Waarom het nergens ter wereld beter wonen is dan aan de Costa Blanca

Alles is relatief, we weten het wel. En over smaken en kleuren valt niet te twisten, dat klopt ook.

Zo zal Dixie Dansercourt wellicht eerder dromen van Spitsbergen dan van Benidorm of La Zenia. En er zijn ook Belgische toeristen die zweren bij de steppes van Kalmukkië of de boorden van het Peipusmeer. Of van die vreemde snuiters die perfect gelukkig zijn met een maaltijd van gemalen schapenkop in een joert in Mongolië.

Maar over het algemeen kunnen we het toch met enige zekerheid stellen: er is geen plaats op aarde waar het beter wonen is dan de Costa Blanca.

En wel omwille van deze 10 redenen:

1. U bent dicht bij huis

Ja, we snappen het als u denkt dat we op ons hoofd gevallen zijn en blijven stuiteren. Een flukse blik op de wegenkaart van Europa leert u inderdaad dat de afstand tussen België en de Costa Blanca bijna 2000 kilometer bedraagt. Niet meteen bij de deur.

Maar toch, vanuit België staat u in een paar uur aan de Costa Blanca. Een vlucht naar Spanje duurt niet veel langer dan een autorit van Limburg naar de Belgische kust. U kan dus ‘s ochtends in de regen staan te schuiven op de Brusselse Ring en ‘s middags al een ijsje likken op het strand van El Campello of Villajoyosa.

vliegtuig landt bij zonsondergang

De populariteit van de Spaanse kusten heeft gezorgd voor een groot aanbod aan vluchten ernaartoe, vanuit heel Europa. Luchtvaartmaatschappijen trachten elkaar de loef af te steken om zonnekloppers voor zich te winnen. Vanuit verschillende luchthavens in België kan u dagelijks naar Valencia, Alicante of Murcia vliegen.

2. U voelt zich er nooit eenzaam

En wel omdat het gemakkelijk vrienden maken is aan de Costa Blanca. U komt er zowel expats tegen – met een stevige kolonie Belgen om naar de matchen van de Rode Duivels te kijken – als vriendelijke Spanjaarden. Hier geen knorpotgezichten, zoals u die weleens op een druilerige dag in België tegen het lijf loopt. Wel lachende gezichten – hoe zou u zelf zijn?

vrienden aan tafel

Avonden met vrienden duren lang in Spanje.

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af. Het zou namelijk zonde zijn om niet te genieten van dat immer aanwezige, lekkere zonnetje. Aan de Costa Blanca houden locals en toeristen ervan om eeuwig lang op terrasjes te zitten, lekker te eten en te drinken en te verbroederen tot een eind in de nacht. Wees dus niet verbaasd over het gemak waarmee u hier vrienden maakt.

3. Het klimaat is het beste van Europa

Nogmaals: misschien is hetgeen we beweren niet objectief. Mogelijk bent u verzot op vochtigheid, koude en wind die rechtstreeks uit de diepvries lijkt te komen. In dat geval is de Costa Blanca wellicht niets voor u. Hebt u wél nog al uw vijzen, dan zal deze Spaanse regio niet enkel uw hartje verwarmen, maar ook uw lichaam.

We zouden het hier kunnen hebben over de warme zon op uw rug tijdens een dutje op het strand, over het gebrek aan gure noordenwind die u in Oostende van de dijk blaast, over de babelutkleurige zonsondergangen die versmelten met de oceaan. Maar eigenlijk volstaat het om enkele cijfertjes op een rij te zetten:

Alicante
Gemiddelde temperatuur – januari 12°C
Gemiddelde temperatuur – augustus 26°C
Jaarlijks aantal uren zonneschijn 2953
Jaarlijks aantal regendagen 35
Jaarlijkse neerslag in millimeter 277
Gemiddelde temperatuur – zeewater 19,6°C
meisje in de regen

Fans van regen… moeten elders zijn.

Wat ons tot het volgende leidt:

4. Het is gezond voor u

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het mediterrane klimaat van de Costa Blanca zelfs een van de gunstigste ter wereld. Dat laat zich zeker merken in de levensverwachting in Spanje, mondiaal een van de allerhoogste. Herinnert u zich nog die tv-reclame voor olijfolie, waarin een bende Italiaanse oudjes kranig aan het voetballen gaat? Wel, Bertolli had die evengoed aan de Costa Blanca kunnen opnemen.

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Al hoeft u daar in Spanje niet zulke halsbrekende toeren voor uithalen.

Er is niet alleen het gezonde dieet, maar ook de aanwezigheid van zon en zee.

Zonneschijn heeft eindeloos veel medische voordelen, van een lagere bloeddruk en dito cholesterol over een een versterkt immuunsysteem tot een verkleinde kans op depressie. En u haalt geheid uw quota aan vitamine D, essentieel voor de gezondheid van uw botten, om extra vet te verliezen en kanker tegen te gaan.

De genezende kracht van de zee is al eeuwen gekend. “De zee zuivert ons van alle ziekten”, schreef de Griekse dichter Euripides in de vijfde eeuw. Ook Hippocrates (die van de dokterseed, jawel) behandelde zijn patiënten met zeewater.

Denk niet dat zulks praatjes zijn van natuurheksen en zweefteven (m/v) uit hogere sferen. Nee, de lokale universiteit van Alicante bevestigde een en ander in een studie, in samenwerking met een farmaceutisch labo: het zoute water heeft eigenschappen die het immuunsysteem versterken en ons lichaam wapenen tegen virussen, bacteriën en andere ongewenste gasten. De mediterrane omgeving werkt louterend voor mensen met reuma, astma, chronische bronchitis, huid- en ademhalingsziekten.

Waarom denkt u dat men spreekt van ‘gezonde zeelucht’? Niemand heeft het over ‘gezonde stadslucht’, toch?

5. U kan er een biertje van zeewater drinken waarvan u geen kater krijgt

Nu we het toch hebben over het heil van zeewater: aan de Costa Blanca kan u zich tegoed doen aan Er Boqueron, een craftbier gemaakt met gefilterd zeewater. Het bier is gebrouwen door La Soccarada, een brouwerij uit Xativa, in het binnenland tussen Alicante en Valencia.

Er Boqueron

Er Boqueron

Doordat La Soccarada het zuiverste mediterrane zeewater gebruikt, bevat deze cerveza genoeg mineralen om uw lichaam te hydrateren terwijl u het drinkt. In principe is de kater na veelvuldig tanken van Er Boqueron dus eerder een lief poesje dan een sabeltandtijger. Handig tijdens zo’n eindeloze fiestanacht.

Volgens de brouwer zelf smaakt Er Boqueron uitstekend bij tapas, gerookte Spaanse ham, gebakken vis of charcuterie, allen culinaire hoogstandjes die de chefs aan de Costa Blanca in de vingers hebben.

6. Integreren is een makkie

Verandering is niet altijd vanzelfsprekend. De aanpassing aan een nieuw land, een nieuwe taal, een nieuwe keuken en nieuwe gewoontes, … het is niet iedereen gegeven. Een gezonde dosis koudwatervrees is dan op z’n plaats. Maar weet wel dat de stap effectief zetten het moeilijkste moment is van het hele proces, veel meer dan de integratie zelf. Die loopt wel los. Hey, u verhuist toch niet naar Papoea-Nieuw-Guinea of Timboektoe?!

De Costa Blanca bezit genoeg exotiek om te betoveren, om u te laten wegdromen en visioenen van zonovergoten stranden op uw netvlies te branden. Maar het is tegelijkertijd niet het einde van de wereld. U staat op enkele uren in België, vindt in de winkels genoeg herkenbare producten en moet uw tong niet in duizend knopen en bochten wringen om Ests, Indonesisch of Creools te leren. Vele mensen aan de Costa Blanca spreken Engels en u spreekt in geen tijd Spaans, neem het van ons aan.

spaanse woordenlijst

Español? Muy fácil!

Spanje is met andere woorden een gemakkelijke land om te wonen. Vele Vlamingen zijn u voorgegaan en het gros daarvan heeft de verhuis tot een gunstig einde gebracht. Meer zelfs, de meeste vervloeken zich dat ze de beslissing niet veel eerder hebben genomen. Dus waarom zou u niet in hun voetsporen kunnen treden?

7. De natuur is bloedmooi

 En dan hebben we het niet alleen over het veelvoud aan gouden stranden (meer dan 100!), de ongerepte turquoise zee of de geheime kreken. Ondanks de hordes toeristen die er in de zomer hun badhanddoeken neerleggen, zijn de stranden proper en goed onderhouden en het water is proper. Getuige daarvan: nergens in Europa vind u zo’n grote hoeveelheid aan stranden met een Blauwe Vlag, een indicatie voor kwaliteit.

Ook het minder bekende hinterland is schilderachtig. Rotsachtige bergen met kastelen en forten die op een schatrijk verleden duiden, valleien vol appelsien- en amandelbomen en wijnranken, meren die uitnodigen tot een spontane plonspartij – soms is het moeilijk om u niet in een film in sepia te wanen.

appelsien

Dat de appelsientjes uit Spanje komen? Dat wisten wij al toen we nog in Sinterklaas geloofden.

8. U verveelt zich er nooit, niet overdag…

Zelfs strandhaters met een zonneallergie zullen nooit uit verveling een CandyCrush-verslaving kweken. De Costa Blanca is meer dan enkel zon, zee en strand. Er is genoeg te doen om elke dag van de week iets nieuws te proberen. Cultuur en kunst, natuur, steden of platteland, winkels of sportmogelijkheden – de Costa Blanca heeft het allemaal.

We hadden het in een vorig puntje al over de natuur, die wandelliefhebbers en vogelaars verleidt. Met de familie kan u op uitstap in een safari- of natuurpark. Actievelingen en adrenalinejunks kunnen een van de vele watersporten uitproberen: duiken, snorkelen, zeilen, windsurfen, surfen, parasailing, jetskiën, flyboarden, paddleboarden of boottochten maken. Moeten we nog doorgaan? De regio is ook de thuis van onwaarschijnlijk veel golfterreinen van topkwaliteit.

flyboarding

Wie eens iets nieuws wil proberen, kan zich wagen aan deze gekke watersport – flyboarding,

Zin om te shoppen? Bienvenida! Hier kan u letterlijk winkelen tot u erbij neervalt. In de zomer is een en ander open tot middernacht. Denk daar eens aan wanneer in België de winkels sluiten vooraleer u uw kantoor kan verlaten, en u bijgevolg een dag verlof moet nemen om een nieuwe outfit te gaan kopen. Aan de Costa Blanca zet u uw echtgenoot op een terras (wel even z’n kredietkaart vragen), duwt u de kroost in de stoel bij een schminkster en kan u eindeloos shoppen. Om nog maar te zwijgen over de markten, waar u van alles en nog wat aan lokale prijzen kan kopen.

9. …noch ‘s nachts

Denk er verder van wat u wilt, maar Benidorm is een Costa Blanca-ervaring die u niet mag missen. Waar elders kan u een Elvis-imitator aanschouwen tussen een bende dronken Britten die meer weghebben van rivierkreeften dan van homo sapiens? Juist, ja. En aan de andere kant van de stad vind u het meer authentieke Benidorm, met Spaanse tapasbars en een meer geciviliseerde versie van uitgaansplezier. Lees: minder Britten.

feest benidorm

What happens in Benidorm, stays in Benidorm.

Maar ook elders aan de Costa Blanca kan u feesten totdat u geen leche* meer kan zeggen. De duizenden fiesta’s vormen een belangrijk onderdeel van de Spaanse cultuur. Meestal gaat het dan om de viering van een lokale patroonheilige, al is dat voor de Spanjaarden slechts een excuus om te eten, te drinken en te dansen tot in de vroege uurtjes.

*pap

10. U eet er als een koning

We hebben op deze pagina al vaker de geneugten van de mediterrane keuken bezongen, meest recentelijk nog in dit artikel over minder bekende Spaanse gerechten. De kusten zijn bezaaid met cocktailbars en kleine restaurants waar het heerlijk toeven is en waar de verse vis vakkundig gegrild wordt.

De Costa Blanca is eveneens een smeltkroes van nationaliteiten, niet in het minst door de grote kolonie aan expats. Dat wil ook zeggen dat u er eten vindt vanuit de vier windstreken. Moest u ooit de mediterrane keuken beu geraken – niet dat we ons dat kunnen voorstellen – dan kan u hier eten van over de hele wereld proeven.

We kunnen zo nog even doorgaan, maar ons punt is gemaakt: wonen aan de Costa Blanca is ongebreideld genieten, van zon, zee, strand en héérlijk eten. De energie van de 200 kilometer mediterrane kust tussen Valencia en Alicante werkt aanstekelijk, de charme betovert en laat nooit meer los.

Is het voorlopig enkel bij dromen gebleven, maar wilt u weleens uitzoeken of een (tweede) woonst in Spanje tot uw financiële mogelijkheden behoort? Of staat u al verder in het koopproces en zoekt u een betrouwbare partner? In beide gevallen kan u terecht bij Gold Estates.

Contacteer Gold Estates volledig vrijblijvend en wij beantwoorden al uw vragen. Wij helpen u met veel enthousiasme op weg naar uw droomhuis onder de zon.

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen