Top 10 redenen om in Spanje te gaan wonen en werken

Er zijn veel redenen waarom mensen kiezen om voltijds te gaan wonen en werken in Spanje. Van de gunstige weersomstandigheden en de gemoedelijke, gastvrije inwoners tot de cultuur, het eten, de gezondheidszorg en de betaalbare levenskosten.

Hieronder vind je een aantal van de belangrijkste redenen om te verhuizen naar Spanje!

Het gunstige klimaat

Spanje kent één van de beste klimaten in Europa. Daardoor geven veel buitenlandse inwoners de voorkeur aan hun Spaanse woningen tijdens het laagseizoen om er te wonen en werken. Spanje staat namelijk bekend om het fantastische weer! Dat betekent dat je van heel wat zonnige dagen per jaar zal kunnen genieten. Sommige regio’s zien wel wat sneeuw, maar Spaanse winters zijn zelden heel erg koud. In vergelijking met andere landen is Spanje een gematigd land met mild weer dat iedereen tevreden stelt. De zomers zijn relatief warm met weinig regen, waardoor je kan genieten van de warmte en de zon.

Gunstig klimaat

De Spaanse cultuur

De Spaanse cultuur is vergelijkbaar met de meeste andere Westerse landen. Je hoeft dus geen enorme cultuurschok of aanpassingen verwachten als je er gaat wonen en werken. Het voedsel en de keuken zullen vergelijkbaar zijn, net als de gebruiken en tradities. Je vindt er spectaculaire architectuur, verschillende musea van wereldklasse en ook muziek is een belangrijk onderdeel van de Spaanse cultuur. Spanjaarden zijn over het algemeen ook rustige en familie-gezinde mensen. De “mañana” mentaliteit kan voor Belgen wel even een aanpassing zijn: wat tot morgen kan wachten, zal ook sneller uitgesteld worden. Ze haasten zich niet snel en komen regelmatig te laat. Vanuit onze eigen “always on” mentaliteit is dat wel even wennen.

Het eten

Niet alleen de inwoners denken dat Spaans eten het beste is, ook vele buitenlanders prijzen de Spaanse eetcultuur. Die uitspraak is zeker niet misplaatst dankzij het aantal fantastische Spaanse gerechten. Roerei met “morcilla de Burgos” en paprika zetten de toon voor een glorieuze ochtend. Zwarte koffie wordt heerlijk op smaak gebracht met wat “Morcilla achorizada”. De fruitige en verfrissende Galicische witte wijnen, “Bocadillo de Calamares”, “Cocido montañés” en “fabada”, om er maar enkele te noemen, zijn toppers van de rijke, voedzame keuken in het land. Ook de klassieke Spaanse wijnen hebben succes, zoals bijvoorbeeld de succesvolle “Rioja”. Bovendien is het eten in Spanje ook goedkoper in vergelijking met de buurlanden. Het gezonde mediterrane dieet van verse groenten, vis en vlees is één van de redenen dat veel emigranten Spanje als bestemming kiezen om te gaan wonen en werken

Spaans eten

Outdoor activiteiten

Dankzij het warme weer, leven Spanjaarden veel meer buiten dan wij. Terrassen en tuintjes vind je overal, altijd bevolkt door hopen Spanjaarden die het gezellig maken. Bovendien is er erg veel natuur en bijna 5000 km aan uitgestrekte kustlijnen. De vele prachtige zandstranden helpen je ontspannen en afkoelen en bieden ook heel wat sportieve activiteiten. Ben je meer een stadspersoon? Dan vind je in de steden al wat je hartje begeert, inclusief tal van bars en restaurants.

Vriendelijke inwoners

Spanjaarden staan er ook bekend om dat ze erg vriendelijk en ontspannen zijn. Ze knopen even gemakkelijk gesprekken aan met vreemden als met vrienden. Ze zijn erg open en tonen gemakkelijk affectie, tot het punt waarop het zelfs flirterig kan overkomen. De inwoners zullen je met open armen ontvangen, zeker wanneer je zelf moeite doet om mee te gaan in de Spaanse levensstijl. Bovendien zijn Spanjaarden ook erg nieuwsgierig en altijd bereid om met buitenlanders om te gaan. Daardoor is het gemakkelijk om in Spanje te gaan wonen en werken en deel te worden van het lokale milieu!

Wonen en werken in Spanje

Betaalbare levenskost

In vergelijking met andere Europese landen zijn de levenskosten in Spanje lager. Ze genieten van een hoge levenskwaliteit voor veel minder geld. Zelfs in grote steden zoals Madrid, Barcelona en Sevilla zijn de kosten om in je levensonderhoud te voorzien gemakkelijk betaalbaar voor de gemiddelde verdieners. Spanje is dus een goedkope plek om te wonen en werken en te leven, daarom dat veel mensen er naartoe verhuizen. Afhankelijk van waar jij besluit je te vestigen, zal je in Spanje veel minder huur en nutsvoorzieningen betalen dan in België. Je kan sparen en tegelijkertijd een comfortabel leven leiden en genieten van wat Spanje te bieden heeft – zelfs met een gemiddeld salaris.

Kwalitatieve gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Spanje is erg goed georganiseerd. Het land kan bogen op een kwalitatieve en efficiënte gezondheidszorg voor burgers, en zelfs voor wettelijke immigranten. Buitenlanders en expats kunnen ook van het “Sistema Nacional de Salud” (SNS), het Spaanse nationale gezondheidssysteem, gebruik maken als ze in Spanje werken. Daarnaast hebben gepensioneerde en immigranten ook altijd recht op behandeling in een eerstehulpafdeling. Als werknemer betaalt je werkgever jouw sociale zekerheid en krijg je zo gratis toegang tot de gezondheidszorg

Gezondheidszorg

Werken in Spanje

Als je van de Europese Unie afkomstig bent, zal je geen enkel probleem ondervinden om te gaan werken in Spanje. Je hebt geen speciale vergunningen of visums nodig, je kan er meteen invliegen. Een job starten in Spanje, brengt evenveel papierwerk met zich mee als van werk veranderen in België. De verhuis en je woning moet je natuurlijk wel nog regelen – maar gaan werken is geen enkel probleem.

Openbaar vervoer

Wie voltijds in Spanje woont, moet zich natuurlijk kunnen verplaatsen, vooral als je verder van huis werkt. Eenvoudig en toegankelijk openbaar vervoer is dan ook een must. Spanje heeft gelukkig een uitstekend netwerk van openbaar vervoer. Bovendien is het openbaar vervoer ook betaalbaar, zelfs voor mensen met lage inkomens. Er zijn trams, treinen, bussen, taxi’s, luchthavens, … Alles wat je nodig hebt! Internationale reizen binnen Europa, om vrienden en familie thuis te bezoeken, zijn ook niet duur. Spanje is een erg toeristische en populaire bestemming, dus vluchten zijn niet duur.

Openbaar vervoer

Vastgoed kopen

Er zijn geen specifieke voorwaarden voor buitenlanders om een huis of appartement te kopen in Spanje als ze er voltijds willen komen wonen en werken. De Spaanse overheid moedigt buitenlandse investering in vastgoed aan, dus het bezitten van een eigendom is perfect haalbaar – zonder teveel stress. Als je van plan bent om je te settelen in Spanje is het zeker ook aangeraden om een woning te kopen, want dat is goedkoper dan huren op lange termijn. Meer dan 70% van buitenlanders die Spanje thuis noemen, wonen in hun eigen woning. Het is dus perfect mogelijk! Bovendien is de economie er recent ook op achteruit gegaan, waardoor vastgoedprijzen gedaald zijn in delen van het land.

Neem maar eens een kijkje in ons portfolio!

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen