7 manieren om de lente in Spanje te verwelkomen

De dagen lengen, het kwik schiet de hoogte in en de bloemen komen in bloei. De Spanjaarden kruipen uit hun winterholen en bezetten terrassen in het hele land. Jawel, de lente is gearriveerd in Spanje! Officieel begint de lente op 21 maart en eindigt die op 21 juni. Berg dat jasje dus maar op. En verwelkom de lente in Spanje op deze originele manieren.

Voordat we aan het lijstje beginnen, beantwoorden we eerst een veelgestelde vraag. Is de lente een goed seizoen om Spanje te bezoeken? Reken maar van yes! Het zonnetje schijnt. De temperaturen zijn aangenaam genoeg voor terrasjes. Maar de zwoele, drukkende hitte van de zomer blijft nog even uit. Tussen maart en mei kan je nog buitenkomen zonder meteen te veranderen in een rijpe tomaat. Vliegtickets scoren en hotels boeken is goedkoper in de lente dan in het hoogseizoen, de zomer.

Nu dat opgehelderd is, staat niets u nog in de weg om te genieten van de lente in Spanje. Op deze manieren bijvoorbeeld:

1/ Vier de Semana Santa

Semana Santa

In Spanje is Pasen minstens even belangrijk als Kerstmis. De Heilige Week, ofte Semana Santa, staat in het teken van traditie, bezinning, samenzijn en culinair genot. Overal in het land trekken christelijke processies door de straten, bijvoorbeeld in Sevilla. Mensen nemen vrijaf om uitgebreid te tafelen met familie en vrienden. Sommige regio’s verlengen maar wat graag hun festiviteiten. Zo vindt in Murcia het lentefestival plaats in de week na Pasen. Een zevendaagse gevuld met livemuziek, dansoptredens en… vleespasteien.

Lees meer over Pasen in Spanje.

2/ Ga op citytrip

San Sebastian

San Sebastián, ideaal voor een citytrip in de lente

Van juni tot augustus veranderen de Spaanse steden in braadovens. Al wie kan, ruilt dan beton in voor zand en water. De lente leent zich evenwel prima tot verkenningen van pareltjes als Barcelona, Valencia, Madrid, Sevilla, Cordoba en San Sebastián. Doopt u zich onder in de cultuur van musea van wereldklasse? Ziet u de seizoenen veranderen in parken en tuinen, zoals El Retiro in Madrid, Park Güell in Barcelona of de botanische tuinen van Marimutra? Of bewondert u het lengen van de dagen vanaf een strategisch gekozen tafeltje op een terras? De mogelijkheden zijn eindeloos!

3/ Geniet van terrasjesweer

terrasje in de lente in Spanje

In Spanje draait het hele sociale leven om eten en drinken. Van zodra de lente in het land is, gebeurt dat zo veel mogelijk in buitenlucht. In steden openen dakterrassen, aan de kust verdwijnen de luiken van de strandbarretjes, in parken verschijnen de eerste picknickmanden. Een tinto de verano als aperitief, tapas bij zonsondergang of een langgerekte maaltijd onder vrienden… Allen smaken ze beter in open lucht.

4/ Bewonder de lentebloesems

bloesems tijdens de lente in Spanje

Instagrammers van de wereld, verzamelt! In de lente is Spanje een groot decor voor uw fotosessies. Het begint al in februari met amandelbloesems. Daarna volgen de perziken, onder meer in Cieza (Murcia), en de kersen. Die laatste bedekken de heuvelruggen en hellingen van de Jertevallei in maart of april in een zee van wit. Ook in de vallei Las Caderechas in Burgos of de Máginabergen van Jáen kan u zich vergapen aan duizenden kersenbomen in bloei. Wie daarna nog niet genoeg bloemenpracht heeft gezien, rept zich eind april best naar Asturië. In de Spaanse ciderregio bij uitstek bloesemen dan de appelbomen. In mei en juni kleurt Spaanse brem dan weer landschappen geel in Avila. En daarna volgt de zomer, met onder meer lavendel in Guadalajara.

5/ Aanschouw de ontwakende natuur

Ordesa y Monte Perdido

Ordesa y Monte Perdido

Geen seizoen dat zich meer leent tot een uitje in het groen dan de lente. In de vijftien Spaanse nationale parken ontwaken fauna en flora. In het Andalusische nationale park Doñana spot je vogels, herten en, mits het nodige geluk, lynxen. Ook Ordesa y Monte Perdido (de Pyreneeën) en de meren van Covadonga (Asturië) liggen er tussen maart en juni beeldig bij. Watervallen tonen zich eveneens op hun mooist in de lente, wanneer voldoende water hen bevoorraadt. Denk aan El Pozo de los Humos (Salamanca), Salto del Nervión (de hoogste van het Iberisch schiereiland, op de grens tussen Baskenland en Castilië en León), de waterval van de Rio Mundo (Albacete) en die van de Rio Cuervo (Cuenca).

6/ Ga voor een stevige wandeling

Camino de Santiago

Camino de Santiago

In de zomer behoort u al tot de moedigen wanneer u van uw klapstoel naar het strandbarretje sjokt. De hitte laat lange wandelingen niet toe, tenzij u de limieten van het menselijk lichaam wil testen. Nee, dan is de lente veel beter. Niet té warm, maar doorgaans wel met een lekker zonnetje. Of u zich nu aan de volledige Camino de Santiago wil wagen, dan wel kiest voor een blokje rond, Spanje heeft voor elke wandelaar wat wils. Fans van GR’s – in Spanje heten die Gran Recorrido – kunnen hun hartje ophalen op meer dan 200 langeafstandspaden. Bekende voorbeelden zijn GR 11 (van de Atlantische kust naar de Middellandse Zee, dwars door de Pyreneeën), GR 100 (de zilverroute, van het noorden van Spanje helemaal tot in Andalusië) en GR 330 (doorheen het hinterland van de Costa Blanca). Die laatste vertrekt in de buurt van Dénia.

7/ Vier feest

versierde patio's tijdens de lente in Spanje

In de lente komt overal in Spanje het fiestaseizoen op gang. Veel steden organiseren festivals om de lente en de bloei van de bloemen te verwelkomen. In Cordoba en Gerona versieren bewoners hun binnenplaatsen, koertjes en stadstuinen met bloempotten vol geraniums en anjers. En in juni, tijdens Corpus Christi, worden straten in plekken als Toledo, San Cristóbal de la Laguna (Tenerife), Sitges (provincie Barcelona) en Ponteareas (provincie Pontevedra) uitgedost met enorme tapijten van bloemblaadjes.

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen