Deze 7 uitstapjes aan de Costa del Sol moet u gemaakt hebben

We weten het wel, met 320 zonnedagen is het aanlokkelijk om uw strandstoel aan de Costa del Sol nooit te verlaten. En al zeker niet als u een gekoeld drankje aan uw zijde heeft. En toch, de zonnigste aller Spaanse regio’s is méér dan zee, strand en feestjes die pas eindigen wanneer de maan een zon wordt. De mogelijkheden voor uitstappen aan de Costa del Sol zijn eindeloos.

Hier verveelt zelfs de grootste strandhater zich niet! Charmante dorpjes waar – zo wil het cliché immer – de tijd stilstaat, natuurlandschappen die zelfs Joke Schauvliege zouden overtuigen tot een radicale betonstop, bergen die uitnodigen tot lange wandelingen, lekker eten en een boeiende geschiedenis. Kortom: véél meer dan de doorsnee strandvakantiebrochure u wil doen geloven.

Doe dus toch maar eens de moeite om u uit uw comfortabele klapzetel te hijsen. Laat de sangria voor een keer voor wat ie is en ga op verkenning naar volgende Andalusische pareltjes.

(U heeft zich van regio vergist? Geen paniek, hier vindt u de leukste daguitstappen aan de Costa Blanca.)

Estepona

We gaan niet beweren dat Estepona een goed bewaard geheim aan de Costa del Sol is, of dat de massa’s hun weg nog niet hebben gevonden naar dit oude vissersdorp. Wel dat het ondanks het toerisme z’n oeroude Spaanse charme perfect heeft kunnen behouden. De dorpskern van Estepona is namelijk een van de authentiekste aan de Costa del Sol.

Gekasseide steegjes met witgekalkte huizen uit de 18e en de 19e eeuw, met charmante bloempotten voor de gevel en veel kleur in het straatbeeld – een wandeling door Estepona is een tijdsreis naar een ander – ouder – Spanje, een land waar de siësta nog heilig is en waar buren vanuit hun deuropening met elkaar praten. Overal ziet u sympathieke balkonnetjes, muurschilderingen en mozaïekkunst. Zet u neer op een beeldig pleintje met een tapa en een biertje en geniet. Ja, Estepona is waarlijk een sprookje.

Een straat met witgekalkte gebouwen en terrasjes in Estepona.

Niet enkel het stadscentrum betovert bezoekers. Er is ook de wekelijkse markt, elke woensdag, waar marktkramers u alles wat u nodig hebt verkopen, van groenten en fruit tot kleren en cosmetica. Naast de twee stranden in de stad en een eindeloze verkeersvrije wandelboulevard zijn er in de buurt een heleboel kleinere, rustigere stroken zand en inhammen waar het heerlijk toeven is. Als u hier geen strand naar uw goesting vindt, waar dan wel?

In de oude vissershaven kan u een gewillige kapitein vinden die u met een zeilboot de mooiste plekjes kan tonen. Op een tochtje kan u niet enkel de rots van Gibraltar spotten, maar ook de noordelijke kust van Afrika! Dus zo dicht bent u hier bij het zwarte continent.

>>Waar? Zo’n 30 kilometer ten westen van Marbella

Maar waarom u tevreden stellen met een dagtrip naar Estepona als u er ook kan wonen? Misschien betovert dit pareltje u wel stante pede. Bekijk dan eens deze appartementen of deze villa. Nog niet overtuigd? Op onze zoekpagina geeft u uw eigen criteria in om zo tot de best mogelijke match te komen. Of neem rechtstreeks contact op met Gold Estates en wij gaan voor u op zoek naar uw Spaanse droomwoonst.

Acebuchal

De hele regio Andalusië staat bekend om z’n beeldige witte dorpen, ofte pueblos blancos, maar Acebuchal is misschien wel het bijzonderste van allemaal. Niet om het minst omwille de lugubere geschiedenis van dit dorpje gelegen tegen een berghelling aan de rand van het natuurgebied – even ademhalen – Sierra de Tejeda, Almijara y Alhama. Generaal Franco, de dictator die Spanje decennialang in een ijzeren grijp hield, dwong de 200 bewoners in de jaren 40 om hun woonplaats te verlaten. Hij vermoedde dat ze heulden met de guerrillas die zich ophielden in de dramatische bergen van de regio.

Bloempotten sieren de gevels in Acebuchal.

Een halve eeuw lang was Acebuchal een spookdorp, ook al lag Franco intussen al een hele tijd onder de zoden. Pas in 1998 pompte de zoon van een oorspronkelijke bewoner opnieuw leven in de verlaten straten en de bestofte panden. Hij herstelde een en ander in ere en nu is Acebuchal een favoriete daguitstap van toeristen in Nerja. Tijdens het Franco-regime was dit niet de leukste plaats om rond te hangen, nu des te meer. De fotogenieke witgekalkte gevels en fleurige inrichting maken dit petieterige dorpje een aantrekkingspool voor fotografen. Al kunnen zij hun foto’s pas achteraf op Instagram pleuren, want hier is wifi noch telefoonbereik.

Wil u de drukke kusten even ontlopen, dan is dit met andere woorden de ideale bestemming. U stapt gelijk een halve eeuw terug in de tijd. En de omgeving is met z’n pijn- en olijfbomen, z’n riviertjes, z’n ravijnen en z’n rotsen een pretpark voor wandelaars en mountainbikers.

>>Waar? Een dikke tien kilometer ten noorden van Nerja, net voorbij Frigiliana.

Caminito del Rey

Is dit wat Lou Reed bedoelde toen hij zong: “Hey babe, let’s take a walk on the wild side”? Nee, El Caminito del Rey, ofte het Koningspaadje, is niet voor wandelaars met hoogtevrees. Ooit was dit het “gevaarlijkste pad ter wereld”, een weggetje langs steile rotswanden met een vervaarlijke dieperik van 100 meter eronder. Het paadje kwam er na een idee van de overheid om elektriciteit op te wekken met behulp van de watervallen van het nabije Choro en Gaitanejo. Ezels gebruikten het pad om bouwmateriaal voor de hydraulische centrales te vervoeren. En ja, ook de toenmalige koning Alfons XIII bewandelde het pad. We zien het Filip nog niet doen.

De adembenemende Caminito del Rey, een wandelpad tegen de rotsen.

Tegenwoordig is el Caminito del Rey beveiligd en uitgerust met leuningen. Dat neemt niet weg dat de adrenaline nog altijd door uw aderen zal pompen tijdens de wandeling over dit drie kilometer lange parcours. Het is beslist wat anders dan een slenterpartij op de Kalmthoutse Heide. Maar de unieke ervaring is de spanning zeker waard. U kan genieten van een prachtige omgeving die z’n gelijke niet kent en van uitzichten over een turkoois stuwmeer. Koninklijk!

>>Waar? Ongeveer 65 kilometer ten noordwesten van Malaga.

Nerja

Dit is de favoriete strandbestemming van menig inwoner van Malaga. Geen wonder: de stranden zijn er magnifiek. Hier bent u ver weg van de rumoerige en drukke stranden van Malaga en Marbella. Daarom trekt Nerja veel gezinnen aan. Doe zoals de Spanjaarden en trek de hele dag uit om niets te doen. Huur een parasol, zoek een leuk plaatsje en genieten maar. Krijgt u honger? Lunchen kan bij een chiringuito, een hutje op het strand waar de vis en zeevruchten op hun verst zijn en waar u meestal ook een drankje kan scoren. Na de lunch hoort uiteraard een siësta en waar kan u beter een uiltje knappen dan op een strand?

Een kajaktocht naar de waterval van Nerja.

Wie het actiever wilt, kan kajaks huren of een avontuurlijke wandeling maken langs de Rio Chillar. Bij die laatste doorkruist u de rivier meerdere malen. Voor een portie stalagmieten en -tieten kan u naar de grotten van Nerja, een van de grootste grotcomplexen van Europa. Wetenschappers ontdekten hier de oudste grotschilderijen van Neanderthalers ter wereld – meer dan 42.000 jaar oud. En u die dacht dat Picasso, zo’n 70 kilometer verderop geboren in Malaga, de grootste Spaanse schilder was!

>>Waar? Zo’n 70 kilometer ten oosten van Malaga.

El Torcal de Antequera

Karstformaties in El Torcal de Antequera.

Over Picasso gesproken: zijn werken kunnen niet tippen aan de sculpturen in El Torcal de Antequera. Wat nogmaals bewijst dat de natuur de meest fabuleuze beeldhouwer is. Rondwandelen tussen deze formaties van karst, geërodeerd door weer en wind, is een haast surrealistische ervaring. Zeker als u ook nog eens Spaanse steenbokken ziet klauteren over de rotsen en steenarenden over het landschap ziet scheren. Trouwens: ook hier troffen archeologen grotschilderingen en hunebedden. De prehistorische Spanjaarden konden er wat van. Bent u moe geworden van al gekleffer over paadjes, verpoos dan onder een van de grandioze montpellieresdoornen.

>>Waar? Een kleine 60 kilometer ten noorden van Malaga.

Bermejalesmeer

De Costa de Sol is 300 kilometer hemel op aarde, dat betwisten we hoegenaamd niet. Maar wellicht beseft u na het lezen van voorgaande al dat ook het binnenland heel wat te bieden heeft. Van zodra u de kust achterlaat, komt u in een heel ander Andalusië terecht. Het is een Andalusië van benevelde sierras, kurkeikenbossen en amandelboomgaarden. U ontdekt spectaculaire ravijnen en bergkloven, wandelpaadjes waar u enkel een herder tegenkomt en kleine Moorse dorpjes met bodegas waar de iberische hammen aan de muur hangen en waar de fles Rioja altijd op u wacht.

Het blauwe Bermejalesmeer gezien tussen de bomen.

Diep in dat hinterland treft u het Bermejalesmeer aan, een chroomblauw reservoir omringd door cipressen en naaldbomen dat beslist niet zou misstaan op een ansichtkaart. Hier kan u zwemmen, kajakken of met de kindjes glijbanen afzoeven. Ook zonnebaden, lekker weken in warmwaterbaden of picknicken behoren tot de mogelijkheden. Auto’s en moto’s zijn niet toegelaten rond het meer – dus de rust krijgt u er gratis bovenop.

Waar? Zo’n 85 kilometer van zowel Motril als Nerja, 50 kilometer van Granada.

Ronda en Alhama de Granada

Ronda, dorp op de rotsen.
Ronda: wereldberoemd…

Als het over spectaculaire kloven gaat, is vooral Ronda wereldberoemd. Met recht en rede, want dit witte dorp ligt op een rots van 800 meter hoog, vakkundig in twee gesplitst door een diepe kloof. U kan zelf van het ene stadsdeel naar het andere wandelen over de Puento Nuevo, maar tuur dan vooral niet in de diepte.

Een huis op de klippen in Alhama de Granada
…maar ook Alhama de Granada mag er wezen.

Minder toeristisch, maar bijna even mooi: Alhama de Granada. U raadt het al, ook hier gaapt een kloof aan de randen van het dorp. Niet ver ligt de Sierra de Tejedo, Almijara y Alhama – een natuurgebied dat u uitnodigt uw wandelschoenen aan te gespen voor een tocht door olijf- en amandelbomen. U kan hier ook smullen van geroosterd varkensvlees met sherry en rozijnen, of genieten van de eeuwenoude thermische baden waarvan het heil al ontdekt en erkend werd door de Romeinen.

Waar? Ronda ligt zo’n 65 kilometer ten noordwesten van Marbella, Alhama de Granada zo’n 70 kilometer van Nerja en 60 kilometer van Granada.

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen