Meer dan alleen stranden: 7 x mooie natuur in Andalusië

Toegegeven, de stranden van de Costa de Sol zijn fantastisch. Maar eens u uw kinnebak van de grond hebt getild, valt er nog veel meer te ontdekken. 30 procent van Andalusië, de regio waartoe de Costa del Sol behoort, is beschermde natuur. U vindt er een verscheidenheid aan rijke landschappen – van woestijnen tot besneeuwde bergpieken – die vooral natuurliefhebbers en rustzoekers zullen bekoren. Wat gedacht van volgende parels?

Nationaal Park Sierra de las Nieves

Vlakbij Ronda, op een uurtje rijden van Marbella en Estepona, ligt dit natuurgebied van 23.000 hectare. Door het gebrek aan menselijke activiteit in de regio hebben dieren het hier prima naar hun zin. Met wat geluk loopt u berggeiten of mouflons tegen het lijf en cirkelen steen- en havikarenden boven uw hoofd. Ook wat betreft flora groeit hier heel wat moois, onder meer kastanje- en johannesbroodbomen, steen- en kurkeiken en Spaanse zilversparren van meer dan 500 jaar oud. Daarnaast is het een eldorado voor wandelaars en mountainbikers. De naam, het ‘sneeuwgebergte’, komt van het wit pak dat vaak de hoogste pieken siert. Sinds begin juli is de Sierra de las Nieves officieel het zestiende nationaal park van Spanje.

Natuurpark Sierra de Aracena y Picos de Aroche

In het noorden van de provincie, heel wat verder landinwaarts, strekt dit natuurgebied zich uit over 28 dorpen en 186.000 hectare. In dit stukje Spanje valt heel veel regen. Gevolg: de meest weelderige bossen, die bovendien uitstekend bewaard zijn. Dat trekt heel wat beestjes aan, waaronder bedreigd en beschermde soorten. De Iberische lynx, de schaduw van het woud, verstopt zich in mediterraans bos. Ook de zwarte ooievaar, die soms in de Belgische Ardennen neerstrijkt, maakt zijn nest in dit gebied in de provincie Huelva. Over dieren gesproken: op de malse en groene weilanden in dit natuurpark doen Iberische varkens de speklaag op die Spaanse ham zo onweerstaanbaar maakt.

Natuurpark Cabo de Gata-Nijar

Variatie troef in dit beschermde kustgebied in Almeria, in het zuidoosten van Spanje. De vulkanische oorsprong zorgt voor dramatische rotsformaties en grillige kliffen tot wel 100 meter hoog. In inhammen liggen parelmoeren stranden. Kleine eilandjes, omringd door koraalriffen, als verfspatten voor de kust. In het binnenland vindt u lagunes, droge steppe, zoutmoerassen en een gebied zo kurkdroog dat het bijna woestijn is. Dit is een van de dorste delen van Spanje, waar het kwik geregeld hoge toppen scheert en er amper regen valt. Door de verscheidenheid aan landschappen herbergt het natuurpark een rijkdom aan planten en dieren, waaronder bedreigde soorten.

Stuwmeren van Guadalhorce

Nog geen uurtje van Malaga en de vaak drukke Costa del Sol blinkt het azuurblauwe water van drie meren. Dit is een prima plek om te zwemmen, kajakken of van de natuur te genieten. In de naburige vallei van de Guadalhorce – de rivier die ook de stuwmeren hun naam schenkt – wisselen kalkrotsen van wacht met witte dorpjes vol gezellige straatjes. De bekendste attractie van de regio is de Caminito del Rey, een tegen de rotswanden aangeplakte wandelroute. Durft u?

Natuurpark Sierra de Castril

Vanop de Peña de Castril, met z’n 955 meter het hoogste punt van het park, kan u de hele omgeving overzien. U aanschouwt de ruwe bergen, met hun abrupte reliëf, hun steile kloven en hun bossen van pijnbomen en steeneiken. Misschien ziet u wel roofvogels – de vale gier, aasgier en slechtvalk maakten van dit gebied in de provincie Granada hun thuis. Een ding is zeker: u zal zin krijgen om de Sierra de Castril te verkennen, om een van de vele wandelpaden te volgen en dan wel te zien waar u uitkomt. Mogelijk is dat bij de Barranco de la Osa – letterlijk: de Berenravijn. Dit is het beroemdste deel van de karstformatie, over heel wat millennia door het water uitgehouwen. De natuurelementen zijn hier de ware architecten, want veel menselijke activiteit is er niet.

Natuurpark Del Estrecho

De Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan ontmoeten elkaar ter hoogte van Tarifa. In de buurt ligt het Natuurpark Del Estrecho, een ruige kustlijn met kilometerslange beschermde stranden, duinen en zandbanken. Het beroemdste strand, Bolonia, trekt zonnekloppers. Hier ademt u de zuiverste zeelucht in en kan u karetschildpadden, dolfijnen en bruinvissen zien zwemmen. Liever een streepje cultuur? Haast u naar Bealo Claudia, de overblijfselen van een oude Romeinse stad.

Sierra Nevada

Nationaal park in het hartje van Andalusië. Net als de Sierra de las Nieves is dit gebergte vaak bedekt met een laagje poedersuiker. Op grote hoogte groeien zeldzame bloemsoorten, zoals Sierra Nevada-violetjes, tussen de rotsspleten. De valleien, ooit uitgeslepen door terugtrekkende gletsjers, herbergen everzwijnen, vossen, dassen en genetkatten, een soort civetkatten die oorspronkelijk uit Afrika kwamen. De Sierra Nevada is mooi in elk seizoen. In de winter sjezen skiërs van de pistes, in de lente bloeien de amandelbomen en in de zomer lonken de vele rotsachtige klauterpaadjes. Opgelet: die zijn verslavend. Achter elke bocht schuilt namelijk een nieuw prachtuitzicht.

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen