Nieuws Nieuws Nieuws

Nieuws

Locatie, locatie, locatie: waarom niets zo belangrijk is dan bepalen wáár u wil wonen

Locatie, locatie, locatie: waarom niets zo belangrijk is dan bepalen wáár u wil wonen
11 dec 2021

Een gouden regel luidt dat er drie criteria zijn die ertoe doen bij vastgoed: locatie, locatie en nog eens locatie. Wáár uw toekomstige plek onder de zon ligt, bepaalt niet enkel hoe gelukkig u er zal zijn maar ook de waarde ervan. Met andere woorden: bij de aankoop van een woonst in Spanje is geen beslissing zo belangrijk als deze.

Vanzelfsprekend is locatie een sleutelelement. En wel omdat het zowat het enige is waaraan u, zelfs met eindeloos diepe zakken, werkelijk niets kan veranderen. Een badkamer kan u verbouwen, lelijk behangpapier is zo van de muur gerukt, maar een woonst op de verkeerde plaats kan u - vooralsnog - niet teleporteren. In afwachting van de oplossing die Elon Musk of andere tech-tovenaars daarop verzinnen, zorgt u er maar beter voor dat u er van de eerste keer knal op zit.

De herhaling ‘locatie, locatie, locatie’ duidt op de verschillende aspecten die een rol spelen bij de ligging van een woonst:

Locatie 1: de wijk

Bruist het er van het leven of is het eerder residentieel? Liggen er winkels, cafés, restaurants, banken, postkantoren of scholen op wandelafstand? Zijn er parken waar u kan picknicken of voetballen met de (klein)zoon? Waar kan u bus of trein nemen? Hoe vlot geraakt u met de auto op de snelweg of in het stadscentrum? En waar kunnen uw bezoekers hun auto kwijt?

Locatie 2: de straat

Minstens even belangrijk als locatie 1. Binnen eenzelfde wijk liggen smalle of brede straten, drukke verkeersassen dan wel rustige doodlopende steegjes. In sommige straten zijn de huizen dicht op elkaar gebouwd, in andere is er ruimte om te ademen.

Natuurlijk wil u vlotte toegang tot bepaalde diensten. Maar als die té dichtbij liggen, dan kan dat evengoed nadelige effecten met zich meebrengen. Denk aan de geur van het tankstation die door uw venster naar binnen waait, de vroege leveringen die een supermarkt vereist. Dat gezellige buurtcafé op de hoek verliest veel sympathie wanneer u in het holst van de nacht de slaap niet kan vatten door het dronken gewauwel van stamgasten op het terras.

Locatie 3: het pand

Ten eerste is oriëntatie belangrijk. Geniet u van natuurlijk daglicht op terras, tuin of in de ruimtes waarin u het gros van de tijd doorbrengt? Bij appartementen is de verdieping eveneens cruciaal. Zit u hoog en droog op de bovenste verdieping, waar u profiteert van licht en zicht? Of resideert u beneden, waar de vuilnisbakken misschien voor de deur staan en koplampen naar binnen schijnen, maar waar u wel rechtstreekse toegang tot een tuintje hebt? Kijkt u vanuit uw raam uit op de uitgestrekte Middellandse Zee of op de onafgewerkte bouwwerf bij de buren?

Bonuslocatie: de regio

 Traditioneel niet opgenomen in ‘locatie, locatie, locatie’, maar uiteraard wel belangrijk: de regio. Zeker in Spanje, waar de regio’s beduidend verschillen wat betreft klimaat, mentaliteit, prijs van vastgoed en noem maar op, denkt u maar beter twee keer na waar u kamp optrekt.

Op prospectie

‘Locatie, locatie, locatie’ betekent evenzeer dat er geen hiërarchie is in de verschillende aspecten van de ligging. Elk van de drie locaties is even cruciaal. Bij de keuze voor vastgoed bezoekt u daarom best meerdere keren wijk, straat én pand, liefst op verschillende momenten. Zo identificeert u mogelijke pijnpunten het efficiëntst. Gaat u op prospectie, gebruik dan al uw zintuigen om de verschillende vormen van locatie in u op te nemen. Stel uzelf de vragen die we hierboven opperden. En ga niet te licht over de voor- en nadelen.

Hou rekening met wie er in de buurt woont. Beter goede buren dan verre vrienden. Dat cliché klopt zeker wel in Spanje. Beschouw het soort mensen – Zijn het vooral Spanjaarden of expats? Jong of oud? Permanente bewoners of toeristen? – en bedenk u of u met hen kan opschieten. Maak gerust een praatje met de buurtbewoners. Zij zijn de beste, meest betrouwbare bron over het leven in de wijk. Niet onbelangrijk: wat gebeurt er met andere woonsten in de buurt? Hoe zien die eruit? En stijgt of daalt de prijs?

Wanneer een woonst niet voldoet aan alle vereisten die u vooropstelt wat betreft de ligging, dan kan u maar beter verder zoeken. Want: om ergens gelukkig te zijn, moet u alle juiste vakjes kunnen afvinken. Het is niet omdat u een woonst in de hipste wijk van de stad te pakken hebt, dat u zich rijk kan rekenen. Straat en pand spelen evenzeer een rol.

Het sleutelelement van een goede locatie: u moet er zich kiplekker in uw vel voelen

Na al het voorgaande begrijpt u dat een heleboel criteria een rol spelen bij de keuze van vastgoed in Spanje. Blijft de vraag: wat is een goede locatie?

Veel hangt af van uw persoonlijke wensen en voorkeuren - die zijn voor iedereen namelijk anders. De ene wil op wandelafstand een koffie kunnen drinken of een bord paella eten, de andere wil niet meer dan tien passen zetten naar het strand. Voor de ene is het cruciaal dat er een bus in de buurt stopt, de andere zweert bij de rust van een afgelegen locatie. Wie voorgoed met de kinderen naar Spanje immigreert, behoeft een school op wandelafstand. Terwijl een gepensioneerde liever niet de hele dag met zo’n soundtrack van speelplaatsgejengel opgescheept zit. Vele ‘Spaanse Belgen’ willen de lijn met het vaderland zo kort mogelijk houden. In dat opzicht dient u rekening te houden met de afstand van de woonst tot een lokale luchthaven met regelmatige vluchten van en naar België.

Factoren die de waarde van een woonst beïnvloeden

U raadt het al: locatie, locatie, locatie. Sommige steden, gemeenten of wijken zijn nu eenmaal duurder. Dichter bij huis zal een woonst in Knokke Het Zoute altijd meer kosten dan eentje in Molenbeek. In Spanje gaat dat ook op. Zo gelden de badplaatsen aan de Costa del Sol, zoals Marbella en Estepona, als exclusiever en daardoor ook duurder. Binnen steden trekken vooral hippe of opgewaardeerde buurten veel volk. En een appartement met zicht op zee zal altijd meer opbrengen dan eentje dat uitkijkt op het hinterland.

Uiteraard is locatie niet de enige factor met invloed op de prijs. Denk aan afwerking en gebruikte materialen, energiezuinigheid en faciliteiten als garage, terras, zwembad, haardvuur of aantal badkamers. Maar toch: wie vastgoed koopt als investering, kan maar beter goed nadenken over de locatie ervan. Die bepaalt niet enkel het verhuurpotentieel, maar ook de mogelijkheden tot een doorverkoop met winst.

Een pand kan goedkoop lijken - en daardoor aantrekkelijk - maar dat betekent evenzeer dat het wellicht goedkoop blijft. En dat doorverkopen niet eenvoudig is, laat staan met een flinke winst. Kiest u er daarentegen voor om te investeren in vastgoed op een toplocatie, dan groeit uw geld het snelst aan.

Huizen en appartement op zulke locaties - goed bereikbaar, met vlotte toegang tot diensten of in de buurt van water - zijn altijd in trek. Daardoor kan u meer rendement halen uit de verhuur ervan. Niet alleen laten veel potentiële huurders er hun oog op vallen, maar die zitten doorgaans ook goed in de slappe was.

De prijs van een woonst op een toplocatie is ook stabieler en beter bestand tegen schokken. Zelfs in tijden waarin de economie slabakt, blijven de vastgoedprijzen op toplocaties overeind. Door de grote vraag blijken die panden ook gemakkelijk en snel te verkopen aan marktconforme prijzen. Voorzie wel een iets langere beleggingshorizon, minimum een jaar of tien.

Spanje Wijs

Wegwijs in Spanje met onze wegwijzer.

Jouw droomleven in Spanje begint met onze handige gids! In 4 stappen maken we jou wegwijs onder de Spaanse zon.

Download nu
WhatsApp
search