Nieuws Nieuws Nieuws

Nieuws

Waarom investeren in Spanje een GOUDEN zaak is

11 jan 2018
Tijdens de eerste tien maanden van 2017 kochten buitenlanders op de kop 66.190 woningen in Spanje. Vooral de Britten, de Fransen en de Duitsers investeren in Spanje en komen er massaal wonen of verblijven, maar na die drie Europese grootnaties komen de Belgen. En wij zijn met een pak minder. 66.190 buitenlanders, dat kunnen niet allemaal uilen zijn. Integendeel, investeer in Spaans vastgoed en u doet een gouden zaak. Of waarom denkt u dat wij ons bedrijfje Gold Estates gedoopt hebben? Nu moet u ons niet op ons woord geloven. Lees vooral verder en u komt zelf tot die conclusie.

Torenhoge levenskwaliteit voor expats

Vraag expats waarom ze graag in Spanje wonen en de eerste spontane antwoorden zullen altijd dezelfde zijn: het aangename klimaat, de rijke cultuur en mooie natuur, de gastronomie om vingers en duimen vanaf te likken, de ongehaaste levensstijl, de goedkopere levenskost, de bloedmooie stranden en de warme, gastvrije mensen. [caption id="attachment_1260" align="aligncenter" width="398"]strand in Spanje Geef toe: er zijn slechtere argumenten[/caption] Dring vervolgens lang genoeg aan bij diezelfde expats, dwing hen om verder te denken dan het cliché. Ze zullen je dan vertellen over het gemak waarmee ze er vaste voet aan de Spaanse grond kregen, over het onthaal dat ze er kregen. Ook de goedkope en regelmatige vluchten zijn een troef. Binnen de paar uur staat u van eender waar in België eender waar aan de Spaanse zuidkust. Misschien stoefen ze over de gezondheidszorg – bij de 10 beste van de wereld – of het Spaanse schoolsysteem, dat openstaat voor buitenlanders. Mogelijk weten ze dat Spanje volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de gezondste plek van Europa is om te wonen, of dat geen enkel Europees volk ouder wordt dan de Spanjaarden. Wie weet reppen ze zelfs een woord over de taal, die gemakkelijk te leren is en die, na het Mandarijns, wereldwijd het meeste moedertaalsprekers telt. Een Spaans taalbad opent letterlijk de deuren naar een hele nieuwe wereld. Kortom: de levenskwaliteit voor expats ligt torenhoog in Spanje. En dat niet alleen voor gepensioneerden die hun oude dag graag doorbrengen in het Spaanse zonnetje, maar ook voor jonge koppels en families.

Economie herstelt

Maar daarover gaan we het in deze blogpost niet al te uitgebreid hebben. U wil namelijk niet weten waarom het zalig wonen is in Spanje, wel waarom investeren een gouden zaak is. Geduld, we komen er wel. Mogelijk ben je sceptisch. Nogmaals: je goed recht. Niet zo gek lang geleden riep Spaans vastgoed allerlei onprettige associaties op – rommelkredieten, ontwikkelaars die failliet gingen, projecten die nooit uit de stijgers geraakten, wanhopige huiseigenaars die hun sleutels moesten teruggeven. Tot 2007 groeiden de bomen tot in de hemel in Spanje. In de vastgoedsector kon het niet op, de prijzen schieten de hoogte in. Maar aan dat mooie liedje kwam een eind: het zorgvuldig gebouwde kaartenhuisje donderde in elkaar en sleurde Europa in een crisis. crisis, neerwaartse trend Maar: na een van de langste en diepste recessies ooit is de Spaanse economie er stilaan bovenop. Meer zelfs, Spanje heeft anno 2018 de wind in de rug. Dat zeggen wij niet alleen, dat zeggen ook ’s werelds meest gerenommeerde onafhankelijke financiële adviesorganen. De Spaanse economie is volgens het IMF de snelst groeiende in Europa. Er zijn opnieuw jobs en de grote investeerders keren terug naar het land. De economie staat op stevigere fundamenten. Al dat goede nieuws zorgt voor betere levensstandaarden voor Juan met de pet. Experts vermoeden dat die trends zich alleen maar zal doorzetten.

Marge voor groei

Maar wat betekent al het voorgaande voor de vastgoedmarkt in Spanje? Na de crisis viel er voor de vlugge een slag te staan in – een heleboel huizen kwam namelijk onder de prijs op de markt. In 2013 bereikte de neerwaartse trend de bodem van het dal, sinds 2014 zijn de prijzen weer aan het stijgen. Had u enkele jaren geleden in Spanje geïnvesteerd, dan zou de waarde van uw eigendom in sommige gebieden met 20 of 30 procent gestegen zijn. Per jaar! En hoewel de echte solden voorbij zijn, vallen er nog wel sporadisch koopjes te doen. [caption id="attachment_1261" align="aligncenter" width="300"]vrouw in solden Wel best niet tegen je vrouw zeggen![/caption] Het is zelfs het ideale moment om te investeren in vastgoed in Spanje. De vastgoedprijzen zijn namelijk nog lang niet aan het pieken. Terwijl de verhuur- en verkoopprijzen in vele Europese landen tegen de limiet zitten, is er in Spanje nog veel marge, nog veel potentieel voor prijsgroei. Hier krijgt de koper nog écht waar voor z’n geld.

Investeren in Spanje is beter dan een spaarboekje

Wat drijft die prijs omhoog? De vraag die alsmaar toeneemt, tiens. Economie 101. We zeiden daarnet al dat Belgen, Britten, Duitsers en andere klimatologisch minder gefortuneerde Europeanen graag het zonnetje opzoeken. Tenzij de klimaatverandering Oostende en Wenduine binnenkort palmbomen schenkt, zal daar niet snel iets aan veranderen. [caption id="attachment_1257" align="aligncenter" width="300"]strand van Oostende De kust is veilig: voorlopig nog geen palmbomen gespot op het strand van Oostende.[/caption] De vraag zal dus niet gauw afkoelen. En hetgeen waar veel vraag naar is, dat stijgt in waarde. Dat betekent dat vandaag kopen gelijkstaat aan morgen al winst maken. Nog beter wordt het als u op plan koopt: u betaalt een pak minder, maar kan nadien – zo u wil – wel verkopen aan marktprijzen. Kassa-kassa, tsjing-tsjing. Vergelijk dat met uw spaarboek op de bank – waar de wind giert en waar zo stilaan tuimelkruid door rolt. Nee, die centen in uw spaarrekening brengen geen bal op. U kan ze evengoed in uw sok bewaren. En waarom dan niet meteen opteren voor een woonst in Spanje? Kwestie van het nuttige aan het aangename te koppelen. U merkt het: een beetje slimme investeerder heeft Spanje al lang op z’n verlanglijstje gezet.

Leningen aan aantrekkelijke tarieven

Niet onbelangrijk: Spanje heeft geleerd uit de crisis. Bouwpromotoren krijgen minder gemakkelijk leningen van de bank, waardoor de kans op faillissement aanzienlijk verkleind is. Waar ontwikkelaars vóór de crisis vooral mikten op meer, groter en spectaculairder, bouwen ze nu kleinschaliger maar kwaliteitsvoller. De bouwstandaarden zijn omhoog gegaan en er is meer professionalisme. Waar vastgoed kopen anno 2007 Russische Spaanse roulette was – zal mijn woonst afraken of niet? – heeft u dik tien jaar later veel meer kans op succes. Uiteraard koopt u desondanks nog altijd best met de hulp van een gepatenteerde makelaar, kwestie van op veilig te spelen. [caption id="attachment_1258" align="aligncenter" width="300"]Russische roulette Zo was het vroeger: investeren in Spanje is Russische roulette.[/caption] Gelukkig is een eigendom kopen in Spanje niet de bezorger van migraine die het in sommige andere landen wel is. De Spaanse overheid beseft het belang van de vastgoedsector als pijler van de economie en probeert kopers niet al te veel hindernissen in de weg te leggen. Spaanse banken lenen bovendien maar wat graag aan buitenlanders, aan aantrekkelijke tarieven. Laat u wel bijstaan door een advocaat.

Huurinkomsten voor het rapen

Koopt u een tweede woonst, dan is het goed meegenomen als u die kan verhuren wanneer u er niet bent. Zo betaalt het huis of het appartement zichzelf af. In dat opzicht is het goed nieuws dat de pakketreis – ooit razend populair – stilaan van z’n pluimen verliest. De gemiddelde zonneklopper is niet langer tevreden met een betonnen resort en het vervelende handdoekengevecht voor het beste plaatsje aan het zwembad. De democratisering van de reissector leidt ertoe dat meer mensen dromen van een ervaring. [caption id="attachment_1255" align="aligncenter" width="300"]druk zwembad Niemand wil vechten voor een plaatsje in het zwembad.[/caption] Vakantiegangers speuren nu het internet af op zoek naar droombestemmingen. Ze boeken zelf hun tickets en willen ook zelf hun perfecte droomhuis-voor-twee-weken vinden. Ideaal als u iets in de aanbieding hebt. Tegelijkertijd is Spanje ook niet té avontuurlijk. Er zijn genoeg restaurants en bars en als toerist moet u er geen Swahili spreken om uw weg te vinden. Spanje balanceert perfect op de slappe koord tussen exotisme en vertrouwdheid. Daarom vinden jaarlijks 50 à 80 miljoen toeristen hun weg naar Spanje, op de VS na het populairste vakantieland ter wereld. Genoeg gegadigden dus, die bereid zijn om uw stulp mee af te betalen. Wilt u wel verhuren, maar hebt u geen zin in de bijhorende rimram? Er zijn organisaties die u graag helpen met de praktische beslommeringen, in ruil voor een kruimel van de koek. Wellicht beseft u nu wat die 66.190 buitenlanders in 2017 bezielde toen ze een eigendom kochten in Spanje. En wie weet behoort u in 2018 tot dat kransje? Gold Estates staat paraat om u meer informatie te verschaffen en samen met u op zoek te gaan naar uw Spaanse droomhuis.

Spanje Wijs

Wegwijs in Spanje met onze wegwijzer.

Jouw droomleven in Spanje begint met onze handige gids! In 4 stappen maken we jou wegwijs onder de Spaanse zon.

Download nu
WhatsApp
search