Zes van de tien zonnigste steden van Europa liggen in Spanje

Wij wisten het al langer, maar nu is het nogmaals officieel bevestigt: nergens komen zonnekloppers beter aan hun trekken dan in Spanje. De website Holidu, een zoekmachine voor vakantiehuizen, rangschikte de 300 grootste steden van Europa. De conclusie: voor een portie vitamine D moet u aan de Spaanse costa’s zijn. Van Brussel of Antwerpen is er – wat had u gedacht? – geen sprake.

1/ Alicante (Spanje)

 • Gemiddeld 349 uur zon per maand.
 • Gemiddelde temperatuur: 19°C.

“Het is officieel: Alicante is de zonnigste stad van Europa”, schrijft Holidu. Het noemt de hoofdstad van de Costa Blanca “de ultieme bestemming voor reizigers op zoek naar zonneschijn.” In de buurt van Alicante vinden levensgenieters meer dan tien uur zon per dag, bloedmooie stranden en helder zeewater om af te koelen. “En alsof dat nog niet genoeg is, profileert Alicante zich als een prachtige stad met een kleurrijk oud centrum, een veelvoud aan musea en historische bezienswaardigheden, een karrenvracht aan uitstekende restaurants en een levendig nachtleven.”

2/ Catania (Italië)

 • Gemiddeld 347 uur zon per maand.
 • Gemiddelde temperatuur: 20°C.

Op het eiland Sicilië, aan de voet van de Etna, ligt de meest zonovergoten stad van Italië. Catania is een havenstad met een barok centrum, bekroond door UNESCO als werelderfgoed. Hier valt dus ook veel geschiedenis te rapen. Het favoriete strand van de locals heet – weinig origineel – La Playa.

3/ Murcia (Spanje)

 • Gemiddeld 346 uur zon per maand.
 • Gemiddelde temperatuur: 20°C.

Hoofdstad van de regio met dezelfde naam, gelegen aan de Costa Cálida. Holidu wijst op het microklimaat dat hier heerst. “Dat zorgt voor hete temperaturen en warm water het hele jaar rond.” De website prijst de eindeloze stranden van Murcia, de baaien die zich uitstekend lenen tot zwemmen, watersporten en zonnebaden. Ten slotte is het historische centrum de moeite voor liefhebbers van het betere architecturale pareltje.

4/ Malaga (Spanje)

 • Gemiddeld 345 uur zon per maand.
 • Gemiddelde temperatuur: 20°C.

Deze havenstad aan de Costa del Sol is volgens Holidu het hele jaar door geliefd bij toeristen, maar vooral tijdens de warme zomermaanden. De reden hoeft u niet ver te zoeken: een skyline om Usted tegen te zeggen en een veelvoud aan hotels en resorts waar u met de tenen tot in het zand reikt, maken van Malaga een perfecte keuze voor wie citytrip met strand wil combineren. Ook voor de cultuurliefhebber valt hier veel te beleven. Malaga is niet voor niets de geboortestad van Pablo Picasso.

5/ Messina (Italië)

 • Gemiddeld 345 uur zon per maand.
 • Gemiddelde temperatuur: 19°C.

Alweer een havenstad op Sicilië, waar vooral in de zomer het ene na het andere cruiseschip aanmeert. Mooie kusten, een van de beeldigste kathedralen van het eiland en marmeren fonteinen maken het plaatje compleet.

6/ Valencia (Spanje)

 • Gemiddeld 343 uur zon per maand.
 • Gemiddelde temperatuur: 20°C.

Net als Malaga is deze havenstad aan de zuidoostelijke kust van Spanje luidens Holidu “ideaal om citytrip met strand te combineren.” De website draagt daarvoor als argument onder meer de Stad van de Kunsten en Wetenschap aan, een futuristisch gebouwencomplex, maar ook de straatjes en pleinen waar het gezellig struinen is. “Vergeet ook niet om hier paella te proeven, dit is de geboorteplaats van het gerecht.” Holidu raadt aan om door te spoelen met Agua de Valencia, een cocktail van cava, appelsiensap, vodka en gin. U zou voor minder uw v’s en b’s gaan verhaspelen.

7/ Nice (Frankrijk)

 • Gemiddeld 342 uur zon per maand.
 • Gemiddelde temperatuur: 17°C.

Aan de Franse Riviera rijgt Nice zandstranden, bars en restaurants aaneen met cultuur, architectuur en vooral een fantastisch klimaat. Gesticht door de Grieken, in de 19e eeuw door de Europese elite gestuwd tot wat het nu is. Holidu stipt de Promenade des Anglais aan als onmisbaar tijdens elke citytrip, een zeven kilometer lange aaneenschakeling van strandclubs, ijsjeskramen en luxehotels.

8/ Las Palmas (Spanje)

 • Gemiddeld 341 uur zon per maand.
 • Gemiddelde temperatuur: 20°C.

De Canarische Eilanden flirten met het noordwesten van Afrika – geen wonder dus dat de zon hier welig schijnt. Las Palmas is de hoofdstad van Gran Canaria, een prima uitvalsbasis om de rest van de archipel te verkennen. “Vooral ideaal buiten het hoogseizoen”, meent Holidu. “De gemiddelde temperatuur in oktober en november bedraagt 21 graden.”

9/ Granada (Spanje)

 • Gemiddeld 341 uur zon per maand.
 • Gemiddelde temperatuur: 17°C.

“Een stad vol romantiek en magie, een beeldschone plek om met uw partner te ontsnappen aan de realiteit”, aldus Holidu. Granada ligt aan de voet van de hoge pieken van de Sierra Nevada en herbergt een veelvoud aan culturen. Die reflecteren in de architectuur en het alledaagse leven in deze stad. Holidu prijst de zonsondergang in de buurt Albaicin, voor het Alhambra, als een van de beste eender waar. Ook een wandeling langs de Paseo de los Tristos – een straat vol geuren en de sfeer van flamenco – vervult elke romantisch hart van verlangen.

10/ Palermo

 • Gemiddeld 340 uur zon per maand.
 • Gemiddelde temperatuur: 19°C.

Ook de hoofdstad van Sicilië is een smeltkroes van culturen. Waar u, volgens kenners, het allerbeste Siciliaanse straateten kan proeven. Ook present: het grootste operahuis van het eiland en vele historische gebouwen die op het lijstje van UNESCO staan.

En verder…

11/ Sevilla (Spanje) 340 uur – 21°C.
12/ Zaragoza (Spanje) 340 uur – 17°C.
13/ Marseille (Frankrijk) 339 uur – 17°C.
14/ Barcelona (Spanje) 339 uur – 18°C.
15/ Palma de Mallorca (Spanje) 337 uur – 19°C.
16/ Tirana (Albanië) 336 uur – 17°C.
17/ Rome (Italië) 336 uur – 18°C.
18/ Athene (Griekenland) 335 uur – 20°C.
19/ Madrid (Spanje) 335 uur – 18°C.
20/ Napels (Italië) 334 uur – 19°C.
21/ Bari (Italië) 333 uur – 19°C.
22/ Turijn (Italië) 331 uur – 14°C.
23/ Valladolid (Spanje) 329 uur – 14°C.
24/ Sofia (Bulgarije) 327 uur – 12°C.
25/ Zürich (Zwitserland) 326 uur – 11°C.
26/ Verona (Italië) 323 uur – 16°C.
27/ Lissabon (Portugal) 321 uur – 18°C.
28/ Venetië (Italië) 317 uur – 16°C.
29/ Milaan (Italië) 313 uur – 16°C.
30/ Firenze (Italië) 310 uur – 16°C.

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen