Welkom in Villajoyosa, de vrolijke stad aan de Costa Blanca

Villajoyosa is een van de meest beeldige plekken van de Spaanse Costa Blanca. Dankzij felgekleurde vissershuizen, gezellige steegjes en stranden die tot de beste van de regio behoren. Toch is Villajoyosa veel authentieker en minder toeristisch dan andere badplaatsen in de buurt. Geen wonder dat dit plaatsje bekendstaat als de ‘vrolijke’ of ‘vreugdevolle’ stad. Gaat u mee?

Villajoyosa

Geschiedenis van Villajoyosa

Villajoyosa ademt geschiedenis. Overal in de regio lieten Iberiërs Feniciërs, Romeinen en Moren hun sporen na. In Romeinse tijden heette Villajoyosa nog Alonis of Allon. Het was toen een buitenpost van Marseille. De Romeinen drukten hun stempel. Zo stootten bouwvakkers bij het werk aan een hotel in 2006 op archeologische overblijfselen van Romeinse baden uit 76 na Christus. Ze vonden onder meer gemetselde muren, dienstkamers en warmtekamers. De Romeinse sauna, zeg maar. Ook de 2e-eeuwse toren van Sant Josep, de best bewaarde Romeinse graftoren in Spanje, wijst op hun aanwezigheid.

Na het instorten van het Romeinse Rijk viel er tijdens de vroege middeleeuwen weinig te beleven in Villajoyosa. Pas rond 1300 was er opnieuw wat animo. Op vraag van Koning Jaime II van Aragon richtte een nobele de christelijke stad La Vila Joiosa op. Doel: de aanvallen van de Moren pareren. Ook in de 16e eeuw bleef Villajoyosa een belangrijke strategische rol bewaren. Nu terroriseerden piraten de kusten voor Alicante en liet Koning Felipe een verdedigingsmuur optrekken. Die werd afgerond in het midden van de eeuw. Sommige overblijfselen van die muur kan u nu nog zien. In 1911 kreeg Villajoyosa, intussen vooral bekend als vissersgemeenschap, stadsrechten van Koning Alfonso XIII.

Villajoyosa nu

Villajoyosa betekent letterlijk de ‘vrolijke’ of ‘vreugdevolle’ stad. Dit vissersdorpje heeft die naam zeer niet gestolen. Hier vindt u rust en verveelt u zich tegelijk nooit. Met dank aan de winkels, markten, restaurants, gezellige cafeetjes en het bruisende gemeenschapsleven. Spanjaarden komen hier graag omdat de stranden relatief rustig zijn. Zelfs tijdens het zomerseizoen. En al helemaal in vergelijking met andere aan de Costa Blanca.

Voor het strand trekken vooral de felgekleurde huizen de aandacht. De theorieën daarachter lopen uiteen. Een verklaring luidt dat de vissers na het schilderen van hun boten de overschotten verf gebruikten om ook hun huizen een kleurtje te geven. Romantische zielen menen dat ze navigeerden op basis van de felle kleuren. En zo hun weg huiswaarts van ver herkenden. Wat er ook van zij, ook nu nog beschikt Villajoyosa over een actieve vissersgemeenschap. Aan de haven kan u de boten zien aankomen met hun verse vangst.

In een notendop:

 • La Vila Joiosa in het Valenciaans
 • provincie Alicante
 • streek La Marina Baixa
 • hartje Costa Blanca
 • ongeveer 34.000 inwoners
 • 12 km kustlijn
 • 32 km van Alicante
 • bekend om chocolade en visserij

Klimaat aan de Costa Blanca

Het mediterraan klimaat, dat betekent warme zomers en milde, zonnige winters. Zo presenteert Villajoyosa zich als de ideale plek om het jaar rond te smullen van zon, zee en strand. Net als de rest van de Costa Blanca baadt Villajoyosa meer dan 300 dagen per jaar in zonneschijn.

Wat te zien en doen in Villajoyosa?

Verken de oude stad

Vanaf de Paseo de Sant Pere, de boulevard aan de kust, leiden smalle, lommerrijke straatjes het dorp in. In dit labyrint aan kasseisteegjes en gezellige pleinen is het aangenaam verdwalen. Villajoyosa oogt veel authentieker, rustiger en minder toeristisch dan de meeste andere badplaatsen aan de Costa Blanca. Op verschillende plekken in de stad kan u de oude verdedigingswallen bewonderen. Alsook de Vestingkerk en de hangende balkons van oude huizen.

Wandel in de rivierbedding van de Amadorio

Sinds de bouw van een stuwdam staat de rivierbedding van de rivier Amadorio het grootste gedeelte van het jaar droog. De stad bouwde die dan maar om tot een pracht van een park. Vooral in de zomer is dit een ware oase. Niet alleen vindt u er bankjes, fitnesstoestelen en een speeltuin, maar vanuit het park hebt u eveneens een mooi uitzicht op de kleurrijke huizen, de verdedigingsmuren en de antieke brug die het oude en nieuwe deel van Villajoyosa met elkaar verbindt.

Relax op de stranden van Villajoyosa

Playa El Paraiso loopt nooit helemaal vol.

Een mild mediterraan klimaat maakt Villajoyosa zelfs in de winter aantrekkelijk. De vele stranden worden nooit heel erg druk. Op enkele weken in het midden van de zomer na, wanneer Spanjaarden uit het binnenland op het vakantie gaan. Met 15 kilometer kustlijn en 15 verschillende stranden is er voor elk wat wils. Van brede zandstranden met alle faciliteiten tot geheime baaien met hoge rotsen, van stranden voor de hele familie tot verborgen naaktstranden waar u in uw pure kan zonnebaden. Een ding hebben ze allen gemeen: de azuurblauwe zee nodigt uit. Enkele populaire opties:

Playa Centro

Het belangrijkste strand van het dorp, knal voor de gekleurde huizen. Waaiende palmbomen zorgen voor schaduw op dit goudgele strand van 1300 meter lang, volgens kenners het mooiste van de Costa Blanca. Een blauwe vlag waarborgt de kwaliteit. Een wandelboulevard en een hele resem bars en restaurants zorgen ervoor dat niet enkel strandkonijnen hier hun hart ophalen. Dit is het drukste, meest toegankelijke strand van Villajoyosa. Noordelijker of zuidelijker liggen meer ongerepte stranden.

Playa del Bol Nou

Hoge kliffen, goud zand en een glinsterende turkooizen baai: dit droomstrand lijkt recht uit de reismagazines geplukt. Een funky chirinquito (strandbar) levert strandgangers in de zomer cocktails à volonté.

Platja del Paradís (Playa El Paraiso)

Strand van kiezelsteentjes dat dankzij zijn lengte nooit te vol loopt. Ook niet in de zomer. Twee chiringuito’s zorgen voor een instant vakantiegevoel.

Racó del Conill

Kronkelende wegen leiden naar een baai en een naaktstrand verborgen tussen de rotsen. Ook op Playa L’Esparelló is zwemkledij optioneel.

Playa El Xarco

Hondvriendelijk strand dat zich leent tot vissen en duiken.

Playa La Caleta

Weggedoken onder de klippen, aan het einde van een grindpad, ligt dit kiezelstrand. Ver weg van de gezellige drukte van de stad. Vooral populair bij de locals, zelfs in de zomer is het hier relatief rustig in vergelijking met andere stranden. Het gebrek aan faciliteiten zit daar voor iets tussen. Breng dus zeker een picknick en veel water mee.

Playa de Torres

Nog zo’n verborgen parel, een klein grindstrand met een fijn strandbarretje. Het strand dankt zijn naam aan de torens, Torre de Sant Josep. Deze vijf meter hoge toren dateert uit de tweede eeuw na Christus. Een team van lokale archeologen restaureerde ‘m.

Proef de chocolade van Villajoyosa

Als Belg voelt u zich in een wip thuis in dit juweeltje van een stad. Met dank aan de befaamde chocolade-industrie. In het verleden waren er maar liefst 20 fabrieken in Villajoyosa. Ook nu nog komt de lekkerste Spaanse chocolade van hier. U moet ons niet op ons woord te geloven, ontdek het vooral zelf. In het gratis museum van Valor, de grootste producent, leert u alles over het bruine goud. U ontdekt er hoe chocolade in Europa belandde, hoe een Spaanse familie in 1881 begon met het maken ervan en hoe het productieproces in al die jaren veranderde. Er zijn 14 rondleidingen per dag, zowel in het Engels als het Spaans.

Naast het Museum Valor telt Villajoyosa nog twee kleinere chocolademusea, Clavileño en Pérez. Uiteraard kan u daarna de proef op de som nemen. U kan de stad niet verlaten zonder te snoepen van een ‘chocolate con churros’. Dat is een soort langwerpige Spaanse donut die gedipt is in chocoladesaus. Wie geen genoeg krijgt van de lokale specialiteit, moet in augustus beslist Xocolatíssima bijwonen. Die beurs staat helemaal in het teken van chocolade.

Bezoek museums

Vilamuseu

Over het bewogen verleden van Villajoyosa vertelden we u al eerder in deze blogpost. Wie die geschiedenis van naaldje tot draadje wil kennen, wandelt best eens binnen in dit historisch museum. Voor de echte freaks is er ook MARQ, het archeologisch museum in Alicante.

Casa Museo la Barbera dels Aragonés

De familie Aragonés bouwde deze 17e-eeuwse boerderij om tot een romantisch herenhuis. Het daarin gevestigde museum toont hun meubilair en hun kleding en geeft zo een inkijk in het leven van de oude Spaanse adel.

Festiviteiten in Villajoyosa

In de laatste week van juli viert Villajoyosa de Fiestas de Moros y Cristianos. Letterlijk: de feesten van de Moren en Christenen. Sinds 2003 spelen de inwoners dan de beroemde landing van 1538 na. Toen viel het Moorse leger de stranden aan. De christelijke bevolking kon, met steun van naburige dorpen, aan de invasie weerstaan. De viering gaat gepaard met vuur en lawaai, trommels en muziek.

Eten in Villajoyosa

In de vissershaven valt er altijd iets lekkers te rapen.

Alweer voor elk wat wils, van Italiaans, sushi of Indiaas tot klassiek Spaans. Al vallen vooral de verse vis en de zeevruchten aan te raden. Als gemeenschap is Villajoyosa niet voor niets gericht op de Middellandse Zee. Langsheen de hele wandelboulevard en in de buurt van de vissershaven vindt u gegarandeerd een adresje naar uw smaak.

Actief in Villajoyosa

Gesp uw wandelschoenen aan en trek over bergpaadjes richting Finestrat. Of kies een van de Caminos de la Costa, de wandelpaden die de kust volgen. Richting noorden gaat het voorbij de vissershaven, over en onder kliffen en langs de stranden Estudiantes, Torres en Racó del Conill. Richting zuiden passeert u het heiligdom van Virgin de la Salud en wandelt u voorbij de stranden Paradis en Bol Nou helemaal tot de uitkijktoren van Xarco.

Evengoed kan u de omliggende bergdorpen verkennen met een (elektrische) fiets. Ook in het water valt er heel wat te beleven. Zwemmen in rustige baaien, windsurfen of kajakken vanuit de vissershaven: het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Onze ideale dag in Villajoyosa

9u32

Begin na een fiks ontbijt bij de gekleurde huizen aan de kustlijn. ‘s Ochtends, wanneer het licht op z’n mooist is, maakt u hier beeldige foto’s. Wedden dat al uw Instagram-volgers groen uitslaan van jaloezie?

 10u44

Wandel de stad in en struin door steegjes. Laat u gerust verleiden door een van de vele knusse terrassen. Het is nooit te vroeg voor een tweede ochtendkoffie… of een eerste sangria. Spring ook eens binnen bij de versmarkt.

11u19

De lange wandelpromenade verbindt het oude stadscentrum met de vissershaven. Kijk hoe de boten hun vangst van de dag binnenbrengen. En kies daarna een restaurantje uit om die aan een proeftest te onderwerpen.

13u34

Tijd voor dessert! Ga langs bij het chocolademuseum van Valor voor een rondleiding. Vergeet zeker niet te proeven.

15u16

Life’s a beach! Spreid uw badhanddoek uit onder een palmboom op Playa Centro. Voelt u de stress uit uw lichaam wegvloeien? Wie genoeg gerust heeft, kan al snorkelend het onderwaterleven bewonderen.

17u32

U hebt een drankje in een sjofele chiringuito, een strandbarretje, verdiend. Let op: zeer verslavend. Voor u het erg in hebt, bent u drie cocktails verder en zakt de zon langzaam in de zee. Aah! Dit is G.E.N.I.E.T.E.N.

En de volgende dag… begint u gewoon opnieuw.

Daguitstappen aan de Costa Blanca

Dankzij een centrale locatie staat u op geen tijd eender waar aan de Costa Blanca. Hieronder vindt u de nodige inspiratie:

 • Benidorm. Niet enkel bekend voor een bruisend nachtleven, maar ook voor themaparken als Mundomar, Aqualandia en Terra Mitica die het hele gezin bekoren.
 • Alicante. De hoofdstad van de Costa Blanca is een historische trekpleister. Waar u bovendien prima kan eten.
 • Guadalast. Langs kronkelwegen belandt u in dit dorpje in de bergen. Bezaaid met ruïnes en kastelen uit ver vervlogen tijden.
 • Fuentes de Algar. Erg toeristische natuurlijke watervallen. Het is hier aangenaam afkoelen op een bloedhete dag aan de Costa Blanca.
 • Stuwmeer Amadorio. De rivier Amadorio ontspring aan de voet van de Sierra de Aitana en mondt uit in Villajoyosa. Onderweg passeert het water een stuwmeer. Vissers komen hier voor de baars, anderen voor de mooie natuurwandeling rond het meer.

Wanneer Villajoyosa bezoeken?

Elk seizoen heeft z’n charmes. In het midden van de zomer, vooral augustus, kan het erg warm worden. In de winter zakken de temperaturen, maar het blijft te allen tijden aangenaam. De mooiste tijd is misschien wel lente en herfst. Dan dunnen de massa’s uit en kamperen de temperaturen nog altijd op aangename hoogte.

Hoe in Villajoyosa geraken?

De luchthaven van Alicante ligt op een kleine 50 kilometer van Villajoyosa. Zowel vanuit Brussel, Charleroi, Luik, Antwerpen en Oostende vertrekken er regelmatig rechtstreekse vluchten naar Alicante. Wie zonder auto reist, kan in Alicante de kusttram nemen naar Villajoyosa.

Afstanden vanuit Villajoyosa

 • 9 km = Bergdorp Finestrat.
 • 10 km = Winkelcentrum La Marina.
 • 12 km = Benidorm.
 • 18 km = Albir.
 • 21 km = Altea.
 • 21 km = El Campello.
 • 37 km = Alicante.
 • 49 km = Alicante luchthaven.

Vastgoed in Villajoyosa

In vergelijking met andere badplaatsen aan de Costa Blanca hebben minder expats de geneugten van dit dorp vol vreugde ontdekt. In het centrum zijn er vooral appartementen te koop. Voor villa’s moet u uitwijken naar de kleine dorpjes in het hinterland. Onder de naam Pure Sea ontwikkelde Gold Estates 21 luxeappartementen en acht penthouses, allen met ruim bemeten terrassen die uitkijken over de Middellandse Zee. Dit is een paradijs op aard voor wie graag opstaat en gaat slapen met de blauwe golven. Leer meer over de opties met twee slaapkamers, drie slaapkamers, of de penthouses.

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen