Zomer in Spanje: terrasjes, stranden en Operatie Bikini

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Het kwik gaat omhoog, het tempo omlaag. Steden lopen leeg, terwijl iedereen een plek probeert te bemachtigen op het strand. Of op een terras. Jawel, het is zomer in Spanje. Negen dingen die u moet weten over ‘el verano’.

Welkom in de bakoven

Hoewel kuststreken als Costa del Sol en Costa Blanca het hele jaar door mooi weer kennen, met meer dan 300 zonnige dagen per jaar, zijn vooral de zomers in Spanje zonnig en heet. Het cliché van de bakoven is waar: drie à vier maanden lang heerst er intense hitte. De temperatuur kampeert vaak boven 35 graden. Zeker tussen 11u en 16u30 vermijden veel Spanjaarden de zon. Gelukkig zijn er voldoende plekken om af te koelen, waarover later meer. In deze blogpost geven we tips om het hoofd koel te houden in de Spaanse hitte.

Operatie Bikini: de race naar een strandwaardig lichaam

Wanneer de dagen beginnen te lengen en de eerste bloemen in bloei komen, begint de race naar de zomer. Eerste prioriteit voor heel wat Spanjaarden: hun lichaam in vorm krijgen. Want iedereen wil er goed uitzien op het strand. En met al dat lekkere eten is dat niet altijd evident. Dus begint het land aan Operación Bikini – een collectieve poging om na een winter vol copieuze maaltijden weer in dat mooie badpak/die strakke Speedo te passen. In cafés en snackbars kan je zelfs bikinibroodjes bestellen, caloriearme lunchalternatieven. Lukt het toch niet om de overtollige vetrolletjes op tijd kwijt te spelen? Geen probleem: het weeklagen over de mislukte poging is even Spaans als Operación Bikini zelve.

Al heeft niet iedereen moeite om zo’n lichaam te krijgen.

Terrazas, terrazas, terrazas

Wij, Vlamingen, zijn de koningen van het terrasje. Zelfs putje winter kruipen wij bij het minste straaltje zon met vijf lagen kleren, inclusief thermisch ondergoed, rond een voor een café uitgestalde tafel. Spanjaarden pakken het anders aan. Zij zijn vooral in de zomer verknocht aan hun terrazas. Het zijn sociale beestjes en ze doen dan niets liever dan met z’n allen eindeloos rondhangen, liefst de hele namiddag lang, totdat de temperatuur afkoelt. Met name dakterrassen zijn in de zomer in Spanje gegeerd: dankzij een briesje is het daar meestal koeler dan op de begane grond.

Drink tinto de verano in plaats van sangria

De twee populairste zomerdrankjes in Spanje: tinto de verano en cerveza.

Bij ons staat sangria bekend als het oer-Spaanse zomerdrankje. Een heerlijke mix van rode wijn, likeur en stukken fruit die er al sinds de Romeinse tijd gedronken wordt. Maar hoewel het drankje ‘s zomers overal in Spanje te bestellen valt, zie je een Spanjaard het zelden drinken. De lokale bevolking grijpt in de zomer veel sneller naar een fris glas tinto de verano. Letterlijk: de rode wijn van de zomer, een mix van wijn en limonade.

Voel je als Belg trouwens niet gegeneerd om een pintje te bestellen. Ook in Spanje is dat het favoriete zomerdrankje, volgens een enquête gepubliceerd in El País. In de warmste maanden verkiest 43 procent van de Spanjaarden bier boven eender welke andere alcoholische drank. Voor een derde is een caña op een terras zelfs een absolute must op de eerste dag van de vakantie. Geen zin in alcohol? Een ijskoffie – café con hielo – is een populaire keuze voor wie nuchter wil blijven.

Koude soep in plaats van zware maaltijd

In de winter verwarmen cocidos, ofte stoofpotjes, de Spaanse harten. Maar in de zomer mag het allemaal wat frisser. Zomerse slaatjes en verse zeevruchten verschijnen op het menu, net als koude soepen. Gazpacho is uiteraard de meest befaamde: een gekoeld tomatensoepje met look, ajuin, paprika’s, komkommer en andere seizoensgroenten. Verwar het niet met salmorejo, een dikkere gekoelde soep gemaakt van tomaten en soep. Die laatste wordt vaak geserveerd met ham of een hardgekookt ei.

Het avondeten: nog later

Spanjaarden zijn sowieso late eters. Het avondeten verschijnt zelden voor negen uur op tafel. Wel, in de zomer wordt die late maaltijd in Spanje nog meer uitgesteld.

Kent u trouwens de reden voor die late etenstijd? Vele vermoeden dat de ontspannen levensstijl van de Spanjaarden er voor iets tussenzit, maar de echte reden is historisch. In 1940 zette generaal Franco de tijdszone van Spanje – voorheen gelijk met het Verenigd Koninkrijk en Portugal – een uur vooruit, in solidariteit met nazi-Duitsland. De Spanjaarden klaagden niet, maar bleven wel op hetzelfde moment eten. Hun lunch van 13 uur verschoof naar 14 uur, het avondeten van 20 uur naar 21 uur.

Tegenwoordig gaan er stemmen op om de klok opnieuw te verzetten, zodat Spanjaarden niet meer in een “permanente jetlag” leven. In tussentijd kan u blijven genieten van de late zonsondergang.

Vamos a la playa

Het leeuwendeel van het Spaanse volk brengt de vakantie in eigen land door. Vooral de stranden zijn populair: volgens een onderzoek verkiest 71 procent een vakantie aan zee, met name in Andalusië (27%) of Valencia (12%). Vooral in augustus lopen de steden leeg. Veel Spanjaarden hebben een huisje, appartement of cortijo (plattelandshuis) in het zuiden van Spanje, waar ze naartoe trekken voor enkele dagen of weken. Vaak is het buitenverblijf al jaren in dezelfde familie en wordt het gedeeld met meerdere broers en/of zussen. Andere families hebben dan weer een huisje in de bergen of de vallei, waar ze kunnen ontsnappen van de hitte in de stad en de toeristendrukte aan de stranden. Een perfecte manier om tijd in de natuur door te brengen.

Er is altijd wel ergens een feest

Door corona staat het nog altijd op een lager pitje, maar normaal is de zomer in Spanje het echte seizoen van de fiesta. Geen land dat zo origineel en uniek is met z’n feesten en festivals. Denk aan La Tomatina (het tomatengevecht in Buñol), San Fermin (stierenloop in Pamplona) en La Noche de San Juan (kampvuurtjes op het strand, waarover je moet springen voor de nacht eindigt). Of Haro Festival in La Rioja, een wijnfestival dat eindigt met een massaal wijngevecht. Er zijn de traditionele feria’s in de grote steden, zoals dat van Málaga, maar elke wijk of klein dorp heeft wel een fiesta. En omdat het overdag zo heet is, wordt er in vele plekken tot in de vroege uurtjes gedanst en gefeest. Die kater verjaag je overdag wel.

Een waaier is een onmisbaar accessoire

Oké, zo’n abonico mag dan vooral populair zijn bij oudere vrouwen, maar is verdomd handig wanneer de temperaturen oplopen.

Vragen? Contacteer ons!