante versie van azijn, olijfolie, rode pepers, cayennepeper, look en zout. Mojo rojo (rode mojo) is vergelijkbaar, maar bevat vaak verkruimeld brood om het sausje dikker te maken. Mojo verde (groene mojo) heeft koriander en/of peterselie als belangrijkste ingrediënt, mojo negro (zwarte mojo) doet het met zwarte look. Wie denkt zijn mojo kwijt te zijn, kan die dus terugvinden op Tenerife.

Queso de la plancha

Naar verluidt eten inwoners van de Canarische Eilanden meer kaas per persoon dan die van eender welke andere regio van Spanje. Overal in de archipel produceren familieboerderijen de kaas nog op traditionele manier. Tenerife alleen al produceert 75 verschillende kazen, maar ook op de andere Canarische Eilanden kunnen liefhebbers hun hart ophalen. Van majorero op Fuerteventura tot zoute palmero op La Palma: er valt heel wat lekkers te rapen.

Vooral geitenkaas vind je overal en op elke mogelijke manier. Fresco is wellicht het populairst, een vers gemaakte kaas die slechts enkele dagen houdbaar is. Maar ook gezouten of gerookt (meestal uit het afgelegen Anagagebergte), gefrituurd (queso asado) of met pepers of gofio behoren tot de mogelijkheden.

[caption id="attachment_165444" align="aligncenter" width="922"]

Of, zoals hier, met een slaatje.[/caption]

Wie stippen hier queso a la plancha aan, gegrilde kaas. In dit geval zal de kok de geitenkaas eerst paneren, daarna frituren of bakken en serveren met een honing, rode of groene mojo. Vaak krijg je een plankje met alle drie. De zoetheid van honing compenseert de rokerige smaak van de kaas - heel lekker met wijn!

Almogrote

Een variant op mojo van buureiland La Gomera, een smeerkaas van tomaten, look, olijfolie en harde geitenkaas. De meeste versies bevatten paprika (rood), andere koriander (groen). Je kan het op (geroosterd) brood smeren of bij vlees of papas arrugadas eten.

En verder:

  • Croquetas. Overal in Spanje tref je deze gefrituurde balletjes aan, meestal gevuld met aardappelen en jamón. Het is met recht en reden een van de meest geliefde tapas. De toevoeging caseras betekent dat ze in huis bereid zijn.
  • Arvejas con huevo duro.Erwten gekookt in een bouillon van tomaten en ajuin, geserveerd met een versnipperd hardgekookt ei, krokante broodkruimels en (soms) ham. Populair voorgerecht.
  • Net als vis verschijnt inktvis regelmatig op de menu’s in Tenerife. Het Canarische antwoord op calamari heet chopitos - kleine gepaneerde en gefrituurde inktvisjes, krokant en perfect als borrelhapje met mojo. Calamares rellenos is met vlees gevulde inktvis. Octopus heet hier pulpo, meestal gekookt en geserveerd met olijfolie of gegrild en vergezeld van een sausje van tomaten en ajuin.

Hoofdgerechten

Ropa vieja

De letterlijke vertaling, ‘oude kleren’, klinkt niet bijster smakelijk. Maar vertrouw ons: dit hartig stoofpotje van versnipperd rundvlees, kip en andere vleesresten, kikkererwten en tomaten is een waar smaakbommetje. Met dank aan een handje kruiden en een scheut azijn.

Fijn weetje om mee uit te pakken aan tafel: ropa vieja is eveneens het nationaal gerecht van Cuba. Canarische zeevaarders en avonturiers brachten het mee naar huis. Om die reden is het ook populairder in Gran Canaria, het eiland dat het meest geïnspireerde geraakte door de Cubaanse keuken. Tenerife nam meer invloeden over van Venezuela. In de ropa vieja op Tenerife nemen kikkererwten een belangrijke plaats in.

Sancocho

Verse vis maakt een cruciaal deel uit van het dieet, dat zeiden we al. Onder meer zeebaars, makreel, sardines, koolvis en papegaaivis staan regelmatig op het menu - gefrituurd, gestoomd of gestoofd, in z’n geheel gegrild, als tartaar of in ceviche. De locals zijn ook verlekkerd op atún en adobo, gemarineerde tonijn. Sancocho is mogelijk het meest iconische visgerecht van Tenerife, een stoofpot of dikke soep van witte vis (meestal wrak- of zeebaars) met zoete aardappelen, olijfolie en een genereuze portie peterselie. Uiteraard geserveerd met mojo en gofio.

Cochino negro

Vlees van een Canarisch zwart varken, een speciaal ras met beschermde status dat slechts enkele kwekers mogen houden. Daardoor is het niet gemakkelijk te vinden. Slechts enkele restaurants serveren het, andere zetten het op het menu maar dat is niet altijd the real deal. De beste koks koken het langzaam gaar boven een open vlam, totdat het mals en sappig is.

En verder:

  • Carne con papas. Letterlijk: vlees met aardappelen, meestal in een saus van tomaten, ajuin, look, groenten en witte wijn. Lekker in al z’n simpliciteit.
  • Conejo al salmorejo. Konijn gemarineerd en gestoofd in witte of rode wijnsaus, op smaak gebracht met tomaat, paprika, look en ajuin. Pollo al salmorejo bestaat ook: kip met eenzelfde saus.

[caption id="attachment_165424" align="aligncenter" width="1024"]

Conejo al salmorejo.[/caption]

  • Carne de cabra. Geitenvlees - vaak in een stoofpotje, soms gegrild.
  • Arroz a la Cubana. Een gerecht dat vaak in Canarische huishoudens op tafel komt: spiegeleieren, rijst, vlees en gefrituurde bananen. Bananen zijn niet voor niets het belangrijkste gewas van Tenerife. Fun fact: in Cuba kent geen kat deze rijst op z’n Cubaans.
  • Huevos estampidos. Deze spiegeleiren met aardappelen en worst staat overal in Spanje op menu’s. Op Tenerife werken koks in laagjes: eieren, Canarische morcilla (bloedworst) en gebakken aardappelen.
  • Potaje de berros. Waterkerssoep, een van de vele soepen die op de Canarische Eilanden gegeten worden.
  • Rancho canario. Hartige bouillon met dikke noedels, stukken vlees en aardappelen.
  • Puchero. Een stoofpotje uit grootmoeders keuken, gemaakt met orgaan- en ander afvalvlees, maiskolven, kool en andere groenten.

[caption id="attachment_165428" align="aligncenter" width="1024"]

Puchero.[/caption]

Voor vegetariërs en veganisten

Tenerife is niet de gemakkelijkste bestemming voor wie geen dierlijke producten eet, al beweegt er hier en daar wel wat. Op de meeste menu’s kunnen vegetariërs wel een selectie aan slaatjes vinden, net als champiñones (champignons, vaak lichtjes gefrituurd in olijfolie en look), berenjas (aubergines), papas (aardappelen), menestra (hartig groentenstoofpotje) en pimientos de padrón (gegrilde groene pepers met zout).

[caption id="attachment_165420" align="aligncenter" width="1024"]

Piementos de Padrón: een van de opties voor vegetariërs en veganisten.[/caption]

Nagerechten/zoetigheid

Canarische Eilanders zijn echte zoetekauwen. Zo snoepen ze onder meer van bienmesabe (een dikke, kleverige en mierzoete smurrie van amandelen, eierdooiers, kaneel en suiker), frangollo (een mengeling van maismeel, melk en honing), bizcochos lustrados (sponscake) en truchas de batata (letterlijk: pakjes van zoete aardappel).

Ook de lekkernijen van andere eilanden zijn vaak op Tenerife terug te vinden, zoals rapadura van La Palma (snoepgoed in de vorm van een hoorntje, met gofio, honing, eieren en een smaakmaker als chocolade, kokosnoot of amandelen) en quesadillas van El Hierro (kaasachtige kaneelpasteitjes, vaak met anijszaad). Morcillas dulces (zoete bloedworsten) bevatten onder meer druiven, rozijnen en amandelen.

Dranken

Vino

De mineraalrijke grond, gevoed door vulkaanas en lava, leent zich prima tot druiventeelt. De passaatwinden voegen een zoute toets toe. Dat leidde tot een veelvoud aan wijnhuizen, sommige eeuwen oud, en een grote variëteit aan druiven. Vooral in het noorden van het eiland, rond Tacoronte, La Orotava, Icod de los Vinos, rijpt heel wat lekkers in de wijngaarden. Tenerife geldt als de belangrijkste wijnproducent van de Canarische Eilanden - vooral de droge, zurige witte wijnen en vlotte rode zijn befaamd. De rode Tacaronte Acentejo kreeg als eerste een denominación de origin, een label dat wijst op hoge kwaliteit. Intussen kregen vijf wijnen die erkenning.

Cerveza

In Santa Cruz de Tenerife wordt Dorada gebrouwen, het populairste lokale pilsbier. Dat kan u drinken als caña of jarra, respectievelijk een klein of groot biertje van het vat.

Café

Koffieboeren telen het zwarte goud op de Canarische Eilanden zelf, vooral in de Agaetevallei in het noorden van Gran Canaria. Dit zijn de verschillende mogelijkheden om uw koffie te bestellen:

  • Café con leche: 50 procent koffie, 50 procent melk.
  • Sombra: idem, maar meer melk.
  • Café solo: kleine zwarte koffie of espresso.
  • Cortado: espresso met een vleugje melk.
  • Cortado de leche y leche: espresso met gecondenseerde of gewone melk.
  • Barraquito: grotere versie van cortado.
  • Café con hielo: glas met ijs en een koffie om erover te kappen.

Licores

Van buureiland La Gomera komt mistela, een mengeling van wijn, suiker, kruiden en parra (een soort grappa). Ook rum wordt lokaal gemaakt, vaak geserveerd als chupito (shot) na de maaltijd of met honing.

Buen provecho!

Spanje Wijs

Wegwijs in Spanje met onze wegwijzer.

Jouw droomleven in Spanje begint met onze handige gids! In 4 stappen maken we jou wegwijs onder de Spaanse zon.

Download nu
WhatsApp
search