Wonen aan Costa Blanca of Costa del Sol? Een vergelijking

De oost- en zuidkust van Spanje telt maar liefst elf Costa’s – van de Costa Brava aan de grens met Frankrijk tot de Costa de la Luz nabij Portugal, elf stroken zon, zee, strand en grote glazen sangria die schijnbaar nooit leeg geraken.

Wonen Aan Costa Blanca Cost Del Sol

Van die elf zijn de Costa Blanca en de Costa del Sol veruit de populairste voor buitenlanders met Spaanse dromen. Niet moeilijk: de zon schijnt er meer dan 300 dagen per jaar, de sfeer is warm en het leven loopt er ettelijke tikken trager. Waar dat in België holt, slentert het daar.

Waarom wonen aan Costa Blanca of Costa del Sol?

De twee kustgebieden zijn vooral geliefd omwille van hun mediterrane klimaat, hun grote aanbod in vastgoed en de aanstekelijke Zuid-Spaanse mañana-levensstijl. Ons gaat u niet horen beweren dat Galicië of het Baskenland, beiden in het noorden van Spanje, niet mooi zijn. Integendeel. Maar het regent er wel even vaak als in België. Aan u de keuze.

relaxt lezen op het strand

“Wanneer gaan we zwemmen?” “Ach, mañana!”

Misschien is ook uw oog gevallen op Spanje. Mogelijk wil u met uw hele hebben en houden naar ginder verhuizen? Of heb u eerder uw zinnen gezet op een buitenverblijf, als toevluchtsoord voor zomeruitjes en weekends in het zonnetje? Dat kan allemaal.

Wie nog niet thuis is in Spanje, vraagt ons soms:

Waar is het als Belg beter wonen – aan de  Costa Blanca of de Costa del Sol?

Al schiet u ons dood! We zouden graag een pasklaar antwoord hebben op die vraag, maar zo werkt het niet. De realiteit is niet zwart en wit, en over smaken en kleuren valt nu eenmaal niet te redetwisten. Wel kunnen we een vergelijking maken van deze twee toeristische kustgebieden van Spanje, zodat u de conclusie voor uzelf kan maken.

Eerst presenteren we u de twee mogelijkheden:

Optie 1: Costa Blanca

strand Costa Blanca

De Costa Blanca – of witte kust – is 244 kilometer lang en telt maar liefst 74 stranden. Op het gros daarvan wappert een blauwe vlag, het onafhankelijke keurmerk dat duidt op properheid. Er zijn duinen, klippen en rotspartijen en landinwaarts loopt een bergketen door tot aan de kust.

Tussen Denia en Pilar de la Horadada genieten toeristen van heerlijke stranden, een vriendelijke bevolking, relaxte sfeer en – uiteraard – de zon, het hele jaar door. Alicante is de hoofdstad van de Costa Blanca, een toeristisch pareltje.

Met andere woorden: moesten wij een tekening maken van ‘hemel op aarde’, die zou wellicht aardig op de Costa Blanca lijken.

Optie 2: Costa del Sol

strand Costa del Sol

Ooit was de Costa del Sol een aaneenschakeling van kleine vissersdorpjes, totdat de adellieden, beroemdheden, filmsterren en steenrijke zakenlieden hun weg begonnen te vinden naar Marbella en Torremolinos. Zelfs Brigitte Bardot werkte hier aan haar bronzering.

Tegenwoordig ontvangt de regio miljoenen toeristen per jaar. De Costa del Sol – letterlijk: de kust van de zon – staat gelijk aan 300 kilometer kustlijn. Van de klippen van Maro in het oosten tot aan Punta de la Chullera in het westen vinden expats mooi weer en Andalusische cultuur terug.

De Costa del Sol strekt zich namelijk uit langs de Spaanse provincies Málaga, Cádiz en Granada, deel van Andalusië. Leuk weetje: van alle Europese steden met meer dan een half miljoen inwoners is Málaga de warmste. De kust van de zon heeft z’n naam dus niet gestolen.

Klimaat

Klimatologisch is er weinig verschil tussen de Costa Blanca en de Costa del Sol. Beide gebieden hebben veel zon en aangename temperaturen in de winter. Aan de Costa del Sol schijnt de zon minstens 300 dagen per jaar, aan de Costa Blanca zelfs 320!

Het zeewater is warmer aan de Costa Blanca dan aan de Costa del Sol, waar de Atlantische Oceaan voor afkoeling zorgt. Ook de wind zorgt ervoor dat de zomers daar minder drukkend aanvoelen als die aan de Costa Blanca.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het klimaat van de Costa Blanca het gezondste ter wereld.

En o ja, als je ’s winters aan de Costa del Sol verder wil afkoelen, dan… kan je gaan skiën in de bergen van de Sierra Nevada.

Skiën In Andalusië

Ook dit is Spanje: skiën in de Andalusische bergen.

Hieronder gieten we enkele statistieken in een tabel en vergelijken we Alicante en Málaga, de belangrijkste steden van respectievelijk Costa Blanca en del Sol. Ter referentie geven we ook de gegevens van Oostende mee.

Alicante Málaga Oostende
Gemiddelde temperatuur – januari 12°C 13°C 4°C
Gemiddelde temperatuur – augustus 26°C 25°C 17°C
Jaarlijks aantal uren zonneschijn 2953 2905 1546
Jaarlijks aantal regendagen 35 42 127
Jaarlijkse neerslag in millimeter 277 534 762
Gemiddelde temperatuur – zeewater 19,6°C 18,9°C 12,7°C

Valencia versus Andalusië

Vanuit België lijkt Spanje één groot en homogeen land, maar in een eerdere blogpost schreven we al over de diversiteit ervan. Net zoals Vlaanderen en Wallonië verschillen, zo zijn geen twee Spaanse provincies of regio’s gelijk. Een Bask is geen Baleaar of Madrileen en een inwoner van Valladolid verschilt van eentje uit Murcia. Die verscheidenheid is net het mooie aan Spanje.

Valencia

De Costa Blanca vormt de kustlijn van de provincie Alicante, onderdeel van de autonome gemeenschap Valencia. De gelijknamige hoofdstad is na Madrid en Barcelona de grootste stad van Spanje.

Vele mensen spreken hier nog Valenciaans. Tijdens de dictatuur van Franco was dat dialect verboden, maar sinds 1982 mogen de lokale bewoners weer naar harteloos kwebbelen in hun eigen taaltje. Meer zelfs, het Valenciaans wordt onderwezen op school. Daarom ziet u namen vaak aangeduid in twee varianten. Geen paniek: ze spreken ook Spaans.

wegwijzers in Valencia twee talen

Wegwijzers in Valencia zijn in twee talen.

De provincie Alicante is vooral bekend om toerisme. Befaamder dan hoofdstad Alicante is Benidorm. Het oude vissersdorp is uitgegroeid tot de meest populaire badplaats van heel Europa. Mogelijk denkt u vooral aan gepensioneerden in elektrische rolstoelen – en ja, die zijn er – maar Benidorm trekt ook jongere koppels en gezinnen aan. Om nog maar te zwijgen over de andere kustpareltjes zoals Calpe, El Campello of Torrevieja.

Andalusië

De Costa del Sol ligt in Málaga, Cádiz en Granada, drie van de acht provincies die samen Andalusië vormen. Andalusië is de grootste autonome gemeenschap van het land. En wat voor één.

Gaat u aan de Costa del Sol wonen, dan hebt u rechtstreekse toegang tot een van de rijkste culturen van Spanje, zo niet van Europa. In deze regio hebben  onder andere – even ademhalen – Iberiërs, Feniciërs, Grieken, Romeinen, Vandalen, Visigoten, Byzantijnen, Joden en moslimse Moren hun voetafdrukken achtergelaten. Vooral de erfenis van die laatsten is groot en goed te zien in de architectuur van cultuursteden als Granada, Cordoba en Sevilla.

Alhambra Granada

Alhambra in Granada: exponent van de Moorse erfenis in Andalusië.

Andalusië heeft een sterke identiteit. Die is aanwezig in Granada, de oude Moorse stad, en in het altijd heetgebakerde en flamboyante Sevilla, waar de hartslag van de sensuele flamenco het luidst klopt. Ook de stierengevechten en de opzwepende feria’s definiëren deze regio. Cultuurliefhebbers hebben een uitstekende uitvalsbasis aan de Costa del Sol. Zweetbuffels dienen zich wel te onthouden, want het binnenland van Andalusië is de warmste gebied in heel Europa. Gelukkig ontsnapt u aan de Costa del Sol van de ergste hitte.

Kopen aan de Costa Blanca versus kopen aan de Costa del Sol

Er zijn niet enkel verschillen tussen kopen aan de Costa Blanca en aan de Costa del Sol, maar ook binnen de twee regio’s.

Laten we beginnen met de Costa Blanca.

Het zuiden van de Costa Blanca is de geliefkoosde speeltuin van expats, buitenlanders die neerstrijken in Spanje. Het is een opeenvolging van appartementsgebouwen, villa’s, stranden, golfterreinen en restaurants waar lekker te eten valt.

Dat betekent dat de prijzen er doorgaans hoger liggen dan elders in de regio. Maar: doordat er zoveel vastgoed is, valt er zo nu en dan nog altijd een slag te slaan.

Het is wel opletten geblazen: niet alle panden zijn van dezelfde kwaliteit. Daardoor bestaat het risico dat u un gato en una bolsa koopt, een kat in een zak. Het is aan te raden om enkel in zee te gaan met betrouwbare makelaars die het beste met u voorhebben.

kat in zak

Hoe schattig ook, dit wilt u vermijden: een kat in een zak.

Ga noordelijker vanuit Benidorm – of verder weg van de kusten – en de sfeer wordt alsmaar Spaanser. Hier hebben de Spanjaarden hun buitenverblijven. Deze regio is minder in de greep van het toerisme, minder volgebouwd en er is bijgevolg ook meer ruimte. De prijzen liggen er meestal wat lager. Hoe verder weg van Benidorm en Alicante, hoe minder u betaalt voor een woonst.

Op naar de Costa del Sol!

Die kuststrook heeft altijd een chiquer imago gehad. Hier kwam en komt ’s werelds beau monde graag op adem. Het is niet moeilijk om te zien waarom: een lekker winterzonnetje, stranden van wereldklasse en de rijke cultuur van Andalusië binnen handbereik. Als toerist hebt u er alles wat u nodig hebt.

Zonder te willen veralgemenen, staat daar tegenover dat de prijzen aan de Costa del Sol doorgaans hoger liggen dan die elders in het land. De prijzen zitten ook al dichter tegen de limiet als die aan de Costa Blanca. Daardoor zijn er minder mogelijkheden voor een winstgevende doorverkoop. Dat neemt niet weg dat u ook hier aangenaam verrast kan worden.

Net als aan de Costa Blanca geldt: hoe verder weg van toeristische wespennesten als Málaga, Marbella en Torremolinos, hoe meer waar u krijgt voor uw geld.

Bereikbaarheid

De luchthaven van Alicante is de belangrijkste toegangspoort tot de Costa Blanca. Vanuit Zaventem, Charleroi, Oostende en Luik zijn er regelmatige vluchten. Ook vliegen naar Murcia is een optie.

Voor de Costa del Sol vliegt u best op Málaga, vanuit Zaventem, Luik, Oostende of Antwerpen.

Conclusie

Hopelijk hebben we u met deze vergelijkende studie een stevige duw in de rug gegeven. Voordat u een beslissing neemt, is het aangewezen om voor een tijdje naar ginder te trekken. Huur een auto en… verkennen maar. Zo ontdekt u het best en het snelst welke plaatsen uw hart het snelst doen slaan.

In afwachting kan u uiteraard ook bij ons terecht voor vrijblijvend advies. Al gekozen tussen Costa Blanca en Costa del Sol? Laat het ons weten en samen bekijken we de volgende stappen.

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen