Locatie, locatie, locatie

Wat is het allerbelangrijkste in vastgoed? Locatie, locatie, locatie!

Het huis zelf kan je binnen en buiten verbouwen, groter of kleiner maken en helemaal inrichten volgens jouw smaak. Aan de locatie kan je echter niets veranderen. Als je van plan bent om te verhuizen naar Spanje, moet je even oplijsten wat voor jou belangrijk is: winkels in de buurt, werkgelegenheid, rustige omgeving of net stadsgevoel, … Maar ook voor een vakantiewoning is de locatie erg belangrijk. Je moet dan niet alleen bekijken waar jij zelf op vakantie wil gaan. Want als je de woning ook wil verhuren, moet je natuurlijk een locatie kiezen waar anderen ook op vakantie willen gaan. En als je een woning als investering wil kopen om daarna weer te verkopen, dan is de locatie natuurlijk ook essentieel. Dan moet je een locatie kiezen waar andere mensen een woning willen kopen! Hier leggen we je uit wat de beste locaties zijn om te kopen in Spanje en waar je op moet letten.De juiste locatie kiezen

De beste regio’s

Costa del Sol

Zoals de naam het al zegt, is de Costa del Sol één van de zonnigste streken van Spanje. Op de stranden kan je genieten van 320 dagen zon per jaar. Behalve zon en strand, vind je er ook een bruisend golf circuit. Je vindt talloze golfterreinen langs de volledige Costa del Sol kustlijn, vooral in de Marbella regio. Ook cultuurliefhebbers vinden hun gading in de Costa del Sol, denk maar aan de grote cultuursteden als Malaga, Granada, Cordoba en Sevilla.

Costa Blanca

De Costa Blanca heeft een kustlijn van 200 km lang en het is de meest toeristische Costa met steden als Benidorm en Torrevieja. Toeristen genieten op de vele zand- en rotsstranden. Iets meer landinwaarts vind je prachtige natuur, ideaal voor natuurliefhebbers en wandelaars. De Costa Blanca heeft een gematigd klimaat met aangenaam warme zomers en zachte winters. Heel wat overwinteraars kiezen dan ook de Costa Blanca uit.

Meer over deze twee Costa’s vind je hier: Wonen aan Costa Blanca of Costa del Sol? Een vergelijking.

Costa Calida

De Costa Calida wordt vaak omschreven als de vergeten kust van Spanje, want heel wat buitenlanders hebben er inderdaad nog nooit van gehoord. Deze Costa ligt in het Zuidoosten van Spanje aan de Middellandse Zee, in de Murcia provincie. Tussen de Costa Blanca en de Costa de Almeria dus om precies te zijn.

Costa Calida - Murcia

Omgeving

De kustlijn van Murcia is ongeveer 250 km lang, bestaande uit smalle stranden en talrijke inhammen. De smalle stranden zijn onbeschermd waardoor de zee er iets wilder is dan de inhammen met palmbomen en rustig water. Het is een iets ruigere omgeving dan de Costa Blanca en de Costa Del Sol, en daarom ook iets minder toeristisch. Je vindt er prachtige natuur: zandduinen, zoutwaterlagunes en wadden.

La Manga bij San Javier is één van de mooiste plekjes van de Costa Calida. Deze smalle strook met stranden is 21 km lang en tussen 100 en 1200 m breed, onderbroken door kanalen en openingen. In het westen van La Manga ligt de prachtige Mar Menor laguna waar je watersporten kan beoefenen in het kristalheldere water.

Steden

De twee meest Noordelijke kustplaatsen in de Costa Calida zijn San Pedro del Pinatar en San Javier. San Pedro del Pinatar is een kleine havenstad van ongeveer 25.000 inwoners, genaamd naar de vele dennenbossen. Inwoners werken vooral in de visindustrie en het zouttransport. De plezierhaven trekt zowel buitenlandse als binnenlandse toeristen aan in de zomer.

San Pedro del Pinatar

Bron: Geldmond

San Javier is iets groter dan San Pedro del Pinatar en daar ligt de internationale luchthaven Aeropuerto de Murcia-San Javier. Deze luchthaven werd voor de Spaanse Burgeroorlog gebouwd als militair vliegveld en gebruikt om piloten te trainen. Nu is het de grootste internationale luchthaven in de Murcia regio.

Een van de zuidelijkste kustplaatsen is Aguilas in Zuidoost-Spanje. Deze stad heeft een zeehaven en verschillende stranden, maar is vooral bekend voor het jaarlijkse carnaval in de zomer. Wil je alvast proeven van deze festivalsfeer? Alsjeblieft:

Eén van de grootste steden aan de Costa Calida is Cartagena, gesticht in de 3e eeuw v.Chr. De natuurlijke haven van Cartagena is de belangrijkste oorlogshaven van Spanje. De zon schijnt hier 325 dagen per jaar en de gemiddelde temperatuur is 20°C, ideaal voor de bedreigde plant- en diersoorten die hier leven.

https://www.youtube.com/watch?v=3CznsMtXRV4

Locatie checklist

Eens je beslist hebt in welke Costa je wil kopen, is natuurlijk nog niet alles gezegd wat betreft de locatie. We raden je aan om die regio een aantal keer te bezoeken, zowel in hoog- als laagseizoen om de sfeer op te snuiven en de omgeving te verkennen.

Beantwoord deze vragen

 • Heb je de omgeving uitgebreid bekeken, onderzocht en beleefd?
 • Als je er ook in het laagseizoen wil verblijven, is er dan genoeg te doen? Stoort het jou of het leven dan al dan niet stilvalt?
 • Hoe zit het met de bereikbaarheid? Zijn er taxi’s of openbaar vervoer? Of ga je een eigen wagen voorzien?
 • Bevalt het klimaat jou? Zowel in de winter als de zomer?
 • Vallen de reiskosten om naar je tweede woning in Spanje te gaan mee?
 • Heb je, indien je wil verhuren, die mogelijkheden en opportuniteiten al onderzocht? Hoe zit het bijvoorbeeld met de gemiddelde huurprijzen? Is die regio aantrekkelijk voor vakantie huurders?
 • Hoe zit het met je vrijetijdsbeleving? Zijn de sportieve, sociale en culturele activiteiten die jij leuk vindt aanwezig?
 • Heb je al een idee van de kosten om in je levensonderhoud te voorzien?
 • Zijn de vaste kosten binnen verwachting?
 • Heb je de gemeente al gecontacteerd om te kijken hoe het zit met onroerendgoedbelasting en andere heffingen?
 • Ben je telefonisch en online te bereiken? (mobiel bereik, internetverbinding, …)
 • Heb je de medische faciliteiten al eens bekeken? Huisdokter, ziekenhuis, tandarts, apotheek, …
 • Heb je een huisdier? Heb je dan ook die faciliteiten al bekeken? (dierenarts, voldoende ruimte, dieren toegelaten, …)
 • Weet je hoe het zit met de veiligheid in de omgeving? Heb je de politie bijvoorbeeld al eens gecontacteerd?
 • Heb je een idee van de verzekeringskosten?
 • Welke steden en bezienswaardigheden zijn er in de buurt? Zijn ze goed bereikbaar?
 • Wonen je buren dicht bij of zit je eerder afgelegen?
 • Heb je eventueel al eens kennis gemaakt met je toekomstige buren?
 • Zijn er nadelen? Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast van de toeristen in het hoogseizoen, overstromingsgevaar, risico op aardbevingen, dat de regio volledig leegloopt buiten het hoogseizoen, …
 • Heb je een tuin? Ligt die goed georiënteerd?
 • Verhuis je met kinderen? Kijk dan zeker ook naar de scholen in de buurt en alle andere faciliteiten die zij nodig hebben.
 • Hoe zit het met andere expats? Wonen er nog andere buitenlanders of Belgen in de buurt?
 • Spreek je al Spaans? Is het een volledig Spaanse omgeving, of kunnen jullie je behelpen met andere talen?

Waarom is dit allemaal zo belangrijk?

De antwoorden op deze vragen zullen je in de eerst eplaats helpen om verschillende huizen en regio’s tegen elkaar af te wegen. Deze kant-en-klare voor- en nadelen lijstjes zullen zeker van pas komen, want het aanbod is erg groot en divers.

Maar deze vragen helpen je ook de aankoop naar waarde te schatten. Zo krijg je een idee van wat er allemaal bij komt kijken en of de verkoopprijs redelijk is voor die specifieke regio. Je kan zo ook de kosten inschatten die er maandelijks zullen bijkomen.

Natuurlijk gaat dit verder dan het financiële en praktische plaatje. Een antwoord vinden op al deze vragen zal even duren, dat geeft je de tijd om de omgeving echt te leren kennen. Zo krijg je een goed beeld van hoe je leven er zal uitzien onder de Spaanse zon. Hoe beter je voorbereid bent, hoe groter de kans op een gelukkig en geslaagd leven aan de Spaanse Costa’s!

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen