Huis, appartement of villa kopen in Spanje: waar u op moet letten

Een eigen huis, een plek onder de Spaanse zon? Ja, toegegeven, het klinkt als muziek in de oren. Maar het is geen aankoop waar u licht over gaat. U staat op het punt een hoop geld te spenderen, dus het nodige huiswerk is noodzakelijk.

Op het gevaar af een wagenwijd open deur in te trappen, het beste advies dat we kunnen meegeven: denk er goed over na. Eén nacht ijs is magertjes. Zeker in Spanje, waar het in sommige streken zelden vriest.

Is uw Spaanse droom ontembaar? Droomt u enkel nog in het Spaans? Wilt u liever dan vandaag dan morgen een appartement, huis of villa kopen in uw Beloofde Land? Dit zijn de dingen waar u op moet letten bij het nemen van uw beslissing:

Bepaal waar u wilt wonen

Spanje is groter dan de zakdoek genaamd België. De verschillen tussen de verschillende regio’s zijn navenant, wat betreft klimaat, mentaliteit, prijs van vastgoed en noem maar op.

Terwijl het in Malaga nog weer is om in T-shirt en korte broek op een terras te zitten, halen de Noord-Spanjaarden hun sjaal al wat strakker aan. De vastgoedprijzen zijn navenant: in Zuid-Spanje betaalt u meer dan in het noorden. Hou daar rekening mee.

Locatie is een sleutelelement

En wel omdat het zowat het enige is waaraan u werkelijk niets kan veranderen. Een badkamer kan u verbouwen, maar een woonst op een verkeerde plaats kan u – vooralsnog – niet teleporteren. Locatie is ook belangrijk als u de woonst wil verhuren, dan wel doorverkopen. Huizen en appartementen in toeristische streken zijn zoetere broodjes dan hun tegenhangers in Spaanse negorijen.

Maar wat is nu een goede locatie? Veel hangt af van uw persoonlijke wensen en voorkeuren. De ene wil op wandelafstand een koffie kunnen drinken of een bord paella eten, de andere wil niet meer dan tien passen zetten naar het strand. Voor de ene is het cruciaal dat er een bus in de buurt stopt, de andere zweert bij de rust van een afgelegen locatie.

Vele ‘Spaanse Belgen’ willen de lijn met het vaderland zo kort mogelijk houden. In dat opzicht dient u rekening te houden met de afstand van de woonst tot een lokale luchthaven met regelmatige vluchten van en naar België.

Emigreren of een tweede verblijf?

Wilt u effectief verhuizen naar Spanje? Of blijft u in België wonen en dient Spanje als tweede thuis? Het is een belangrijke afweging. In het eerste geval is het totaalplaatje het belangrijkst. Voelt u zich er thuis? Hoe is de levenskwaliteit er? In het tweede mikt u best op appartementen en huizen in ontwikkeling. In beide gevallen moet u goed weten waar u terecht komt (zie volgende puntjes). Ga er op vakantie, snuif de sfeer op.

een strand in Spanje

Geef toe… er zijn minder plezante taken.

Louter als investering kopen is een apart geval. Mik op toeristische hotspots aan de kusten of in de grote steden. Zulke woonsten verzekeren u van een goed huurinkomen en stijgen waarschijnlijk alleen maar in waarde.

Doe uw research… maar ga ook ter plaatse

Veel opzoekwerk kan u vooraf doen. Maak voor uzelf een lijstje van wensen. Daarop schrijft u uw absolute musts en nogo’s neer. Dat lijstje is uiteraard voor iedereen anders. Die lawaaierige discotheek in de straat is voor de ene de hel, voor de andere de hemel.

discotheek

De ene zijn hel is de andere zijn hemel.

Maar alle research ten spijt moet u er sowieso ook persoonlijk passeren. Neem daarvoor uw tijd. Bezoek verschillende woningen die u op het oog hebt, zo ziet u de troeven en gebreken het best. Het liefst van al bezoekt u eens per seizoen. Hebt u daarvoor geen tijd, bezoek dan in het seizoen dat u er het meeste tijd denkt door te brengen.

Een woning kan er op foto’s uitzien als een droom, totdat ter plaatse blijkt dat de aannemer het gebouw nooit heeft afgewerkt. En dat de omgeving eruitziet als een stort. Of dat de nutsvoorzieningen niet aangesloten zijn. Dat wilt u natuurlijk ten alle prijzen vermijden.

Koop daarom nooit zomaar een droomwoning op het internet, zonder dat u die persoonlijk gezien hebt. Dat klinkt nogal wiedes, maar u zou ervan versteld staan hoeveel naïeve zielen in die val trappen, smoorverliefd op een hoop stenen die ze online gezien hebben.

Bepaal hoe uw droomwoning eruit moet zien

Vragen die u zich kan stellen:

  • Hoeveel (slaap)kamers telt de woonst? Wat zijn de faciliteiten? Is er een balkon?
  • Is er een zwembad en een tuin? Een conciërge? Parkeergelegenheid?
  • Mag Fikkie binnen of zijn huisdieren niet toegelaten?
  • Kan u het verhuren wanneer u er niet bent? Hoeveel kan u daarmee in het laatje brengen?

Het is ook belangrijk om te weten hoeveel tijd u er gaat doorbrengen. Spendeert u er meerdere maanden per jaar, dan zal u waarschijnlijk een grotere woonoppervlakte wensen dan wanneer u er slechts nu en dan eens een weekendje naartoe trekt.

Wilt u een appartement of een huis? Of misschien zelfs een stukje land waarop u zelf uw droomwoonst neerpoot? Gaat u voor de stad, de kust of het platteland? Een nieuw of een oud pand? De staat van de woonst kan u inschatten als u ter plaatse gaat. In Spanje zijn oudere huizen niet altijd gebouwd volgende de hoogste standaarden. Laat dat volledig uitpluizen door mensen die er verstand van hebben, met name een aannemer of architect.

Splinternieuwe woonsten zijn vaak het duurst, maar u weet wat u krijgt. Bestaande huizen moeten soms verbouwd worden of vergen andere investeringen. U kan er ook voor kiezen om te kopen vooraleer het huis gebouwd wordt. Dat is goedkoper, maar zorg er wel voor dat u in zee gaat met een makelaar die u kan vertrouwen. Gold Estates werkt bijvoorbeeld enkel met bouwpromotors die over een bankwaarborg beschikken. Zo bent u verzekerd dat u uw geld niet in de Middellandse Zee gooit. Bij minder koosjere makelaars bestaat daarentegen het risico dat de ontwikkelaar failliet gaat en dat uw droomwoonst verandert in een fata morgana.

onafgewerkt flatgebouw Barcelona

Dit flatgebouw in Barcelona is nooit afgeraakt. Een risico als u in zee gaat met malafide makelaars.

Ook de verblijfsperiodes spelen een rol. In de zomer aan de Costa’s is airconditioning geen overbodige luxe, in de winter heeft u die minder vandoen. In het hoogseizoen hebt u in toeristisch gebied best een vaste parkeerplaats. Of u riskeert meer tijd rondjes te draaien in uw auto dan van de zon te kunnen genieten.

Ook de omgeving is belangrijk

ham in Spaans restaurant

Voor sommige is het belangrijk om in de buurt een hapje te kunnen eten.

Wanneer u verhuist, dan komt u maar best ergens terecht waar u zich helemaal op uw gemak voelt. En eigenlijk is dat bij een vakantiehuis niet anders. Dat behaaglijke gevoel van thuiskomen hangt af van een myriade aan factoren. Uiteraard wilt u graag in een veilige buurt verblijven, waar genoeg winkels en andere faciliteiten zijn.

Gaat u op prospectie, gebruik dan al uw zintuigen om de buurt in u op te nemen.

Ligt de woonst in een rustige residentiële woonwijk dan wel een levendige volksbuurt? Spanjaarden leven sowieso meer ’s avonds. Als het lawaai van dat terras van het buurtcafé u bij het bezoek al ergert, zal dat er niet op verbeteren eens u er verblijft. Ga niet te licht over de voor- en nadelen.

Beter goede buren dan verre vrienden. Dat cliché klopt zeker wel in Spanje. Beschouw het soort mensen – Is het vooral lokale bevolking of expats? Jong of oud? Permanente bewoners of toeristen? – en bedenk u of u met hen kan opschieten. Maak gerust een praatje met de buurtbewoners. Zij zijn de beste, meest betrouwbare bron over het leven in de wijk.

Niet onbelangrijk: wat gebeurt er met andere woonsten in de buurt? Hoe zien die eruit? En stijgt of daalt hun prijs?

Stel een budget op en hou u eraan

rekenmachine

De Spaanse vastgoedmarkt is aantrekkelijk. Ook al is het niet langer het land van melk en honing dat het na de vastgoedbubbel was, toch kan een slimme investeerder er nog een goede slag slaan. Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat woningen in Spanje altijd goedkoop zijn. Uiteraard krijgt u wat u betaalt.

Bij het opstellen van uw budget moet u er rekening mee houden dat de kostprijs van een woonst niet de enige factor van belang is. Bedenk u dat bijkomende kosten, belastingen en andere heffingen uw kosten serieus de hoogte in kunnen jagen. Denk maar aan overdrachtsbelasting, btw en registratierecht. Door de band genomen kan u rekenen op 10 procent bovenop de aankoopprijs. U betaalt ter plaatse ook belastingen. De grootte daarvan hangt van allerlei factoren af, onder andere of u al dan verhuurt.

Schakel een expert in

advocaat

Misschien denkt u geld te kunnen uitsparen door geen beroep te doen op een advocaat. Uw goed recht, maar bedenk u dat professionele help u serieus wat kopzorgen kan besparen. Zo kan een advocaat, gespecialiseerd in Spaans vastgoedrecht, uitpluizen of de verkoper van het huis ook de effectieve eigenaar. En controleren of er schulden vasthangen aan het eigendom, want die worden desgevallend in uw nek geduwd. Uw advocaat kan u ook helpen met de aanvraag van een fiscaal nummer, een koopovereenkomst opstellen of nalezen en zo veel meer.

Zorg ervoor dat u ten alle tijden weet wat er gebeurt. Kopen in Spanje kan soms intimiderend zijn, omdat u de taal niet altijd begrijpt. Laat uw advocaat dan de vraagtekens uitklaren.

Vroeger waren sjoemelpraktijken legio in Spanje. Dat ging niet alleen over huizen waaraan schulden vasthangen, maar ook illegaal gebouwde gebouwen, corruptie en steekpenningen. Mensen met goede bedoelingen geraakten zo in de problemen. Gelukkig heeft de Spaanse overheid een en ander rechtgetrokken en zijn er veel minder betwistingen tegenover vroeger. Toch speelt u maar beter op zeker. Vastgoed kopen is geen kinderspel en in Spanje gelden bovendien andere juridische regels uit wetboeken in een andere taal. Bezondig u dus niet aan de ergste van de zeven hoofdzondes. Want hoogmoed komt voor de val.

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen