Trap niet in deze 5 valkuilen bij de aankoop van Spaans vastgoed

U bent verliefd op Spanje, jawel. Anders zou u hier niet op deze pagina komen piepen. Misschien hebt u ook al een oogje op een pand aldaar, om uw liefde voor Spanje helemaal te botvieren. Snappen we volledig. Zo’n kalverliefde kan u op elke leeftijd overvallen.

Maar voor u de beslissing neemt om een woonst te kopen – of ermee te trouwen, om in het thema te blijven – kan u maar beter eerst zeker weten of het uw type is. Kwestie dat er geen lijken uit de kast vallen als het al te laat is.

valkuil bij aankoop Spaans vastgoed

In de eerste plaats is het cruciaal dat u zich goed informeert en dat u zich laat omringen door de juiste mensen, vakbekwaam en met de nodige expertise. Voldoet u aan die voorwaarden, dan is de kans al veel kleiner dat u in een van de volgende valkuilen trapt bij de aankoop van Spaans vastgoed.

Valkuilen bij aankoop van Spaans vastgoed

Valkuil 1: u koopt te afgelegen

auto in een afgelegen landschap
“We zijn er bijna, ik zweer het.”

Rust en kalmte allemaal goed en wel, maar overdrijft u niet een beetje als u eerst twee uur over grindwegen moet dokkeren voordat u op uw oprit staat? In niet-geürbaniseerde woongebieden ontbreken bovendien nutsvoorzieningen. Er is geen elektriciteit en water, laat staan internet om ‘s avonds Familie te bekijken. Hoe zeg je hol van Pluto in het Spaans?

Meer zelfs, de meeste bestaande woningen in deze gebieden zijn illegaal. Daarom is het belangrijk om te checken of de woonst in het cadastre nacional staat. Zelfs lokale vergunningen volstaan niet altijd. Doe je dat niet, dan riskeer je op een mooie dag bulldozers voor de deur te zien opduiken. Slimmer is om enkel te kopen in geürbaniseerde woongebieden. Daar zijn nutsvoorzieningen als elektriciteit, rioleringen en wegen prima in orde en kan u uw tweede woonst ook verhuren.

Valkuil 2: u koopt een oud pand

oud huis
“Een charmant huis met veel karakter, hadden ze gezegd.
Het zou er gezellig worden, hadden ze gezegd.”

We snappen dat wel, zo’n oude Spaanse villa kan veel charme uitstralen. Maar toch is het beter om voor nieuwbouw te gaan. De standaarden in de bouw zijn er in Spanje de laatste tien jaar fameus op vooruit gegaan. Waar vroeger geen Spaanse bouwheer dacht aan isolatie, is dat nu een ingeburgerde praktijk. Tenzij u als deelnemer van Help, mijn man is een klusser een nieuwe uitdaging zoekt, gaat u veel kopzorgen uitsparen door te kiezen voor een nieuwbouw.

Valkuil 3: u denkt niet aan de Spaanse zon

parasols op het strand

Natuurlijk is het mooie weer een van de belangrijkste redenen om uw boeltje te pakken en kamp op te slaan aan de Spaanse zuidkusten. Zeg nu zelf, wie zou niet willen wonen op een plaats waar de zon 320 dagen per jaar schijnt? En toch, we geven ze niet graag de kost, de verse vliegtuigladingen buitenlanders die op zoek naar een droomhuis geen rekening houden met de zon.

Veel potentiële kopers letten tijdens een oppervlakkig bezoek aan een woonst vooral op de ligging en de omgeving. En denken veel minder aan andere praktische vragen, zoals: in welke morzel schaduw wilt u slurpen van uw kuipen sangria? Met zoveel zonneschijn op uw snoet wilt u inderdaad wellicht af en toe in de schaduw kruipen. En op hete dagen is airco zowat een mensenrecht in deze regionen. Al kan de zeebries verfrissing brengen als u kiest voor een woonst aan de kust. Allemaal dingen om rekening mee te houden tijdens uw zoektocht.

Maar let bij uw bezoek evenzeer op andere aspecten. Is er een drukke baan in de buurt die de rust verstoort? Kan u te voet naar de winkel voor een karton melk of een doos eieren? Bloeit de lokale gemeenschap heel het jaar of is het eerder een plaats waar mensen in de zomer naartoe trekken?

Valkuil 4: u betaalt te veel… of te weinig

te veel of te weinig geld betalen kan een van de valkuilen zijn van de aankoop van Spaans vastgoed

Voordat u een woonst koopt, doet u best een klein marktonderzoek. Het klinkt de evidentie zelve, maar veel kopers worden verliefd op een pand en geraken daardoor verblind. Opeens mag het dan koste wat het kost. Terwijl u best uitgebreid vergelijkt met marktwaardes en verkoopprijzen van gelijkaardige woonsten. Haast en spoed is zelden goed. Laat u door niemand onder druk zetten om snel een beslissing te nemen. Denk ook aan de bijkomende kosten bovenop de aankoopprijs van het pand. Voor de zekerheid houdt u best 15 procent extra in het achterhoofd.

Het omgekeerde geldt trouwens ook. Misschien stoot u op Spaans vastgoed dat om raadselachtige redenen, die u niet kan achterhalen, erg goedkoop lijkt. U denkt misschien de slag van uw leven te slaan. Doorgaans zijn makelaars en verkopers evenwel niet van gisteren. Als iets te mooi om waar te zijn lijkt, is het dat meestal ook. Achteraf stuit u op verborgen gebreken of blijkt de dienst-na-verkoop een pak minder dan u had gehoopt. Zorg dat u de woonst grondig inspecteert. Laat er zo nodig een expert op los. Dat is altijd een goede vuistregel, maar zeker bij schijnbaar erg goedkope panden.

Valkuil 5: u werkt met een onervaren makelaar of een die u niet begrijpt

een jonge, onervaren makelaar kiezen is een van de valkuilen van de aankoop van Spaans vastgoed
Wellicht niet de beste keuze als makelaar.

Spaans vastgoed koopt u niet zoals een tijdschrift bij de krantenboer. Bedenk u dat u het misschien maar één keer in uw leven zal doen. Dan wilt u toch de beste mensen aan uw zijde? De vraag is: met welk voetvolk trekt u ten oorlog? Zonder te willen veralgemenen: onervaren makelaars weten niet eens altijd hoe ze een geweer moeten vasthouden. Verwacht niet dat zij de valkuilen bij de aankoop van Spaans vastgoed weten te vermijden.

Een voorbeeld van zo’n beginnersfout: geen bankgarantie vragen bij voorafbetalingen bij projecten die nog in de steigers staan. Wanneer de vooropgestelde termijn dan niet gehaald wordt, hebt u geen enkel bewijs om te krijgen waarop u recht hebt. Nee, dan gaat u beter in zee met een makelaar die al heel wat watertjes doorzwommen heeft.

Andere kopers opteren voor een Spaanse makelaar. Die, zo redeneren ze, kent de lokale markt vast wel. Klopt wellicht, maar die makelaar werkt meestal volledig in het Spaans. Hij zal je dus ook officiële documenten in het Spaans voorleggen zonder dat jij weet wat er instaat. Teken nooit iets waarvan je niet honderd procent weet wat het betekent. Communicatie is cruciaal.

Om die reden kiest u best een Belgische makelaar gespecialiseerd in de Spaanse vastgoedmarkt. Die heeft evenveel kennis van de lokale mogelijkheden én kan u bijstaan in uw eigen taal. Meer zelfs, hij werkt vaak samen met een Belgische advocaat die zich verdiept heeft in Spaans recht. Die leest alle contracten na tot in de laatste punten en komma’s en vertaalt een en ander in mensentaal voor u. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.

Hopelijk beseft u nu dat er heel wat valkuilen om de hoek loeren bij de aankoop van Spaans vastgoed. Geen paniek, Gold Estates heeft jaren ervaring bij het vermijden ervan. Hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op met ons en we zullen bekijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen