6 keer wegdromen: de mooiste stranden van de Costa Blanca

De Costa Blanca, of ‘witte kust’, dat betekent meer dan 200 kilometer kustlijn. Maar eigenlijk is de witte kust vooral blauw: de regio heeft het grootste aantal blauwe vlaggen van Europa. Die erkenning duidt op de kwaliteit van water, zand en faciliteiten. Niet voor niets beschouwen veel kenners de stranden van de Costa Blanca als de mooiste van het Middellandse Zeegebied. Tel daarbij 320 zonnige dagen per jaar en u beseft: hier niet naar het strand trekken is zoals op vakantie gaan naar Italië zonder pizza te eten. Dat kan, doe vooral uw goesting, maar dan hebt u toch een en ander gemist.

Keuze is er in ieder geval voldoende. De Costa Blanca telt meer dan 170 stranden. En die bieden voor elk wat wils. Sommige bestaan uit zand, andere uit steentjes. Sommige zijn kilometers lang, andere liggen verscholen in geheimen inhammen, achter natuurlijke zandduinen of onder indrukwekkende kliffen. Soms lijkt u als strandganger midden in de natuur te zitten, op andere momenten moet u slechts twee meter door mul zand wankelen om uw kuip mojito te laten vullen. Sommige stranden zijn omringd door naaldbossen, anderen pronken knal in de stad en hebben alle faciliteiten.

Cala del Moraig

Een bergketen domineert het noorden van de Costa Blanca. Gevolg: veel natuurparken en verborgen baaien, niet altijd gemakkelijk te bereiken maar de moeite als u uw hoofd liever niet neerlegt op twee centimeter van de voeten van uw buurman. Al vindt u er evengoed zandstranden en een goede infrastructuur, zoals in Dénia, Jávea, Calpe en Altea. Het midden van de Costa Blanca is vlakker en heeft daardoor meer ellenlange fijne zandstranden. Hier treft u de meeste toeristen, met name in Benidorm, Villajoyosa en Alicante. Ook het zuiden is toeristisch, wat zich vooral uit in Torrevieja en Santa Pola. Hier zijn mooie stranden evenzeer nooit veraf.

Laat uw keuze afhangen van uw eigen voorkeuren. Wie door het bos de bomen het strand het zand niet meer ziet, geven we graag een duw in de rug:

Voor gezinnen: Playa de Levante (Benidorm)

In de onofficiële hoofdstad van de Costa Blanca liggen twee van de meest gewaardeerde zandstranden van de Middellandse Zee: Playa de Poniente en Playa de Levante. Dat laatste is een twee kilometer lang paradijs waar vooral gezinnen uitstekend aan hun trekken komen. De kleinsten amuseren zich in de speeltuinen, zowel in het water als op het strand, terwijl de tieners hun kunstjes kunnen vertonen op de duikplanken. Zonnekloppers vinden hier alles wat ze tijdens een strandvakantie nodig hebben, van relaxstoelen tot bananenboten, van barretjes tot zelfs een strandbibliotheek. Tussen Playa de Poniente en Playa de Levante strekt zich de gezellige oude stad van Benidorm uit.

Playa in Benidorm

Alternatieven

Een minder druk alternatief is Mal Pas, eveneens in Benidorm. Ook Villajoyosa heeft vijf stranden met blauwe vlaggen die uitstekend geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. Idem voor Playa Les Marines (Dénia).

Voor natuurliefhebbers: Playa del Albir (Altea)

Dit 500 meter lange strand in Altea loopt aardig vol in de zomer. Geen wonder, elk beetje strandkonijn geniet er van watersporten, strandbars en een promenade vol winkels, cafeetjes en restaurants. Toch zullen vooral de natuurliefhebbers zich hier als een vis in de Middellandse Zee voelen. Wandel de kliffen op in het zuiden van de baai en u bevindt zich in geen tijd tussen de koele dennenbomen. De meeste mensen gaan tot aan de vuurtoren, om de uitzichten te bewonderen, maar niets moet u tegenhouden om de rest van het natuurreservaat Serra Gelada te verkennen.

Serra Gelada

Alternatief

Playa de la Granadella, een hoefijzervormig keienstrand in Jávea, is omringd door bergen en naaldbossen. Ook hier kan u de drukte ontlopen tussen de bomen.

Voor watersporters: Cala del Moraig (Benitachell)

In feite is het simpel: elke mogelijke activiteit op het water kan u praktische overal aan de Costa Blanca uitoefenen. Denk aan duiken, scubaduiken, snorkelen, zeekajakken, zeilen, suppen, wind- en kitesurfen. Aan de baai van Moraig, fantastisch gelegen tussen fotogenieke kliffen, halen vooral fans van de onderwaterwereld hun hartje op. Dankzij het kristalheldere water en de schitterende setting, maar ook dankzij de Cova del Arcs. Door die ruimte in het gebergte loopt een ondergrondse rivier waar duikers verschillende tunnels kunnen verkennen.

Cala del Moraig

Alternatieven

Overal, maar onder andere Tio Ximo (Benidorm), El Portet (Moraira), Playa La Roda (Altea) en Playa de la Fossa (Calpe).

Voor feestvierders: Playa de San Juan (Alicante)

Hier hadden we evengoed Benidorm kunnen aanraden, de stad aan de Costa Blanca die nooit slaapt. Maar ook rond Playa de San Juan, een drie kilometer lang strand even ten noorden van Alicante, valt er altijd wat te beleven. Een kort tramritje van het stadscentrum brengt u er, kwestie van geen bob te moeten aanduiden. Na een dag op het strand – u kan hier ook kajakken of windsurfen – is het heerlijk om de avond te beginnen op het terras van een van de honderden restaurants. En daarna… ziet u wel waar de noche u brengt. Naar een van de gezellige bars of een nachtclub die in de zomer niet stopt voor het weer licht wordt, de mogelijkheden zijn eindeloos. Althans in coronavrije tijden.

Playa de San Juan in Alicante

Alternatieven

Naast Benidorm kan u ook in Calpe of het mondaine Moraira de bloemetjes stevig buitenzetten.

Voor nudisten: Cala Ambolo (Jávea)

Dit 300 meter lange naaktstrand van grof zand en steentjes is er voor iedere Adam en die graag free willy op het strand zit en iedere Eva die weleens de boezem verlucht. In Spanje is naakt op het strand minder taboe dan bij ons. Schroom u dus niet en speel die kleren gerust uit. Warm genoeg is het sowieso.

Cala Ambolo in Javea

Alternatieven

Zowel Playa Les Rotes (Dénia) als Playa El Carabassi (Santa Pola) hebben een gedeelte voor nudisten. In het laatste geval is dat handig afgeschermd door duinen.

Voor rustzoekers: Playa La Caleta (Villajoyosa)

Vooral het noorden van de Costa Blanca biedt kansen om te ontsnappen aan de drukte. De rotsige landschappen zorgen voor kleine inhammen en baaien die niet door de grote massa toeristen worden gevonden. Maar ook dit kleine strand even buiten Villajoyosa mag er wezen. Weggestoken onder de kliffen, aan het einde van een grindpad, ver weg van de gezellige drukte van het stadje. Vooral locals vinden de weg naar dit kiezelstrand. Zelfs in de zomer is het hier relatief rustig in vergelijking met andere stranden in de regio. Het gebrek aan faciliteiten zit daar wellicht voor iets tussen. Breng dus zeker een picknick en veel drinkwater mee.

La Caleta in Villajoyosa

Alternatieven

Alleen bent u er natuurlijk nooit, maar de badplaatsen in het noorden van de Costa Blanca zijn rustiger dan die in het zuiden. Denk Dénia met zijn 30 kilometer blauwe vlaggen en z’n rotsachtige inhammen die ideaal zijn voor scubaduikers. Of Jávea, een havenstadje tegen een heuvel, met nauwe straatjes, huizen van zandsteen en vissers die hun vangst aan wal halen. Nabij Alicante is ook Playa El Altet een topper.

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen