Nieuws Nieuws Nieuws

Nieuws

Kopen in Spanje: nieuwbouw versus herverkoop

Kopen in Spanje: nieuwbouw versus herverkoop
1 jun 2021

Een herverkoop in Spanje lijkt soms aanlokkelijk. Vooral vanwege de prijs: een tweedehandswoning kost vaak minder dan een nieuwbouw. Of zo lijkt het toch, want er schuilt meer dan één addertje onder het gras. Veel mensen beklagen zich achteraf hun keuze voor een bestaand pand. Om de volgende redenen verkiest u in Spanje daarom best nieuwbouw boven herverkoop.

renovatie hoort bij herverkoop in Spanje, niet bij nieuwbouw

Bouwkwaliteit

Tegenwoordig moeten nieuwe woningen in Spanje voldoen aan een resem wettelijke normen. Zo moet een nieuwbouw minstens energienorm B halen. Dat staat gelijk met quasi energieneutraal. Ook op het vlak van warmte-isolatie en akoestiek legt de overheid minimumnormen op aan bouwheren. Haal je die als aannemer niet, dan krijg je simpelweg geen bouwvergunning. Gevolg: opteert u voor een nieuwbouw, dan weet u dat u kwaliteit koopt.

Met tweedehandshuizen van vóór 2015 bent u daarvan niet gegarandeerd. Want pas toen trad de concrete wetgeving in voege. Oudere panden zijn bijgevolg meestal gebouwd zonder de minste normeringen. U kan het resultaat al raden: muren van karton. In zo’n huis merkt u perfect wanneer de bovenbuur bezoek heeft van de minnares die steevast met stiletto’s rond trippelt. Ook wanneer de buurvrouw het toilet doortrekt, of wanneer de baby van drie hoger honger heeft, hebt u het geweten.

Dit is het moment dat u vervloekt dat Spanjaarden zo’n luid volkje zijn. Tenzij u voyeuristische trekjes hebt, is een dergelijke leefomgeving een ramp. Want u kwam toch net voor de rust naar Spanje?

[caption id="attachment_12828" align="alignnone" width="2560"]

oorkappen

"Oorkappen op, het dochtertje van de buren gaat oefenen met haar viool."[/caption]

Onderhoud en vaste kosten

De aankoopprijs van een nieuwbouw ligt in Spanje boven die van een herverkoop. Maar dat is niet het enige dat u in rekening moet nemen. In een nieuwbouw heeft u geen herstellingswerken en ligt de energie- en waterrekening beduidend lager. Op langere termijn is die keuze dus goedkoper.

Architectuur

Vroeger, toen de Spaanse costa’s nog vooral binnenlandse toeristen aantrokken, werd er anders gebouwd. Spanjaarden beschermen zich graag tegen de zon. Dat betekent: dikke muren en kleine raampjes. Kwestie van de zon zoveel mogelijk buiten te houden.

Voor een Belg, op het thuisfront het hele jaar beroofd van de nodige vitamine D, geldt het omgekeerde. U bent verlekkerd op de zon. En trekt die graag binnen in uw woning. Dat kan met strakke architectuur. Denk aan grote glaspartijen, omvangrijke open ruimtes en ruime terrassen voor de betere bak- en braadsessie. Wel even insmeren.

Gelukkig houden projectontwikkelaars de laatste vijf jaar rekening met de wensen van Belgen en andere Noord-Europeanen die richting zon verhuizen. In nieuwbouw althans, want bij herverkoop is dat in Spanje niet of veel minder het geval.

En zeg nu zelf: de keuze is toch snel gemaakt, niet?

https://www.gold-estates.be/li...

Renovatiekosten

Ach, horen we u zeggen, maar dan renoveert u toch gewoon? Met het uitgespaarde centje, zo redeneert u, kan u die werken gemakkelijk betalen. Toch? Bwa, onze ervaring zegt iets anders. Bij een herverkoop weet u wel waar u begint, maar niet waar u eindigt. Spaanse aannemers zijn kraks in het overschrijden van het vooropgestelde budget. Zo bestaat de kans dat uw herverkoop een stuk duurder uitvalt dan een hoogwaardige nieuwbouw in Spanje.

Om nog maar te zwijgen over de werf waarin u maanden zal wonen. Over dat lekker laagje stof op uw ontbijtkoeken, terwijl het monotoon drillen van een boor u langzaam horendol maakt. Over de Spaanse werklieden die nog niet eens tot un, dos, tres kunnen tellen in het Engels. En over het gezapige ‘Spaanse ritme’ waaraan ze werken.

[caption id="attachment_12827" align="aligncenter" width="2560"]

Dit. Maanden aan een stuk.[/caption]

Aansprakelijkheid en bankwaarborg

Voor een nieuwbouw dient een aannemer verplicht een aansprakelijkheidsverzekering van tien jaar af te sluiten. Ook een bankwaarborg is sinds de financiële crisis van 2008 een must. Geen verrassingen. In Spanje zorgt een nieuwbouw, veel meer dan een herverkoop, voor gemoedsrust.

Extra kosten

In België betaalt u 21 procent btw bovenop de kostprijs van een nieuwbouwwoning. Een herverkoop, daarentegen, kost u slechts tien procent registratie. Een significant verschil, die het pleit voor heel wat kopers beslecht in het voordeel van een tweedehandswoning. In Spanje bestaat dat verschil tussen nieuwbouw en herverkoop nauwelijks. De extra kosten verschillen tussen de twee slechts een half procent.

Conclusie: nieuwbouw of herverkoop in Spanje?

De risico’s van een herverkoop wegen wat ons betreft niet op tegen de zekerheid en gemoedsrust die een nieuwbouw bieden. Zeker voor wie z'n aankoop beschouwt als investering. Leer meer over het verschil tussen beide in ons webinar:

Spanje Wijs

Wegwijs in Spanje met onze wegwijzer.

Jouw droomleven in Spanje begint met onze handige gids! In 4 stappen maken we jou wegwijs onder de Spaanse zon.

Download nu
WhatsApp
search