Herfst in Spanje: herfstkleuren, stoofpotjes en… véél zon

‘t Is dat de zomer, winter en lente er ook niet te versmaden zijn of we zouden de herfst in Spanje nomineren als mooiste seizoen. Er zijn oneindig veel redenen waarom de herfst in Spanje magisch is. We verzamelden er enkelen:

De herfstkleuren

Soms mag het wat meer zijn dan Heverleebos of het Zoniënwoud. De herfstkleuren vallen ook in de vele bossen van Spanje te bewonderen. Duizenden schakeringen van geel, oranje, rood, oker en bruin kleuren de landschappen. Dit zijn enkele plekken waar de herfst mooi tot zijn recht komt.

>> Faedo de Ciñera (León)

In 2007 verkoos organisatie Bosques Sin Fronteras (Bossen Zonder Grenzen) dit bos tot het best onderhouden van Spanje. Met dank aan de beuken die er meer dan 500 jaar oud worden. Sommige bomen zijn zo oud dat ze hun eigen naam hebben. Verder vindt u er een vervallen kolenmijnen, schilderachtige stenen bruggetjes, verlaten huizen en veel water. Zoals de Marmitas de Gigantes, de potten van de reus, een reeks koudwaterpoelen omgeven door stroompjes en watervallen.

>> Gorbea Natuurpark (Baskenland)

Vooral Otzarreta, een bos in dit natuurgebied, is een populaire plek om de bladeren van kleur te zien veranderen. De aarden kleuren, het beekje dat door de bossen klatert: deze magische plek in Biskaje lijkt wel een sprookje.

>> Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas Natuurpark (Jaén)

De vegetatie lijkt op die van het noorden, maar dit natuurpark, het allergrootste beschermde gebied van Spanje, bevindt zich wel degelijk in het zuiden van het land. Na de zomer, met z’n verpletterende hitte, komen deze bergen echt tot leven. Het groen maakt traag plaats voor oranje en geel, de herten burlen, trekvogels passeren en het fruit wordt rijp.

>> Irati (Navarre)

Nog zo’n klassieker voor herfsttoeristen. De valleien van het op een na grootste beuk-sparbos in Europa verkleuren uitbundig. Ochagavia vormt de ideale uitvalsbasis om dit gebied in de achtertuin van de Pyreneeën te verkennen.

Eten en drinken

Terwijl Spanjaarden in de drukkend hete zomer zo licht mogelijk eten, mag het nu wat zwaarder en hartiger. Weg met de slaatjes en gazpacho, hallo crema de calabaza (pompoenroomsoep) en caldo gallego (Galicische soep met bonen, kool en spek). Ook stoofpotjes zijn populair, zoals het Madrileense cocido madrileño. Of wat gedacht van een lekkere churros con chocolate om u aan op te warmen?

De herfst is het seizoen van paddenstoelen en kastanjes. In heel wat dorpen kan u proeven van gerechten met paddenstoelen. Pujerra, een gehucht in de provincie Málaga tussen Estepona en Ronda, profileert zich als de Spaanse hoofdstad van de kastanje. Tijdens het jaarlijkse Kastanjefestival serveren koks wel vijftig verschillende gerechten en in het museum kan u kleren en gereedschap voor de kastanjeoogst bewonderen. Maar ook elders in Spanje verschijnen verkopers van geroosterde kastanjes op elke straathoek.

De meeste druivenranken mogen begin september dan wel geoogst zijn, maar de herfst is eveneens een prima periode om wijngaarden te bezoeken. Of u nu naar La Rioja, Ribera of een minder befaamde streek trekt, de velden kleuren er sowieso mooi herfstig. Zoals in de foto boven dit artikel. En in elke bodega valt een drankje te scoren. In Jerez de la Frontera, het Andalusische dorpje waar sherry ontstond, kan u tijdens een Internationale Week van de Sherry proefsessies of rondleidingen bijwonen.

Minder drukte, goedkopere prijzen

De internationale en Spaanse toeristen keren huiswaarts en de drukte van de zomer gaat liggen. In de herfst wordt Spanje opnieuw dat kleine geheimpje, van u alleen. Voortaan moet u niet langer uw ellebogen gebruiken om een tafel te bemachtigen in uw favoriete tapasrestaurant. In het laagseizoen verlagen de hotels hun prijzen en kan u populaire trekpleisters als Alhambra of de Sagrada Familia bezoeken zonder eerst vijf uur aan te schuiven. Ook de beroemde musea zijn plots een pak leger. Toch kan u in heel wat regio’s, zoals de costa’s of Madrid, nog perfect op een terrasje eten. De temperaturen zijn aangenaam, de lucht blauw en het zonnetje nog vaak aanwezig. Daarover later meer.

Hét moment om steden te bezoeken

De zomer is in Spanje vaak verre van ideaal voor een citytrip. In de broeierige warmte voelt u zich al snel een braadkip. Nee, dan liever afkoelen aan de kust. Goed nieuws: in de herfst kan u zich wel in de stad begeven zonder meteen een zonneslag op te lopen.

>> Sevilla

Een van de heetste steden van Europa, maar erg mild en rustig eens de bladeren van de bomen vallen. De dagtemperaturen zijn nog prettig genoeg om in parken of plaza’s te picknicken of om oude kronkelsteegjes doorheen sfeervolle buurten te voet te verkennen.

>> Madrid


De hoofdstad van Spanje lijkt in de zomermaanden op de betere bakoven. In de herfst koelt het af, maar je kan nog altijd probleemloos dineren op een terras.

>> Valencia

Ideale temperaturen om het historisch centrum, het kunstige Ruzafa of vissersdorp Cabanyal te verkennen, maar ook om een plons te nemen in de Middellandse Zee of biertjes te drinken in een van de vele chiringuitos, ofte strandbarretjes.

Het weer

De herfst zorgt voor opluchting voor zij die moeite hebben met de loden hitte van de zomer. Op vele plekken in Spanje is het in de herfst nog altijd zonnig – en warm genoeg om een terrasje te doen – maar u wordt niet om de vijf meter ko geklopt door de hitte. Ook in de herfst kan u in Spanje aan uw bronzering werken. Met aan de zuidkusten 3000 uur zonneschijn per jaar blijft de zomer hier langer hangen dan eender waar in Europa. De aangenaamste herfstplekken in Spanje zijn:

>> Costa Blanca

Hoewel de temperatuur van het zeewater stilaan onder 20 graden zakt, blijft de Costa Blanca in de herfst een aangename plek. Zeker tot eind oktober blijven de temperaturen in badsteden als Torrevieja, Guardamar, Santa Pola en Alicante héérlijk. Let wel: in de herfst passeert er soms een gota fría langs de Costa Blanca, een koudefront dat kortstondig hevige regen brengt. Daarna komt evenwel altijd zonneschijn.

Ontdek vastgoed aan de Costa Blanca.

>> Costa Calida

Tussen de Costa Blanca en Costa Almeria ligt de ‘warme kust’. Hier heerst een microklimaat, dat hete, droge zomers combineert met ongewoon milde winters. De herfst is er warm en zonnig – in oktober haalt het kwik dagelijks gemiddeld 21 graden.

Ontdek vastgoed aan de Costa Calida.

>> Costa del Sol

De naam zegt het zelf: met 3000 uur zonneschijn is de Costa del Sol de zonnigste regio van Spanje. In de herfst zijn er minder toeristen en liggen de prijzen lager, maar de lucht is nog even blauw en het weer blijft héérlijk tot een stuk in november. Een prima periode om kennis te maken met de charmante witte dorpjes en de stranden van wereldklasse.

Ontdek vastgoed aan de Costa del Sol.

>> Costa de la Luz

Het zuidelijkste punt van Spanje, beroemd om z’n fantastische licht (luz), natuurreservaten en goudkleurige stranden. Dankzij een overvloed aan zon en milde temperaturen in herfst en winter geniet u hier het hele jaar van.

>> Balearen

Op eilanden als Mallorca duurt de zomer tot midden oktober. De zeetemperatuur is er in die maand gemiddeld nog 20 graden, al zijn de stranden een pak minder druk dan in de zomer.

>> Canarische Eilanden

Een categorie apart, vanwege de ligging naast Afrika. Hier kan u het hele jaar rond op zomervakantie. De temperatuur zakt er zelden onder 20 graden. In de herfst is de zee warm, maar de resorts veel leger en relaxter.

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen