Nieuws Nieuws Nieuws

Nieuws

De ultieme Spaanse bucket list: 25 dingen die u gedaan moet hebben in Spanje

De ultieme Spaanse bucket list: 25 dingen die u gedaan moet hebben in Spanje
19 mei 2022

Spanje is een eindeloos verscheiden land, zowel qua landschap, cultuur als keuken. Hier beleeft u elke dag iets anders en verveelt u zich nooit. Toch zijn er een aantal door en door Spaanse ervaringen, dingen die u als liefhebber van Spanje vroeg of laat beleefd moet hebben. Daarom presteren wij onze ultieme Spaanse loodjeslijst.

1/ ski en zwem op dezelfde dag

In de Sierra Nevada ligt het meest zuidelijke skigebied van Europa. In gunstige sneeuwjaren skiet u hier tot eind mei. Tegen dan schijnt de zon al overdadig aan de kusten van de Costa Tropical, nauwelijks 90 kilometer verderop. In Spanje kan u dus perfect latten combineren met zwembroek.

2/ leer paella koken in Valencia

Valencianen nemen hun paella erg serieus. Dit rijstgerecht zit diep in het DNA van de stad Valencia en de omliggende regio. Geen betere plek om het te leren klaarmaken. Tijdens een kookles neemt een local u eerst mee naar de markt om de juiste ingrediënten te kopen en gaat u nadien aan de slag met zo’n enorme pan.

3/ bezoek het Guggenheim Museum

Niet enkel voor de kunst binnenin - onder meer van Mark Rothko - maar vooral voor het architecturale meesterwerk dat dit museum is. Dit ontwerp van architect Frank Gehry transformeerde de hele stad Bilbao van een industriehub tot een plek waar mensen wilden zijn.

4/ proef wijn in La Rioja

Spaanse wijn kan perfect de concurrentie aan met die uit Frankrijk of Italië. De meest befaamde wijnregio is La Rioja, in het noorden van het land. Wie zich graag laaft aan het edele druivensap, kan hier van het naar andere wijnhuis hoppen.

5/ aanschouw een paasprocessie

Semana Santa is belangrijk in Spanje. In de Heilige Week trekken broederschappen in traditionele gewaden door de straten van steden als Sevilla en Malaga. Ze zeulen daarbij pasos mee, praaltronen met daarop beelden van een lijdende Jezus of een bijbels tafereel. Ook de moeite voor wie niet gelooft.

6/ ervaar de flamenco

Het is een Spaans cliché, oké, maar probeer maar eens niet onder de indruk te geraken van een opvoering van deze passionele dans. En het lukt al helemaal niet om stil te blijven zitten op het ritme van castagnetten en een flamencogitaar. Opteer voor een voorstelling in Andalusië, de geboortegrond van de flamenco.

7/ proef chocolate con churros

Churros zijn de langwerpige smoutebollen die u misschien kent vanop de kermis bij ons. Spanjaarden dippen ze in een dikke chocolademelk, vooral in het noorden van het land een populair ontbijt. Al raden we u aan om deze lekkernij te proeven in Villajoyosa, een dorpje aan de Costa Blanca dat bekend is voor zijn chocolade.

8/ bezoek het Alhambra

Dit Moorse fort in Granada is niet voor niets een van de meest bezochte toeristische attracties van Spanje. Een van de beroemdste voorbeelden van islamitische architectuur, door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Ook de rest van de stad is het bezoeken waard, met zijn kronkelige, geplaveide straten, witgekalkte huizen en fleurige bloempotten.

9/ woon een voetbalmatch bij

Voetbal geldt als religie in Spanje, stadions als Camp Nou of Bernabéu als moderne kathedralen. Of u nu sympathie heeft voor het tiki-taka van FC Barcelona, het koninklijke imago van Real Madrid of de straatschoffiementaliteit van een underdog als Atlético, u vergeet nooit de eerste match die u meemaakt in Spanje.

10/ waag u aan het koningspaadje

In de provincie Malaga torent El Caminito del Rey, ofte het Koningspaadje, honderd meter boven een kloof uit. Ooit stond dit wandelpad bekend als een van de gevaarlijkste ter wereld, nu is het gelukkig beveiligd met leuningen. Desalniettemin is dit geen uitstapje voor zij met hoogtevrees, wel voor wie kickt op adrenaline.

11/ kom tot rust op de stranden van de Costa Blanca

De Costa Blanca - de witte kust van Spanje - loopt van Denia tot Pilar de la Horadada, bijna 250 kilometer parelmoeren stranden van wereldklasse. Of u nu wil windsurfen, wandelen, fietsen, feesten of gewoon relaxen bij een strandbarretje: aan de Costa Blanca komt u gegarandeerd aan uw trekken.

12/ surf op de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden, een vulkanische archipel voor de kust van Afrika, biedt winterzon, mooie natuur en stranden. Surfers van alle niveaus kunnen er het hele jaar door golven vangen op Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria. Voor beginners zijn het ideale plekken om te leren surfen.

13/ vergaap u aan Guernica

Kunst zit Spanjaarden in de genen. Denk aan Dali, Goya en Miró. Dat uit zich in een hele resem musea van wereldklasse. Maar als u slechts één schilderij bekijkt, laat het dan Guernica zijn, dat indrukwekkend het bombardement van de gelijknamige stad afbeeldt. Het meesterwerk van Picasso hangt in het museum Reina Sofia in Madrid.

14/ wandel de Camino de Santiago

Honderdduizenden wandelaars maken jaarlijks deze eeuwenoude pelgrimstocht. Toch is het nog altijd een unieke spirituele ervaring. Gesp uw wandelschoenen aan en volg de sint-jakobsschelp over stoffige paadjes en door majestueuze bossen, helemaal tot aan de kathedraal van Santiago de Compostela.

15/ stort u in het nachtleven van Madrid

Spanjaarden zijn notoire feestbeesten. Wanneer de meeste stervelingen al lang gapend naar hun bed sukkelen, komen zij pas echt op dreef. Weinig Europese steden hebben zoveel cafés per hoofd van de bevolking als Madrid. Zelfs Ernest Hemingway schreef: “In Madrid gaat niemand naar bed vooraleer ze de nacht vermoord hebben.” En hij kon het weten!

16/ verdwaal in pueblos blancos

Andalusië ligt bezaaid met pueblos blancos - witte dorpjes, niet zelden boven op een klif geposteerd. Verdwaal in de geplaveide kronkelsteegjes, wandel voorbij gotische kerken, Moorse kastelen, langs oude hammans uit de Arabische tijd en frisse bloempotten.

17/ neem een modderbad in de Mar Menor

Sommigen noemen de Mar Menor, een binnenzee in de regio Murcia, “het grootste zwembad ter wereld”. Wie van spaprocedures en verwennerij houdt, moet zeker eens passeren bij de modderbaden (baños de lodo). Daar kan u zich gratis insmeren met heilzame modder.

18 / proef jamón

Zonder twijfel het voedingsmiddel waar de Spanjaarden het trotst op zijn. Jamón iberico, vlees van varkens gevoed met eikels, smelt zo weg in uw mond. En zou een van de geheimen zijn waarom de Spanjaarden zo lang leven. We weten niet of het klopt, maar in dit geval is het geen straf om het zekere voor het onzekere te nemen.

19/ gooi tomaten tijdens La Tomatina

Onze moeders verboden ons altijd om met eten te spelen, we weten het wel. Maar voor deze fiesta in Buñol maken we een uitzondering. In het morsigste festival van het jaar gaan duizenden deelnemers elkaar te lijf met meer dan honderd ton tomaten.

20/ doe een nachtje door in Ibiza

Overdag kan u namelijk bijslapen op een van de stranden. Ibiza staat niet voor niets bekend als een van de grootste feestmetropolen van onze planeet, een plek waar de muziek altijd hard staat, de nachten zwoel verlopen en de kuipen sangria en mojito bodemloos zijn.

21/ golf aan de Costa del Sol

Alias: Costa del Golf. Met 70 golfbanen - de hoogste concentratie eender waar in Europa - oefent u aan de Costa del Sol desgewenst elke dag op een andere pelouse aan uw rechtshandige swing. Onder een stralend zonnetje, dat spreekt, want deze regio telt meer dan 300 zonnige dagen per jaar.

22/ beklim de Teide

De hoogste berg van Spanje ligt op het Canarische eiland Tenerife, een vulkanische kanjer van bijna 4000 meter die u uitzicht verschaft tot aan de Atlantische Oceaan. Op het vasteland reikt de Mulhacen in de provincie het verst richting hemel, bijna 3500 meter.

23/ verken het groene noorden

Spanje is oneindig divers. Woont u in het zuiden, dan denkt u misschien dat het in Spanje nooit regent. Maar een uitstap langs de noordelijke kust stelt dat beeld snel bij. Asturië kleurt bijvoorbeeld groener dan de onderbroeken van Mieke Vogels. U vindt er ook charmante vissersdorpjes, historische steden en kastelen.

24/ eet pintxos in San Sebastian

Over het noorden gesproken: San Sebastian lokt foodies van over de hele wereld naar het Baskenland. Die komen vooral proeven van pintxos - lekkere hapjes, meestal op een kleine stokbroodje. Het Baskische antwoord op tapas.

25/ ontdek het Barcelona van Gaudi

Antoni Gaudi liet een onuitwisbare stempel na op Barcelona. Van de impressionante Sagrada Familia - wellicht de oudste bouwwerf ter wereld - tot het sprookjesachtige Park Güell, overal is zijn invloed merkbaar. Park Güell leent zich uitstekend tot picknicks bij zonsondergang.

Spanje Wijs

Wegwijs in Spanje met onze wegwijzer.

Jouw droomleven in Spanje begint met onze handige gids! In 4 stappen maken we jou wegwijs onder de Spaanse zon.

Download nu
WhatsApp
search