De mooiste plaatsen om te overwinteren in Spanje

Ben jij de koude en regenachtige winters in België helemaal zat? Dan heb je er vast wel eens aan gedacht om een tweede woning te kopen om die winters door te brengen in de zon! Eén van de populairste bestemmingen daarvoor is Spanje! In de laatste tien jaar is het aantal Belgen dat een buitenverblijf koopt in Spanje dan ook meer dan vertienvoudigd. En dat niet alleen omdat het goed vertoeven is in Spanje dankzij het mooie weer en de prachtige locaties. Vastgoed in Spanje is goedkoper dan bij ons en de levenskosten liggen er ook lager dan hier. Overwinteren in Spanje is dus een ideale investering!

familie op het strand in Spanje

De toplocaties om je zomervakantie door te brengen, die ken je al! Maar dit zijn niet altijd ook ideale locaties om te overwinteren. De Costa Brava en de Costa Dorada zijn in de zomer bijvoorbeeld heerlijk warm en worden dan ook overspoeld met toeristen. In de winter kan het er echter heel erg afkoelen – niet zo gezellig als je er wil overwinteren. De Costa Blanca en de Costa del Sol daarentegen kennen zelfs in de winter warme temperaturen en zijn dus ideaal om aan de koude te ontsnappen. Hieronder sommen we de 10 beste locaties op om te overwinteren in Spanje, van de meest zuidelijke locaties tot in het noorden:

1) Marbella

Marbella, een stad aan de Andalusische Costa del Sol, is zeker niet de goedkoopste stad om te overwinteren, maar deze regio is wel erg populair! De gemiddelde jaartemperatuur is 18°C en de toppen van de omliggende bergen zijn af en toe bedekt met sneeuw. Ook in de wintermaanden blijft het een bruisende omgeving waar je kan genieten van het Spaanse luxe toerisme. Het trekt de meer luxueuze en exclusieve overwinteraars aan, waaronder ook veel Belgen. Heel wat bekende mensen hebben een huis in Marbella of brengen er graag hun vakanties door. Wie kan je zoal spotten? Dat lees je in ons artikel: Bekende buren in Marbella en omgeving.

Marbella

2) Torremolinos

Heb jij al gehoord van Torremolinos? Deze stad was een van de eerste die een explosieve groei kende dankzij het massatoerisme aan de Costa del Sol. In de winter is het er gemiddeld rond de 10 à 15 graden wat in de zomer kan oplopen tot tegen de 30°C met record uitschieters naar boven 40°C. Iets meer dan 15 km ten zuidwesten van Málaga vind je deze kuststad die ontstaan is als klein vissersdorp. De naam verwijst naar de vele windmolens die het stadje rijk was, waarvan er nu nog één overblijft. Het is een kustplaats met een authentiek centrum die het ook in de winter goed doet dankzij de vele overwinteraars. Voor wolkenkrabbers moet je hier niet zijn, wel als je op zoek bent naar een gezellige kuststad met wekelijkse markten, verschillende winkelcentra en veel bezienswaardigheden in de buurt.

Torremolinos

3) Málaga

Omwille van de luchthaven Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol wordt Málaga beschouwd als het toegangspunt tot de Costa del Sol. De stad is dus erg goed bereikbaar en is de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire citytrip bestemming. Het is de op vijf na grootste stad van Spanje, en de tweede grootste stad van Andalusië. Málaga is een erg grote, toeristische stad – een echte cultuurhub met meer dan voldoende bezienswaardigheden om je de hele winter lang bezig te houden. Er lopen twee rivieren door de met bergen omgeven stad en in de winter is het er gemiddeld 20 graden. Ideaal om te overwinteren dus!

Malaga

4) Nerja

50km ten oosten van Málaga ligt Nerja, een kuststad en de oostelijke uitloper van de Costa del Sol met meer dan 15 km strand. Deze stad draait dan ook op toerisme en watersport. In de zomer liggen de temperaturen rond de 25°C en in de winter schommelt de gemiddelde temperatuur rond 10°C. Er wonen heel wat Belgen in en rond deze stad die bekend staat omwille van het Balkon van Europa (zie foto). Deze promenade in het centrum ligt bovenop een klif en biedt prachtige uitzichten. Geschiedenis liefhebbers vinden hier ook hun gading! Net buiten liggen de Cueva de Nerja grotten waar je muurschilderingen van meer dan 20.000 jaar oud kan bewonderen en in de stad zelf kan je overblijfselen van Romeinse nederzettingen ontdekken.

Nerja

5) Murcia

Murcia is een regio in het Zuidoosten van Spanje die o.a. de Costa Calida omvat. De kustlijn van Murcia is bijna 250 km lang en bestaat uit smalle stranden en verschillende inhammen. De regio is iets minder toeristisch ontwikkeld, waardoor de nadruk er ligt op de prachtige natuur. Je kan er zandduinen, zoutwaterlagunes en wadden bewonderen! Deze regio is ook goed bereikbaar met twee eigen luchthavens in de gelijknamige hoofdstad en verschillende snelwegen, trein-, bus- en tramverbindingen. Het gematigd Mediterraans klimaat kent een gemiddelde jaartemperatuur van 18°C en in de winter is het er gemiddeld 11°C. Wie dus op zoek is naar een iets rustigere omgeving om te overwinteren vindt in Murcia zijn gading. De interessantste steden in Murcia zijn San Javier, La Manga del Mar Menor, Cabo de Palos, Cartagena (zie foto), Mazarron, en natuurlijk de stad Murcia zelf.

Murcia, Cartagena

6) Torrevieja

Ook Torrevieja is een stad aan de Costa Blanca waar veel Belgen hun zomer en/of winter graag doorbrengen. Deze kuststad met 20 km zandstranden en kreken ligt 40 km ten zuiden van Alicante. In de zomer verdubbelt het inwonersaantal dankzij het toerisme, maar ook in de winter vind je er veel buitenlanders. De stad is populair bij Britten, Ieren, Duitsers en Scandinaviërs, maar ook heel wat Spanjaarden hebben er een tweede woning. In de wintermaanden daalt het kwik niet onder 10°C en in de zomer kan het tot 30°C worden. Met 44 regendagen per jaar en gemiddeld 8 uren zon per dag, is het er het hele jaar door gezellig vertoeven!  

Torrevieja

7) Alicante

Alicante mag natuurlijk ook niet ontbreken op deze lijst. Vliegen naar de Costa Blanca doe je via de luchthaven van Alicante dus bereikbaarheid is geen probleem. In januari ligt de temperatuur gemiddeld rond 10°C en in augustus rond 25°C, met een gemiddelde jaartemperatuur van 18°C. Heel wat toeristen brengen hier hun vakantie door en Alicante is ook populair als daguitstap. Buitenlandse overwinteraars zal je er wel niet echt vinden, het is nog steeds en erg Spaanse streek. Dat neemt natuurlijk niet weg dat jij er rustig en lekker warm je winter kan doorbrengen. Zorg er dan wel voor dat je al redelijk goed Spaans spreekt en begrijpt om er het dagelijkse leven te navigeren.

Alicante

8) Benidorm

Benidorm is een erg populaire plek voor buitenlanders, zowel in de zomer als in de winter. Omwille van het TV-programma Benidorm Bastards denk je misschien dat er vooral oude mensen rondlopen, maar dat is een vertekend beeld. Zowel jong als oud brengt er graag tijd door, en je vindt er heel veel Nederlanders en ook wel wat Belgen. In de zomer loop je er talrijke vakantiegangers en dagtoeristen tegen het lijf, maar ook in de winter is er genoeg te doen voor de vele overwinteraars. Wandelpromenades, terrasjes, restaurants en zon-zee-strand. Als dat is wat je zoekt, is Benidorm een ideale plek om te overwinteren in Spanje! Temperaturen schommelen ‘s winters rond 10°C en in de zomer is het gemiddeld 25°C met maxima van 30°C.

Benidorm

9) Altea

Ongeveer 50 km ten noordoosten van Alicante ligt Altea, een klein kuststadje aan de Middellandse Zee. Het is een erg populaire plek voor Belgen (en Nederlanders) dus je zal er zeker niet uit de toon vallen. Er is bovendien een erg uitgebreide expat community met clubs en verenigingen die allerlei activiteiten organiseren. Daarnaast vind je er ook veel verschillende restaurants, bars en winkels om de winter door te komen. De 6 km lange kustlijn bestaat kliffen, baaien, zand- en kiezelstranden. De winters zijn er erg mild, met temperaturen rond 10-15°C, waardoor er erg veel mensen komen overwinteren.

Altea

10) Dénia, Jávea, Moraira en Calpe

Dénia (zie foto), Jávea, Moraira en Calpe zijn vier kleine steden in het noorden van de Costa Blanca en deze regio is heel erg geliefd bij Belgen en Nederlanders. Vakantiegangers en dagtoeristen zie je er vooral in de zomer, maar in de winter overwinteren er ook erg veel Belgen. En daarnaast wonen er ook veel van onze landgenoten in deze streek. De milde winters en de talrijke voorzieningen maken dit een ideale plek om te overwinteren in Spanje. Omdat er zoveel landgenoten aanwezig zijn, zijn er ook heel wat Belgische en Nederlandse restaurants te vinden!

Denia

En, begint het bij jou al te kriebelen? Contacteer ons voor meer informatie!

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen