Het is officieel: nergens woont een expat beter dan aan de Spaanse costa’s

Een expat woont nergens beter dan in Valencia, Alicante of Málaga. Niet toevallig stuk voor stuk steden aan de Spaanse costa’s. Daar zijn wij al langer dan vandaag rotsvast van overtuigd, maar nu blijkt het ook officieel uit de Expat City Ranking 2020 van InterNations, een website die expats in steden overal ter wereld met mekaar verbindt.

Meer dan 15.000 expats uit 66 steden lieten hun stem horen. Ze gaven hun tweede thuis punten in vier categorieën – levenskwaliteit, financiën en huisvesting, inburgering en werkleven, allen verder opgedeeld in subcategorieën. Twee steden aan de Costa Blanca bezetten de eerste twee plekken: Valencia haalde het nipt voor het naburige Alicante. Ook Málaga, aan de Costa del Sol, scoorde met een zesde plek uitstekend. Ter info: de bevraging vond plaats in het begin van 2020, net voor de coronacrisis.

Zo ziet de rangschikking eruit:

ranking van de beste steden voor expats 2020

Nu hebben wij op deze pagina al vaak de loftrompet bovengehaald over het leven aan de costa’s. We zijn oprecht enthousiast over de meer relaxte levensstijl, het immer aanwezige zonnetje en de culinaire geneugten van Spanje. En we willen dat zoveel mogelijk mensen daarvan kunnen proeven. Om er – hopelijk – net als wij stapelverliefd op te worden. Bij deze is nogmaals bewezen dat we niet voor onze eigen winkel spreken, maar dat wonen in het zuiden van Spanje simpelweg een droom is. Volg even mee waarom.

Levenskwaliteit

Geen enkele stad ter wereld scoort beter dan Valencia.

Vooral op vlak van subcategorieën Vrije Tijd en Klimaat en Gezondheid en Milieu doet de grootste stad aan de Costa Blanca het prima. Denk maar aan de 300 dagen per jaar dat de zon z’n stralen laat vallen op Valencia. De stad is niet te heet en niet te droog en de zeebries zorgt ervoor dat de temperaturen in de zomer niet in de richting van die van de betere braadoven schieten. Zoals in het binnenland van Spanje wel het geval is. “Ik hou van het weer”, zei een Franse expat. “Er is geen winter in Valencia. Het is een fantastische plek om te wonen.”

mensen in Valencia

92% van de ingeweken Valencianen is tevreden met de mogelijkheden om vrije tijd door te brengen. De stranden, de parken en de heuvels rond te stad, de restaurants en de musea bieden veel opties ter ont- dan wel inspanning. Globaal ligt die tevredenheid slechts op 71%. Málaga staat op twee in Vrij Tijd en Klimaat, Barcelona op drie en Alicante op zeven. Ter referentie: Brussel scoort een magere 63e plek en houdt enkel islamitische woestijnsteden als Djedda, Riyad (beide Saudi-Arabië) en Salmiya (Koeweit) achter zich.

Het gros van de expats in Valencia is ook erg tevreden met de beschikbaarheid (91%), kwaliteit (88%) en betaalbaarheid (87%) van de lokale gezondheidszorg. 89% is zeer te spreken over het openbaar vervoer in Valencia, tegenover slechts 66% wereldwijd. 97% van de expats voelt zich veilig in Valencia.

Rangschikking levenskwaliteit: (1) Valencia (2) Wenen (3) Nice (14) Málaga (19) Alicante (52) Brussel (66) Salmiya.

 • Vrije Tijd en Klimaat: (1) Valencia (2) Málaga (3) Barcelona (7) Alicante (63) Brussel (66) Salmiya.
 • Transport: (1) Wenen (2) Praag (3) Shanghai (21) Valencia (37) Málaga (44) Brussel (46) Alicante (66) Naorobi.
 • Veiligheid en Politiek: (1) Lausanne (2) Singapore (3) Muscat (34) Valencia (39) Alicante (44) Málaga (51) Brussel (66) Johannesburg.
 • Gezondheid en Milieu: (1) Valencia (2) Nice (3) Madrid (6) Alicante (7) Málaga (31) Brussel (66) Salmiya.

Inburgering

De warme volksaard zal er zeker mee te maken hebben: de top vier bestaat volledig uit steden op het Siberische schiereiland, Spanje en Portugal.

lokale vrouw in Malaga

Expats in Alicante zijn erg tevreden met hun sociaal leven. 68% van hen vindt het gemakkelijk om vrienden te maken, tegenover een globaal gemiddelde van 47%. “Het gemak van het leven en de vriendelijkheid van de mensen rondom mij”, noemde een Britse expat als positieve aspecten van wonen in Alicante. De cijfers staven dat: 86% van de expats vindt dat de locals vriendelijk zijn, ook tegen buitenlanders. De taal speelt daarin een rol. Drie vijfde leerde met gemak Spaans. Expats menen ook dat je zelf zonder kennis van de taal probleemloos aan de Costa Blanca kan wonen.

De meeste expats voelen zich dan ook welkom in Alicante. Enkel Málaga scoort op dat vlak nóg beter. 87 procent van de ingeweken buitenlanders voelt er zich thuis. “Ik hou van de warmte van de mensen en het land”, beargumenteerde een Zweed. Expats maken probleemloos vrienden (62%), onderhouden een bruisend sociaal leven (77%) en vinden de lokale Spanjaarden meer dan te pruimen (88%). Enkel in Muscat, de hoofdstad van Oman, zijn de mensen vriendelijker dan in Málaga. Valencia scoort de derde plaats in die subcategorie: geen enkele respondent had opmerkingen over de vriendelijkheid van de lokale bevolking.

Rankgschikking inburgering: (1) Alicante (2) Málaga (3) Lissabon (4) Valencia (34) Brussel (66) Salmiya.

 • Lokale Vriendelijkheid: (1) Muscat (2) Málaga (3) Valencia (6) Alicante (42) Brussel (66) Salmiya.
 • Zich Welkom Voelen: (1) Málaga (2) Alicante (3) Valencia (46) Brussel (66) Salmiya.
 • Vrienden en Sociaal Leven: (1) Málaga (2) Alicante (3) Barcelona (6) Valencia (37) Brussel (66) Stockholm.
 • Lokale Taal Leren: (1) Kuala Lumpur (2) Singapore (3) Nairobi (6) Valencia (11) Alicante (28) Málaga (29) Brussel (66) Peking.

Werkleven

De cijfers uit deze categorie wijzen erop dat veel expats de steden aan de costa’s vooral beschouwen als uitwijkmogelijkheid. Weinig expats verhuizen naar de zon om er carrière te maken, wel om er uit te blazen van het werk. Tijdelijk, in het geval van een tweede woonst aan de zonovergoten costa’s. Of definitief, in het geval van mensen die hun heel leven hun nikkel hebben afgedraaid en naar zuid-Spanje afzakken om te genieten van hun welverdiende pensioen.

strand in Alicante

Ergens is dat ook logisch. Wie wil er achter een bureau kruipen als hij ook met z’n luie krent op het strand kan zitten? Sowieso werken Spanjaarden om te leven, niet andersom. Die relaxte levensstijl trekt velen net aan. Al wil dat niet zeggen dat er helemaal geen mogelijkheden zijn. Alicante, Valencia en Málaga scoren nog altijd beter dan wereldsteden als Hong Kong, Milaan, Seoel of Rome.

Rangschikking werkleven: (1) Luxemburg Stad (2) Amsterdam (3) Hamburg (25) Brussel (39) Alicante (46) Valencia (54) Málaga (66) Rome.

 • Job en Carrière: (1) Dublin (2) Stuttgart (3) New York (13) Brussel (54) Alicante (62) Valencia (65) Málaga (66) Rome.
 • Werkzekerheid: (1) Luxemburg Stad (2) Düsseldorf (3) Frankfurt (30) Brussel (40) Alicante (42) Málaga (47) Valencia (66) Buenos Aires.
 • Balans Werk – Privé: (1) Stockholm (2) Kopenhagen (3) Amsterdam (21) Valencia (29) Alicante (31) Málaga (37) Brussel (66) Seoel.

Financiën en huisvesting

De steden aan de Spaanse zuidkust zijn toppers voor elke expat die waar voor z’n geld verwacht. Met dank aan de lage levenskost – die een pak onder die van zowat alle andere Europese steden ligt – en de overvloed aan betaalbare en kwaliteitsvolle woonsten. Voor elk budget valt er wel wat te rapen, van bescheiden appartement tot luxueuze villa. Daar weten wij natuurlijk alles van. Wilt u ook weten wat er mogelijk is met uw budget, contacteer ons dan vrijblijvend.

De expats in Alicante zijn tevreden met de betaalbaarheid van huizen (68%). Ze vonden het gemakkelijk om iets te vinden (79%) en klagen niet over hun financiële situatie (81%). Expats verdienen er weliswaar wat minder dan het globale gemiddelde, maar dat is nog altijd meer dan voldoende om vlot rond te komen (87%). Over de lage levenskost is 82% tevreden. Een Britse expat prees de “zonneschijn, het goedkope eten en de vino.”

Ook expats in Málaga (81%) en Valencia (83%) vinden dat het huishoudinkomen ruim volstaat om goed te leven. “Je krijgt waar voor je geld”, meende een Fransman in Valencia. 81% vond het een eitje om er een huis te vinden, een procent meer is ook content met de prijs ervan. In Málaga zijn die percentages vergelijkbaar.

Mensen wandelen in Alicante

Rangschikking financiën en huisvesting: (1) Kuala Lumpur (2) Alicante (3) Valencia (9) Málaga (10) Brussel (66) Dublin.

 • Financiën: (1) Alicante (2) Málaga (10) Valencia (13) Brussel (66) Milaan.
 • Huisvesting: (1) Kuala Lumpur (2) Valencia (3) Alicante (11) Málaga (14) Brussel (66) Dublin.
 • Lokale levenskost: (1) Valencia (2) Alicante (3) Málaga (31) Brussel (66) Hong Kong.

Besluit: u woont werkelijk nergens beter dan aan de Costa Blanca of Costa del Sol. Waar wacht u nog op?

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen