Welkom op Tenerife, het eiland van de eeuwige lente

Aah, Tenerife! Wie houdt er niet van dit heerlijk stukje Europa met het klimaat van Afrika? Dit Canarische eiland is omsingeld door de Atlantische Oceaan en vormgegeven door de machtige Teide, een vulkaan die indrukwekkend boven het eiland torent.

Met een temperatuur van 21 à 23 graden het hele jaar rond lonkt de eeuwige lente op Tenerife. De paradijselijke stranden, bloedmooie natuur  – de helft van het eiland is beschermd – en lekker eten en drinken doen de rest. Tenerife is de perfecte locatie – niet enkel voor een droomvakantie waarmee je de familie nog jááren jaloers maakt, maar ook voor een tweede verblijf.

Maak kennis met… de Canarische Eilanden

dorpje in Tenerife

 

De Canarische Eilanden mogen dan tot Spanje behoren, ze flankeren Marokko. Op z’n dichtst scheidt slechts honderd kilometer oceaan de eilanden van het Afrikaans continent. Die strategische ligging betekende dat de Canarische Eilanden historisch een scharnier vormden tussen vier continenten – Europa, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika. Geen ontdekkingstocht vanuit Europa die niet halt hield op de eilanden, om van hieruit de handelswind in de zeilen te krijgen richting Amerika.

Maar ook anno 2022, nu vliegtuigen de schepen van weleer vervangen, blijven deze contreien in trek. En wel omwille van de stranden, de natuurpracht en het weldadige subtropisch klimaat – een van de beste van Europa. Ongeveer 2,15 miljoen gelukzakken mogen de Canarische Eilanden hun thuis noemen, waarvan bijna de helft op Tenerife woont. Dat is de grootste, populairste en meest bevolkte telg van de archipel. Andere eilanden heten Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro en La Graciosa, naast verschillende kleinere eilandjes en rotsen in de zee.

Tenerife in cijfers en weetjes

 • 2034 vierkante kilometer – een klein beetje minder dan Vlaams Brabant.
 • 950.000 inwoners.
 • Spaans – officiële taal.
 • Euro – munteenheid.
 • Tijdszone: GMT – een uur vroeger dan België.
 • 5 à 6 miljoen buitenlandse toeristen per jaar – het meest bezochte Canarische eiland en een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Spanje.
 • Top-8 van buitenlandse bezoekers: 1/ Verenigd Koninkrijk, 2/ Duitsland, 3/ Zweden, 4/ Noorwegen, 5/ Nederland, 6/ Frankrijk, 7/ Ierland, 8/ België.
 • Geen enkele plek in Europa telt meer endemische soorten – plant- en diersoorten die nergens anders voorkomen.
 • 48,6 procent van Tenerife is beschermd natuurgebied.
 • 3718 meter – hoogte van de Teide, de hoogste berg van Spanje en de op drie na hoogste vulkaan ter wereld, gemeten van de oceaanbodem tot de top.
 • Sterren kijken – de hoge toppen van de Canarische Eilanden zijn ideaal voor astronomische observaties.
 • Blauwe vink (Fringilla teydea) – officiële dier van Tenerife, komt enkel in de hooglanden van Tenerife voor.
 • Drakenbloedboom (Dracaena draco) – officiële boom van Tenerife die duizenden jaren oud kan worden. De naam verwijst naar de rode hars, waarvan de vroege eilandbewoners dachten dat het bloed van draken was.

Deze troeven maken Tenerife de hemel op aarde

Mild klimaat

 Veruit de belangrijkste troef van de archipel. Op Tenerife schijnt de zon het hele jaar door en zakt de temperatuur zelden onder 20 graden. Met dank aan de ligging dus. Geen wonder dat lyrische zielen dit het “eiland van de eeuwige lente” doopten. Zelfs NASA noemt dit een van de beste klimaten van de wereld. Let wel, er is een verschil tussen het noorden en het zuiden. In het noorden klettert er geregeld een regenbui naar beneden, waardoor die kant van het eiland ook groener en weelderiger is. Het zuiden is warmer en droger.

Zon, zee en strand

strand in Tenerife

Het hele jaar door vormt Tenerife een gedroomd decor voor zonnekloppers en strandkonijnen. Geen ander Canarisch Eiland heeft zoveel stranden. Inderdaad, het eiland trakteert drie keer: op zon, zee én strand. Dat is vooral aantrekkelijk in de wintermaanden, wanneer de rest van Europa afrekent met een acuut gebrek aan vitamine D. In Tenerife kan u op dat moment wel nog genieten van aangename temperaturen en staalblauwe hemels.

Vulkanische activiteit in vervlogen tijden heeft dit eiland gevormd tot wat het is. Gerommel onder de aardkorst, stevige stoten van tektonische activiteit. Daardoor kleuren veel stranden nu nog zwart, de natuurlijke kleur van lavazand. Het zand van de stranden die meer voldoen aan het clichébeeld van een paradijs – u weet wel: goudkleurig en omlijnd door palmbomen – komt van de Sahara. Die stranden zijn speciaal voor toeristen aangelegd. Ruw en ruig of perfect proper, keuze genoeg dus. In het zuiden van Tenerife geldt Playa del Duque, met zijn geel zand en kristalhelder water, als een van de beste van het eiland.

De louterende invloed van de zee

Voelt u zicht automatisch op uw gemak wanneer u de zee in het oogveld krijgt? Gaan uw stressniveaus meteen omlaag? Dat is geen toeval. De zee ontspant en neemt stress en zorgen weg. En daar blijft het niet bij. De aanwezigheid van de zee werkt louterend voor hart-en vaatziekten, zoals een hoge bloeddruk. De mineralen in zeewater, zoals jodium en magnesium, relaxen de spieren, verzachten gewrichtsblessures, verminderen reuma en genezen wonden.

Een zeebriesje op uw huid is dan weer niet enkel ontspannend, maar ontstopt ook de luchtwegen. Door met mate te zonnekloppen, houdt u uw voorraad vitamine D op peil, wat goed is voor de botten. Vitamine D produceert bovendien endorfines, de hormonen verantwoordelijk voor een geluksgevoel. Ten slotte is een fikse strandwandeling een prima training voor jong en oud. De nabijheid van de zee heeft dus niets dan voordelen.

U speelt er golf op elk niveau

Op de negen golfterreinen van Tenerife speelt u het hele jaar door onder een stralende zon. Mooie uitzichten, in de bossen en tussen de bergen – een fantastische setting, met andere woorden, om aan uw drive te werken. Achteraf springt u ter afkoeling in de oceaan.

Kinderen vervelen zich er nooit

Loro Park in Tenerife

Loro Parque is een van de grootste dierenparken van Europa, met onder meer Europa’s grootste zwembad voor dolfijnenshows en de langste haaientunnel. Kinderen zullen ook smullen van de shows. Zeeleeuwen jongleren met ballen en springen door hoepels, dolfijnen voeren kunstjes op en orka’s maken sprongen. Vergeet die regenjas niet. Wie dieren liever in een natuurlijke setting aanschouwt, kan met de kinderen inschepen op een boot voor een tochtje. Onderweg spot jullie grienden, een soort uit de kluiten gewassen dolfijnen, en is er in sommige gevallen tijd voorzien om te snorkelen.

Kinderen met veel energie zullen zich amuseren in Siam Park, volgens TripAdvisor het beste waterpark ter wereld. Ook hier sneuvelen records bij de vleet, met onder meer de hoogste artificiële golf en een 28 meter lange glijbaan waarop snelheidsduivels tegen 80 kilometer per uur naar beneden sjezen. Het geheel is aangekleed in een Thais thema. Naast Siam Park zijn er nog verschillende andere waterparken, zoals het Aqualand Costa Adeje.

Op zee valt er van alles te beleven

surfwinkel in Tenerife

Over boottochten op zoek naar grienden en dolfijnen hadden we het al. Maar daar houdt het niet op. Jetskiën, snorkelen, parascending, wakeboarden, (kite/wind)surfen, snorkelen, kajakken, duiken, vissen, flyboarden, loos gaan op een bananenboot: er bestaat geen activiteit op het water of u vindt ze in Tenerife.

Op safari met de jetski verkent u twee uur lang de oceaan en vergaapt u zich alweer aan grienden en dolfijnen. Onderweg kan u snorkelen. Deze activiteit kan ook in de winter, met een wetsuit. De schoonheid van de zeebodem – met meer dan 500 soorten – ontdekt u tijdens het diepzeeduiken. Op Tenerife kan u bij een van de vele duikcentra les volgen, excursies boeken of uitrusting kopen of huren. Of bezoek El Médano – ofte ‘de duin’ – wereldberoemd bij wind- en kitesurfers omwille van de uitstekende omstandigheden voor hun sport. Zelfs kampioenschappen strijken hier geregeld neer.

De natuur doet naar adem happen

Net als de andere Canarische Eilanden blinkt Tenerife uit in properheid. Hier geen afval, geen vervuiling, geen storten in het midden van de natuur, geen fabrieken die de steden versmachten. Niets van dat alles. Meer dan de helft van Tenerife is beschermd. Met recht en rede, hier lonkt de prachtige natuur om elke hoek. Elk soort habitat treft u aan, van weelderig groen tot woestijn.

Laurierbossen in het noorden, uitgestrekte lavavelden en dramatische kliffen – ver moet u nooit gaan om van de natuur te genieten. Zo is er de Barranco del Infierno, de ravijn van de hel – een met grotten en watervallen versierde kloof waar de Guanches ooit woonden, de oorspronkelijke inwoners van Tenerife.

Al blijft de echte blikvanger – letterlijk en figuurlijk – de vulkaan Teide. In feite kan u het eiland niet verlaten zonder op de top te staan. Wie veel jus in de benen heeft, wandelt van de voet helemaal naar de top. Er kronkelen heel wat wandelroutes helemaal naar boven. Met de kabellift kan ook, dan moet u enkel de laatste 600 meter overbruggen. Of met fietsen, quads of buggy’s. Hoe u er ook geraakt, van het uitzicht smult u sowieso.

Nee, u zal er niet stilzitten

Actief zijn op Tenerife, dat gaat verder dan gewoon trainen. Hier kampt u met de elementen, de bergen en kloven, de oceaan die nooit veraf is. Dit eiland nodigt uit tot trainingstochtjes met de fiets, lange hikes in de bergen. Misschien wil u leren surfen of uw golfhandicap verbeteren? In Tenerife zal die surfplank of die set golfclubs nooit stof vergaren.

Al kan u het gerust rustiger aan doen. Huur een tuk-tuk en kar van het kasteel van Duque via de markt naar het strand. Waag u aan een tandemparaglide – vertrekken op de berg, landen op het strand, een droom van 40 minuten. Of wring u in een helikopter voor een vlucht over het eiland. Niet goedkoop, maar tijdens deze unieke ervaring krijgt u uitzichten voorgeschoteld om nooit te vergeten.

Het eilandleven krijgt u er gratis bij

Eilandvibes! Wie droomt er nu niet van om vlakbij de oceaan te wonen? De lichte bries die elke ochtend het huis binnen danst. De warme zilte lucht kunnen inademen. Omringd door de zee verloopt het ritme van het leven sowieso anders – trager, gezapiger. Een ritme dat lichaam en geest goed doet. Tenerife is een heel creatief eiland, dat met z’n buitenaardse landschappen altijd veel artiesten heeft aangetrokken. Al zit het aangename klimaat daar wellicht voor iets tussen.

Op een of andere manier is het leven hier kleurrijker. Want ook al behoren de Canarische Eilanden tot Spanje, toch hangt hier een heel andere sfeer. Elk eiland heeft z’n eigen levensstijl, z’n eigen tradities. Denk aan traditioneel eten, wijn, handwerk als kant en potten, livemuziek en volksdansen. En fiestas het hele jaar door – elk dorp en gehucht heeft z’n eigen reden om te feesten. Het carnaval van Tenerife, in de hoofdstad Santa Cruz, wordt algemeen beschouwd als een van de grootste van de wereld.

carnaval van Tenerife

Het is een culinair paradijs

Avocados, vijgen, bananen, mango’s, papaja’s, ananassen, kiwi’s, guava’s: op Tenerife groeit heel wat lekkers. En het is allemaal organisch en gezond. Voeg daarbij de grote beschikbaarheid van verse vis, zeevruchten en octopus – u ziet de vissersbootjes binnenvaren met hun ladingen – en u beseft: weinig plekken waar u beter eet dan Tenerife.

Het eiland staat evenzeer bekend omwille van gofio (bloem gemaakt van geroosterde granen), geitenkaas en honing. Inheems groeit ook koffie, de meest noordelijke geteelde ter wereld. Om over de vulkanische wijnen nog maar te zwijgen. Een wijntour loont absoluut de moeite. Ga zelf op pad op het platteland of bezoek wijnhuizen in groep.

Zin in iets anders? Geen probleem! Dankzij het toerisme vindt u hier alle keukens die uw hartje maagje begeert. Vandaag Japans, morgen Mexicaans, daarna Belgisch, Frans en Indisch? Op dit compacte eiland eet u desnoods elke dag van de week in een ander werelddeel.

Bekende gerechten uit Tenerife

 • Sancocho canario= stoofpotje van zoute vis, zoete aardappelen en peterselie.
 • Cazuela de pescado= visstoofpotje.
 • Papas arrugadas= ‘gerimpelde’ aardappelen, de lokale manier om aardappelen te maken, gekookt in hun vel en geserveerd met een traditioneel sausje.
 • Vieja guisada con papas arrugadas= mediterrane papegaaivis met ‘gerimpelde’ aardappelen.
 • Conejo al salmorejo= konijn met paprika en look.
 • Carne fiesta= vlees gemarineerd met kruiden en witte wijn.
 • Ropa vieja= ‘oude kleren’, een gerecht gemaakt van restjes: bouillon, kikkererwten, aardappelen, versnipperd rundvlees.
 • Barraquito = ook bekend als zaperoco, een gelaagde koffiecocktail van koffie, Licor 43, geschuimde melk, geconsendeerde melk, citroenschil en kaneel.

Bereikbaarheid

De strategische locatie van weleer, tussen Europa, Afrika en Amerika, blijft nuttig. De twee luchthavens van Tenerife bedienen meer dan 150 bestemmingen in Europa, Afrika en Amerika. In een dikke twee uur vliegt u naar het vasteland van Spanje, in vier uur naar het merendeel van de West-Europese grootsteden. Vanuit België vertrekken dagelijks vluchten naar Tenerife.

De luchthaven in het zuiden richt zich vooral internationaal, de noordelijke luchthaven verzorgt vluchten naar Spanje en tussen de eilanden. Tenerife is kleiner dan Vlaams-Brabant en relatief compact. Van het ene uiteinde van het eiland naar het andere rijdt u nooit meer dan twee uur. Files bestaan hier amper en in zo’n landschap is het immer prettig reizen.

Maak kennis met… Iconic

In een prachtige omgeving in het zwoele zuiden van Tenerife, vlakbij het centrum van Callao Salvaje, ligt het gloednieuw residentieel complex Iconic. Leonardo Omar, een gerenommeerde architect, overtrof zichzelf met dit pareltje, uw thuis weg van thuis.

Iconic is meer dan een plek waar u ‘s avonds uw hoofd op een kussen legt. Nee, op deze plek staat genieten centraal. Van het prachtige zicht op zee, de eindeloze horizons. Van uw eigen zwembad, waarin u en uw geliefden naar hartenlust kunnen plonsen en zwemmen. En van uw privéterras, waar u evengoed een barbecue kan organiseren voor uw buren dan rustig een boek lezen.

Iconic ligt op minder dan een halfuur rijden van de luchthaven Tenerife-Zuid, waar dagelijks vluchten van over heel Europa landen.

Wilt u deel uitmaken van dat sprookje? Leer meer over Iconic.

Het zuiden van Tenerife in trefwoorden:

 • Elke dag zon.
 • Een uitgestrekte kustlijn.
 • Stevige wandelingen langs kilometerslange wandeldijken en boulevards.
 • Rotsen, zandstranden, lavastranden.
 • De soundtrack van kolkende golven.
 • Pure luxe – Adeje heeft de hoogste concentratie van vijfsterrenhotels eender waar in Europa.
 • Bloedappelsienen zonsondergangen.
 • Dolfijnen en grienden spotten.
 • De Boheemse sfeer van La Caleta – historisch gezien een aantrekkingspool voor hippies, die vibes hangen er nog.
 • Siam Park, een van de grootste waterparken van Europa.
 • Uitzichten op de Teide.
 • Zwemmen met schildpadden.
 • Genoeg restaurants om elke dag van het jaar iets anders te eten.
 • Golfterreinen met uitzicht op de oceaan.
 • Lokale wijnen van uitstekende kwaliteit.
 • Familievriendelijk.
 • Plaza del Duque – een luxueus winkelcentrum waar u terecht kan voor alle designmerken, maar evengoed voor een pannenkoek op een zeldzame regenachtige dag.
 • Cocktails à volonté.
 • Strandclubs met ligstoelen, jacuzzi’s en infinity pools.
 • GENIETEN.

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen