Hoe de Spaanse levensstijl jou zal veranderen

De Spaanse cultuur is op heel wat vlakken anders dan wat wij Belgen gewoon zijn.  Als je veel tijd gaat doorbrengen in Spanje, kan het dan ook niet anders dan dat de Spaanse levensstijl jou zal beïnvloeden. Zelf zal je daar misschien niet meteen veel van merken, maar wedden dat de Belgische achterblijvers het wel zullen opmerken? “Je bent veranderd!”

Veranderingen die je zal ondergaan

Er zijn een aantal manieren waarop jij beïnvloed zal worden door “la vida española”. In de eerste plaats zijn er 3 dingen die jij kan verwachten van de Spaans. Later bespreken we ook een aantal typische Spaanse gewoontes die je zal overnemen.

  1. Je zal meer genieten van het leven

Spanjaarden zijn echte levensgenieters. Ze bekijken het leven door een zonnige bril en leven erg ontspannen. De typische Spaanse uitspraak “Mañana, mañana” liegt er dan ook niet om: lukt het vandaag niet? Dan doen we het morgen wel! Ze nemen het niet erg nauw met de tijd en zijn erg flexibel. Te laat komen hoort daar dan wel bij, maar daar maken ze zich niet echt druk om.

Zoals wel vaker voorkomt in Zuid-Europa, is het leven in Spanje geregeld naar de siësta. Winkels en openbare instellingen sluiten nog vaak in de namiddag (van 14:00 tot 17:00) en zijn dan ‘s avonds langer open. Spanjaarden haasten zich na het werk dus niet naar huis, maar gaan nog even winkelen of naar het strand. Ook het eetpatroon van de Spanjaarden volgt dat ritme: ze lunchen vaak pas na 14:00 en eten ‘s avonds dan pas rond 22:00.

Spaanse levensstijl

  1. Je wordt zelfzekerder en socialer

Emigreren is een uitdaging en niet voor iedereen weggelegd. Er komt heel wat bij kijken, vaak meer dan je denkt, waardoor je snel zal moeten schakelen en goed voorbereid zijn. Het voordeel is dat je hierdoor je plan leert te trekken. Bovendien ga je ook in je nieuwe omgeving moeten navigeren tussen jouw verwachtingen en de werkelijkheid. Als jouw Spaans nog niet zo goed is, is het ook op dat gebied even behelpen in je nieuwe thuisland. Dankzij deze uitdagingen zal jij sterker in je schoenen komen te staan, een echte boost voor je zelfvertrouwen!

Je zal natuurlijk ook heel wat nieuwe mensen leren kennen. Niet alleen zal jouw vriendenkring zich uitbreiden met je nieuwe Spaanse buren en collega’s, de kans is ook groot dat je nog andere buitenlanders leert kennen. Spanje is namelijk een erg populaire bestemming voor buitenlanders en overwinteraars. Zo kom je in aanraking met andere culturen, talen en mensen.

Spaanse levensstijl

  1. Je zal nog meer van Spanje gaan houden

Spanjaarden gaan vaak op vakantie in eigen land. Vooral wie in de stad woont, ontsnapt graag naar het platteland, iets wat jij zeker ook zal gaan doen. Er zijn zoveel mooie plekjes, voor ieder wat wils. Van grote steden tot kleine dorpen, van toeristische zwaartepunten tot niemandsland en van de mooiste gebouwen tot de ongerepte natuur. We hebben op onze blog eerder al Daguitstappen aan de Costa Blanca en de 6 leukste plekjes aan de Costa Blanca volgens locals besproken.

Bovendien breng je in Spanje in het algemeen ook meer tijd buiten door. Dat komt o.a. door de temperaturen: ‘s morgens en ‘s avonds is het koeler en veel aangenamer om buiten tijd door te brengen. Bovendien is ook het Spaanse openbaar leven zo ingedeeld om mensen ‘s avonds meer te laten buiten komen: winkels en openbare instellingen zijn veel later open. Ook restaurants gaan meestal pas later open aangezien Spanjaarden ‘s avonds laat eten.

Spaanse levensstijl

Gewoontes van de Spaanse levensstijl

Daarnaast zijn er ook nog een aantal Spaanse gewoontes die jij je waarschijnlijk eigen zal maken. Als jij je hieraan houdt, zal je trouwens ook beter bij de lokale bevolking passen.

  1. Veel lawaai

Het is een cliché, maar één dat gebaseerd is in waarheid. Over het algemeen zijn Spanjaarden niet de stilste mensen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen maar we mogen over het algemeen wel aannemen dat de Spaanse levensstijl luidruchtig is. Spanjaarden zijn erg sociale en praatgrage mensen die erg enthousiast praten met elkaar. Hoe enthousiaster ze zijn, hoe luider ze praten. Bovendien speelt er ook vaak muziek of staat er een televisie op in veel restaurants en bars als achtergrondgeluid.

Spaanse levensstijl

  1. Nooit blootsvoets

Hoe noordelijker je reist in Europa, hoe groter de kans dat je gevraagd zal worden je schoenen uit te doen wanneer je een huis binnen komt. In Spanje is dat niet het geval, zowel binnenshuis als buitenshuis lopen Spanjaarden altijd geschoeid rond. Zelfs op het strand hebben Spanjaarden schoenen aan. In huis zijn dat vaak slippers en op het strand en aan het zwembad worden schoenen vaak ingeruild voor flip flops.

Spaanse levensstijl

  1. Drinken overdag

In België is het aanvaardbaar om bij een bedrijfsdiner een glaasje wijn of twee te drinken. Als je tijdens de lunch een glas wijn bestelt, zal je wel wat vreemde blikken krijgen. In Spanje is het daarentegen perfect normaal om overdag alcohol te drinken. Zelfs in de voormiddag is het niet vreemd om Spanjaarden op een terrasje een glas bier of een wijntje te zien drinken. Wijn is een erg groot onderdeel van de Spaanse cultuur, en het wordt dan ook overal aanvaardt.

Spaanse levensstijl

  1. Sport is je leven

Eén van de favoriete hobby’s van Spanjaarden is sport kijken. Voetbal is koning en je moet in Barcelona niet in een café gaan supporteren voor Real Madrid. Ze nemen hun sport en hun teams erg serieus. En ze tonen hun adoratie dan ook graag in hun outfits: voetbalshirts worden dag in dag uit gedragen, zelfs wanneer er geen voetbalmatch gepland staat.

Voor sportieve Spanjaarden is de outfit waarin ze sporten ook erg belangrijk. Ze gaan allemaal gekleed in de meest professionele outfits met al het nodige materiaal. Spanjaarden houden van sportkledij en gadgets en doen dan ook altijd hun best om er zo goed mogelijk uit te zien voor ze gaan sporten.

Spaanse levensstijl

Ben jij er klaar voor om je helemaal onder te dompelen in die Spaanse levensstijl? Vamenos!

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen