Verzekeringen voor je Spaanse woonst

Woonverzekeringen in Spanje, ofwel “Seguros de Hogar” in het Spaans, zijn even belangrijk voor vakantiewoningen, als voor huurwoningen en woningen waar je zelf gaat wonen. Dit soort verzekering is in Spanje over het algemeen goedkoper dan bij ons. En als je koopt met een hypotheek, worden ze verplicht door de bank! Natuurlijk zijn er verschillen wat de service betreft tussen de goedkope en duurdere verzekeringen. Het is daarom belangrijk dat je op zoek gaat naar de juiste balans tussen de prijs en de dekking. Een vakantiewoning heeft namelijk niet dezelfde dekking nodig als een thuis waarin je voltijds gaat wonen.

Verzekeringen voor jouw Spaanse woonst

Twee soorten woonverzekeringen

Bij woonverzekeringen heb je, net als bij ons, twee soorten: een huisverzekering of een inboedelverzekering. Je kan er dus voor kiezen om enkel de woning zelf te verzekeren, enkel de inboedel, ofwel allebei.

Huisverzekering

Bij een huisverzekering of opstalverzekering wordt je huis verzekerd tegen schade door brand, bliksem en storm maar ook door diefstal en inbraak. Waterschade is ook vaak inbegrepen. Hieronder valt niet alleen de woning zelf, maar alles wat vastzit aan het huis. Heb je een keuken met ingebouwde toestellen? Dan hoort dit ook bij de opstalverzekering. Ook je ramen en het sanitair vallen hieronder! Het bedrag dat verzekerd wordt is wat je zou moeten uitgeven om de woning opnieuw te bouwen, de herbouwwaarde dus.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt schade aan je volledige inboedel, alle spullen in huis dus. Dat kan zijn door brand, een gesprongen waterleiding, inbraak, … De schade die daardoor veroorzaakt wordt aan je persoonlijke spullen wordt door deze verzekering gedekt. Het minimum van deze verzekering is vaak € 6000.

Waar je op moet letten

Aansprakelijkheidsverzekering

In Spanje ben je ook verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is vergelijkbaar met onze familiale verzekering. De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt financiële schade of lichamelijk letsel waar jij of je gezinsleden aansprakelijk voor zijn. Vooral wanneer je zelf niet elke dag aanwezig bent, is deze verzekering belangrijk! Stel dat er bijvoorbeeld een storm is geweest, waardoor je dakpannen zijn losgeraakt. Als die dakpannen dan afvallen en een omstander raken, dan treedt deze aansprakelijkheidsverzekering in werking. Deze verzekering is vaak inbegrepen in een standaard opstalverzekering.

Waarde van de verzekering

De waarde van deze verzekeringen bepaal je zelf – waar die bij ons bepaald wordt door de verkoopprijs, inschattingen, bepaalde formules, … Belangrijk is dus dat je hierbij een tussenpersoon ter plaatse inschakelt die je kan helpen met deze waardebepaling zodat je niet onder- of oververzekerd bent. Let bij de inboedel ook zeker op het verschil tussen de aankoopwaarde en de vervangingswaarde.

Vergoedingslimieten

Voor buitenlanders die niet voltijds wonen in Spanje, zijn er vaak vergoedingslimieten. Die limieten zullen dan afhangen van hoeveel tijd je doorbrengt in je Spaanse woning. Breng je er maar enkele weken per jaar door? Dan zal je verzekering veel minder vergoeden dan wanneer je er meerdere maanden per jaar doorbrengt. Vraag dit dus ook zeker na bij het afsluiten van je verzekering!

Alarmsystemen

Er zijn bepaalde Spaanse verzekeraars die voorwaarden verbinden aan hun verzekering, zoals een alarmsysteem. De prijs van je premie hangt namelijk ook vaak af van hoe beveiligd je woning is. In de kleine letters kan je dan soms lezen dat je verzekering enkel tussenkomt als je jouw alarm hebt ingesteld. Ben je jouw alarm vergeten te activeren en wordt er ingebroken? Dan komt de verzekering in dat geval niet tussen.

Een woonverzekering afsluiten

Ben je op zoek naar een woonverzekering voor je woning in Spanje? Dan heb je 3 opties om er een af te sluiten:

  1. Regel de verzekeringen via een bank in Spanje. Net zoals bij ons, biedt elke Spaanse bank ook huis- en inboedelverzekeringen aan. Dit is vaak de goedkoopste optie, maar je moet wel goed opletten bij de kleine letters.
  2. Of werk met een van de vele verzekeringsmakelaars in Spanje. Het voordeel is dat zij verschillende opties voor je gaan vergelijken en dat je samen op zoek kan naar de beste verzekeringen voor jouw situatie. De taalbarrière kan hier wel een nadeel zijn.
  3. Je kan ook een een verzekering afsluiten in België. Er zijn verzekeringsmaatschappijen die ook verzekeringen aanbieden in het buitenland – ofwel via hun afvaardiging in dat land, ofwel via onderaannemers. Het voordeel is dan dat je altijd in je eigen taal geholpen zal worden, het nadeel is dat de premies vaak iets duurder zijn omwille van de tussenpersoon.

Verzekering voor huurders

Huurders worden zelf ook verwacht om een opstalverzekering en een inboedelverzekering af te sluiten. Je bent wettelijk verplicht als huurder om een gedeeltelijke opstalverzekering af te sluiten. Dat is om schade te dekken aan bepaalde opstal zoals glas, sloten, vloeren, sanitair, e.d.

Een eigen inboedelverzekering dekt dan schade aan of verlies van de persoonlijke spullen van de huurder. Heeft een huurder dus een laptop mee die gestolen wordt, of breekt er brand uit waarbij er kleding en juwelen beschadigd wordt, dan wordt dat gedekt door deze verzekering.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag! In ons stappenplan voorzien we namelijk ook hulp tijdens de praktische afhandeling van de verkoop en verhuis. Onze jarenlange ervaring en uitgebreide kennis staan tot jouw dienst!

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen