Een Spaanse bankrekening openen: hoe doet u dat?

Natuurlijk vertelt u iedereen dat u in Spanje leeft van liefde, zon, zee en strand. Maar geef toe, af en toe moet u ook enkele flappen tappen. Bent u op vakantie, dan kan u gerust geld afhalen met uw Belgische bankkaart. Van zodra u evenwel een woning onder de zon koopt, en u dus regelmatig Spaanse lucht inademt, dan is een lokale bankrekening handig. Dat kan zowel als officiële resident dan wel als regelmatige bezoeker. Hieronder doen we de verschillende mogelijkheden uit de doeken. En leggen we uit wat u precies nodig hebt om een Spaanse bankrekening te openen.

Waarom is een Spaanse bankrekening nuttig?

Wanneer u in Spanje geld afhaalt met uw Belgische bankkaart, dan betaalt u meestal commissies aan de bank die de automaat beheert. Met een Spaanse bankkaart kan u die kost omzeilen. Tenminste als u geld afhaalt bij automaten van uw eigen bank, bij andere banken betaalt u alsnog.

Een Spaanse bankrekening maakt het ook eenvoudiger om vaste kosten, zoals gas, water, licht, tv, internet, telefoonabonnement en belastingen, met een domiciliëring te betalen. Nationale overschrijvingen verlopen sneller. Spaanse verzekeraars kan u vaak enkel betalen met een bankrekening uit het land zelf. Natuurlijk kan u met uw bankkaart ook betalen in supermarkten of winkels, of tijdens het online shoppen.

Een Spaanse bankrekening openen als niet-resident

Misschien verblijft u niet vaak genoeg in Spanje om geregistreerd te zijn als resident. Of bent u er nog niet lang genoeg om in aanmerking te komen. In dat geval kan u bij sommige banken alsnog een rekening openen als niet-resident. De banken rekenen u weliswaar meer kosten aan dan wanneer u een rekening opent als resident, maar daar staat tegenover dat u geen belastingen betaalt op het geld op de rekening.

Wat hebt u nodig om als niet-resident een Spaanse bankrekening te openen?

 • Een geldige identiteitskaart (EU) of paspoort.
 • Een document dat uw Spaans adres bewijst. Dat kan bijvoorbeeld een rekening van elektriciteit of gas zijn die niet ouder is dan drie maanden. Maar ook een uittreksel van een andere Spaanse bank komt in aanmerking.
 • Een bewijs van tewerkstelling. Denk aan een loonbriefje, een aanslagbiljet of een overheidsdocument dat aantoont dat u werkloos of gepensioneerd bent.
 • Een certificado de no residente. Dit certificaat kan u aanvragen bij het lokale politiekantoor, dat het normaal na tien dagen aflevert. Let op: niet elk kantoor verleent deze service. Uw bank kan het ook voor u regelen via een volmacht, maar dan kost het u ongeveer 15 euro.

Een Spaanse bankrekening openen als resident

Resideert u officieel in Spanje, dan kan u probleemloos een rekening openen bij eender welke Spaanse bank. Zo’n rekening geeft u meer flexibiliteit en banken rekenen veel minder kosten aan als u resident bent. Zeker wanneer u elke maand uw loon of pensioen op die rekening ontvangt. Van zodra het mogelijk is, kan u desgewenst de bankrekening uit het vorige puntje gemakkelijk omzetten in deze.

Wat hebt u nodig om als resident een Spaanse bankrekening te openen?

 • Een geldige identiteitskaart (EU) of paspoort.
 • Een document dat uw Spaans adres bewijst. Een gasrekening met uw naam erop, bijvoorbeeld.
 • Uw NIE-nummer. In een andere blogpost doen we in geuren en kleuren uit de doeken hoe u zo’n NIE-nummer aanvraagt.
 • Bewijs van tewerkstelling, zoals een loonbrief, een aanslagbiljet of een overheidsdocument dat aantoont dat u werkloos dan wel gepensioneerd bent.

Wat zijn de opties?

In Spanje zijn er twee systemen die naast elkaar bestaan: spaarkassen en banken. Dat dateert uit de 17e eeuw, toen zowel de kerk als rijke families geld begonnen uit te lenen aan Juan met de pet. De restanten zijn respectievelijk de spaarkassen (cajas de ahorros) en banken (bancos) van vandaag.

Cajas zijn eigendom van de overheid en verschillen per regio. Ze investeren vaak in lokale projecten. Banken zijn daarentegen privaat. Kleine banken slagen er soms in een persoonlijkere dienstverlening te geven aan hun trouwe klanten. Daar staat tegenover dat ze niet altijd kantoren hebben over het hele land. Een keuze voor het ene is niet intrinsiek slechter dan voor het andere.

In principe kan u bij eender welke bank terecht, maar bij sommigen botst u op een bureaucratisch kluwen waarvan u een oogbal uithuilt. Niet voor niets is Spanje een topper wat betreft bureaucratie. Zeker als u de taal nog niet machtig bent, is het wellicht slim om een bank te kiezen die zich specifiek op buitenlanders richt. Dan kan u uw financiële zaken regelen in het Engels. Want het is misschien geestig om als beginner in het Spaans een onbekend gerecht te bestellen van een menukaart. Maar als het over geld gaat, zorgt u maar beter dat u alles begrijpt.

Enkele grote, bekende banken zijn Banco Santander, BBVA, Banesto, Sabadell en Banco Popular. Ook een internationale bank als ING is aanwezig op de Spaanse markt.

Welke kosten zijn er verbonden aan een Spaanse bankrekening?

Het is niet echt ingewikkeld om een rekening te openen in Spanje, maar best vergelijkt u wel de voorwaarden van de verschillende opties. Heel wat banken hebben er een handje van weg om voor elke dienst extra aan te rekenen. Ook voor zaken die in België gewoon gratis zijn. En de kosten liggen hoger dan in andere Europese landen.

Bij sommige banken betaalt u zelfs voor het hebben van een rekening al tussen 15 en 30 euro per jaar. Ook afhalen aan andere geldautomaten dan diegene van uw eigen bank, kost geld, tussen 0,50 en 3 euro per keer. Het loont dus de moeite om de vergelijking te maken en te kiezen voor de optie die in uw situatie het voordeligst uitvalt.

Enkele nuttige termen

 • Bankautomaat = cajero automatico
 • Spaarrekening = cuenta de ahorros
 • Zichtrekening = cuenta corriente
 • Hypotheekrekening = cuenta hipoteca
 • Kredietrekening = cuenta de tarjeta de crédito
 • Loonrekening = cuenta nómina
 • Domiciliëring = domiciliación bancaria
 • Debetkaart = tarjeta de débito
 • Kredietkaart = tarjeta de crédito

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen