Met pensioen in Spanje: alle voordelen en concrete tips op een rijtje

Uw gewrichten kraken elke keer u in de winter ‘s ochtends de deur uitgaat. U bent het beu om geregeld een hagelvlaag in uw gezicht te krijgen of de gure noorderwind te trotseren. Kortom: u wil de Belgische grilligheid liefst inruilen voor de zekerheid van 320 zonnige dagen per jaar. Een wintertemperatuur die wedijvert met die van een Belgische kwakkelzomer. Nooit meer mutsen met flappen, handschoenen en winterjassen.

U hebt groot gelijk! U hebt uw leven lang hard genoeg gewerkt, waarom zou u dan op uw oude dag nog rond een kacheltje zitten koukleumen? Nee, nu is het tijd om met uw smikkel in de zon te verpozen, gretig vitamine D op te doen en van uw oude dag te genieten met een gekoelde cava en een boterham met jamón. Welaan dan, de Spaanse kusten wachten op u. U hebt het verdomme verdiend.

Voordelen van een pensioen in Spanje

Krijgt u het spontaan warm van onze omschrijving? U bent niet de enige. Meer en meer Vlaamse gepensioneerden dromen van een plekje onder de zon. Volgens Seniorennet genieten 40.000 Belgen van hun pensioen in het buitenland, waarvan een aanzienlijk deel in (het zuiden van) Spanje. Spanje is een erg geschikt land om met pensioen te gaan. Niet alleen het prettige klimaat trekt drommen oudjes aan, ook de relaxte levensstijl past perfect bij de herfstdagen van uw leven. U hebt u uw hele volwassen gehaast van de ene vergadering naar de andere file. Nu is het tijd om het rustiger aan te doen.

Man geniet op het strand tijdens zijn pensioen in Spanje.

Daarnaast is Spanje relatief goedkoop tegenover België. Uiteraard hangt een en ander af van uw levensstijl en de locatie waarop u wil neerstrijken. Stel dat u in Antwerpen woont en graag naar Benidorm wil verhuizen. Komt u in de koekenstad met €2000 per maand rond, dan behoeft u aan de Costa Blanca slechts €1.437,68 om dezelfde levensstijl te financieren. Een driegangenmaaltijd voor twee personen kost zo’n €60 in Antwerpen, terwijl die u in Benidorm slechts €27,50 lichter maakt. Ook groenten en fruit, brood of bier zijn een pak goedkoper in dat aards paradijs genaamd Spanje.

Doe gerust zelf de test op Numbeo, de website die de kost van het leven in verschillende landen en steden vergelijkt: vul uw huidige woonplaats en die van uw dromen in. Wedden dat Spanje er gunstig uitkomt? Dat sust uw geweten als u vreesde dat u het na het einde van uw carrière met minder zou moeten doen. Nee, aan de Costa Blanca gaat u heus geen boterham met choco minder eten. Of toch niet vanwege financiële beperkingen. Mogelijk wel omdat u liever smult van de héérlijke lokale lekkernijen.

Fit en gezond blijven in Spanje

Oud koppel geniet van eten op pensioen in Spanje.
Een Spaans wijntje per dag houdt de dokter weg.

Helaas ontkomt niemand lichamelijke kwaaltjes op de oude dag. Het goede nieuws: u kan nergens beter zitten dan in Spanje. De overvloedig aanwezige zonneschijn verlaagt de kans op heupbreuken, hoge bloeddruk, beroertes, hartaanvallen, depressies en een resem andere ongemakken. Vitamine D is met andere woorden het ideale medicijn tegen allerlei ouderdomsziekten.

Of denkt u dat het toeval is dat de levensverwachting van de Spanjaarden één van de hoogste ter wereld is? Zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie noemt het mediterrane klimaat van de Spaanse costa’s een van de gunstigste op onze aardkloot. En geef toe, de Costa Blanca klinkt gewoon gezonder dan pakweg de Borinage?

Daar komt bij dat u als gepensioneerde gebruik kan maken van de Spaanse gezondheidszorg, waarover later in dit artikel meer.

Niet afgesloten van de wereld

Misschien denkt u uw kleinkinderen of uw dagelijks rondje Thuis te missen in Spanje. Geen paniek! U gaat niet wonen in een hol onder de grond op de steppe van Mongolië of in een hut in het Guatemalteekse regenwoud. En de middeleeuwen zijn ook al een half dozijn eeuwen over. De technologie laat u toe om heimwee effectief de kop in te drukken. Internet, Skype, Facetime, internationale telefoonabonnementen en het einde van roaming deden allen een fameuze duit in het zakje om de wereld gevoelig kleiner te maken. Het kost geen bom geld meer om dagelijks een praatje te maken met uw geliefden aan het thuisfront. Vanaf uw balkon met uitzicht op de Middellandse Zee, dat spreekt. Tegenwoordig maakt het amper verschil of uw kinderen nu twee straten verder wonen, dan wel aan de andere kant van de wereld.

Oude man gebruikt computer op pensioen in Spanje.
“Nu nog even op Tinder kijken.”

Het luchtruim tussen België en Spanje is goed gevuld met vluchten in alle prijscategorieën. Neem het van ons aan: van zodra u uw boeltje pakt, hebt u wekelijks een kleinkind op visite. Wie wilt er nu niet gaan logeren bij bomma en bompa Spanje? En dankzij de aanwezigheid van een hele kolonie op mooi weer beluste landgenoten kan u wekelijks gaan kleurenwiezen zonder ooit de Spaanse versie van ‘koeken is troef’ te moeten leren. Of wat gedacht van de Belgische Jupiler League bekijken? Lachen met de grappen en grollen van Ben Crabbé tijdens Blokken? Het online aanbod van heel wat Vlaamse zenders doet nog amper onder voor dat op tv. En mist u echt een programma, dan kan u nog altijd opteren voor een satelliet.

Met pensioen in Spanje: zo pakt u het praktisch aan

Mogelijk verlekkert u zich al op een verhuis naar Spanje, maar niet op de bureaucratische hindernissenrace die u succesvol moet uitlopen vooraleer u écht kan neerzijgen in het warme zand. Dat begrijpen we. U kon op deze pagina eerder al lezen dat de Spaanse administratie geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken. Maar laat het u vooral niet verlammen. Met onze tips is het beslist niet moeilijk om met pensioen te gaan in Spanje.

Gepensioneerde tekent hart in het zand
Verliefd op Spanje

Pensioen

Uw wettelijk pensioen in het buitenland ontvangen is veel simpeler dan u wellicht denkt. België maakt daar geen punt van: u hebt in ons land gewerkt en hebt recht op dat geld. Verder heeft de overheid er geen zaken mee waar u het spendeert. Met andere woorden: u kan het ruime sop kiezen en verhuizen naar eender welk EU-land, Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein en daar uw zuurverdiende Belgische pensioencenten verbrassen. Vaak kan u uw pensioen rechtstreeks op uw bankrekening in uw nieuwe thuisland laten storten, maar in sommige gevallen zal het pensioenfonds u uitbetalen met een overschrijving op uw Belgische rekening of met een cheque.

Wel moet u een keer per jaar een levensbewijs naar het thuisfront sturen. Het woord zegt het zelf, het is een teken van leven naar de Belgische staat. Deze maatregel bestaat om misbruik te vermijden: zo kan uw poetsvrouw uw pensioen niet blijven opstrijken terwijl ze uw lichaam al aan een jaar of vier eerder aan de straathonden voerde. Het levensbewijs is een tweedelig formulier; de ene helft vult u zelf in, de andere laat u invullen door de lokale overheid, politie of Belgische ambassade in Spanje. Tegenwoordig kan u dit levensbewijs ook digitaal doorsturen met eID.

Veelgestelde vraag: kan ik mijn brugpensioen opnemen in Spanje?

Voor aanvullend pensioen geldt dezelfde regeling als voor wettelijk pensioen, maar uw brugpensioen kan u helaas niet in het buitenland opnemen. Brugpensioen is officieel een werkloosheidsuitkering; de meeste uitkeringen zijn rechtstreeks verbonden aan een domicilie. Aan uw adres in België dus. U moet in ons land wonen om uw brugpensioen te ontvangen. Uiteraard moet u dat niet tegenhouden om tijd in uw tweede woonst door te brengen, zolang u uw Belgische domicilie niet verandert.

Gezondheidszorg

Dame danst op pensioen in Spanje.
“Op pensioen? Ik voel mij twintig jaar!”

Voor u met de noorderzon richting, euh, zuiden vertrekt, moet u even langsgaan bij de mutualiteit. Hebt u nooit in Spanje gewerkt, dan dient u daar formulier S1 aan te vragen. Dat papiertje geeft u daarna ingevuld en ondertekend af bij de Spaanse sociale zekerheid. Voilà, u bent in regel en kan voortaan genieten van dezelfde ziekte- en zorgverzekering als uw Spaanse leeftijdsgenoten. Medische hulpverlening is gratis in Spanje.

Maarrr! Zelfs al woont u officieel in Spanje, u kan nog altijd in België bij de dokter of in het ziekenhuis passeren. Voelt u zich dus beter in een vertrouwd Belgisch ziekenhuis, dan kan u voor medische procedures terugkeren – tenminste als u zich (opnieuw) inschrijft bij uw mutualiteit. Dat geldt eveneens voor behandelingen die de Spaanse sociale zekerheid niet terugbetaalt, maar de Belgische wel. U kan met andere woorden perfect van twee walletjes eten. Daar is helemaal niets illegaals aan.

Belastingen

Een fijne bijkomstigheid bij een verhuis naar Spanje: u moet nooit nog een cent belastingen betalen in België. Oké, oké, u doet dat voortaan in Spanje, maar ‘t is het idee dat telt. Uw oude en uw nieuwe thuisland ondertekenden een overeenkomst die dubbele belasting voorkomt. Van zodra u zich in Spanje vestigt, schrijft u zich uit als inwoner van uw gemeente in België en schrijft u zich in bij het Belgische consulaat in Spanje. Voortaan is uw Belgisch pensioen vrijgesteld van belastingen in België. Pluspunt: het Spaanse belastingtarief ligt lager dan dat van België. Of wat had u gedacht?

Verhuist u tijdens het lopende belastingjaar, dan betaalt u wel belasting op de tijd die u nog in België doorbracht. Dat moet u melden bij uw belastingdienst met een speciaal aangifteformulier. In Spanje doet u aangifte van al uw inkomens – uit België, Spanje of elders. Denk er niet aan het kluitje te belazeren: Spanje en België wisselen fiscale informatie uit, dus de kans op slagen is praktisch nul.

Zo, u bent nu voorbereid voor een oude dag onder een stralende zon. Hebt u toch nog hulp nodig? Of wilt u de mogelijkheden om een huis of appartement in Spanje te kopen nog even bespreken? Neem vrijblijvend contact op met onze experts. Het is onze job om uw droomhuis in de zon te vinden.


Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen