Een Belgische gemeenschap in Spanje

Als je van plan bent om naar Spanje te verhuizen, kan je gerust zijn. Je zal zeker en vast niet de enige zijn! Er bestaan een groot aantal groepen en plaatsen waar Belgische expats samen komen en ervaringen uitwisselen. Aan een Belgische gemeenschap in Spanje is er geen gebrek!

Gemeenschap

In 2017 emigreerden 119.382 Belgen naar het buitenland. En uit cijfers van het consulair bevolkingsregister blijkt dat er in 2017 451.909 Belgen officieel in het buitenland wonen. De belangrijkste reden waarom Belgen emigreren is voor werk of studies en meer dan 80% kiest daarbij voor een ander Europees land. De topbestemmingen zijn dan: Nederland, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland. De tweede reden waarom veel Belgen emigreren is omwille van het weer: ze gaan op zoek naar een warmer klimaat. Dan kiezen we voor het zuiden van Frankrijk, Italië en natuurlijk ook Spanje.

Gemeenschap en groepen

Vlamingen in de wereld

Vlamingen in de wereld is een belangenvereniging voor Vlaamse expats. Je vindt er niet alleen informatie over Spanje, maar over 150 landen van over heel de wereld. Per land vind je algemene informatie, nuttige links en adressen, werkaanbiedingen, de contactgegevens van de VIW-vertegenwoordigers en nieuws van andere expats. Op de pagina over Spanje zelf, vind je informatie over Nederlands onderwijs en internationale scholen in Spanje. Deze gemeenschap is een officiële stichting waar je terecht kan met al je vragen.

Belgen en Nederlanders in Spanje

Deze Facebookgroep voor Belgen en Nederlanders in Spanje is een gemeenschap waar andere emigranten zoals jij hun ervaringen delen. De leden wonen allemaal in Spanje, of denken eraan om naar Spanje te verhuizen. Ze delen hun ervaringen, geven tips en laten elkaar weten wat er allemaal te doen is. Je kan hen vragen stellen en ze delen ook informatie over huren en kopen in het Zuiderse land. Plan je binnenkort een vakantie naar Spanje om huizen te bekijken? Neem dan zeker eens contact met hen op en zoek mensen die in de buurt wonen op om ervaringen uit de eerste hand uit te wisselen.

Nederlanders en Belgen in Spanje

Deze tweede Facebookgroep voor Nederlanders en Belgen in Spanje telt meer dan 10.000 leden die informatie met elkaar uitwisselen. Alles wat je wil weten over wonen, werken, hobby’s en leven in Spanje kan je in deze gemeenschap vinden! Stel hier dus al je vragen, of blader door de groep om meer te weten te komen over het land waar jij naar wil verhuizen.

Belgen in Spanje

Dit is opnieuw een Facebookgroep, deze keer enkel voor Belgen in Spanje. Het voordeel is dat dit een kleinere groep is, die hechter samenhangt. De groep is bedoeld voor iedereen die in Spanje woont. Maar ook wie er een tweede woonst heeft, er vaak op vakantie gaat of wie wil emigreren in de toekomst kan er terecht. Hier kan je niet alleen vragen stellen, maar ook leuke restaurants, uitstappen, activiteiten, … die andere groepsleden delen ontdekken.

VIW – Costa Blanca

Een van de populairste bestemmingen voor Vlamingen in Spanje is de Costa Blanca. Geen wonder dat er hier dan ook een aparte gemeenschap voor bestaat: Vlamingen in de Wereld – Costa Blanca. Je vindt er lokaal nieuws uit de Costa Blanca in het Nederlands en een uitgebreide culturele agenda met allerlei voorstellingen, optredens, evenementen en feestdagen. Daarnaast kan je er ook op zoek naar immo voor verkoop en verhuur, vakantiehuizen te huur en jobs in de Costa Blanca. Je kan er in contact komen met een aantal Nederlandstalige experts in Spanje (huisarts, boekhouder, architect, verzekeringsmakelaar, …) en je vindt er hopen en hopen informatie over wonen en werken in Spanje.

Union Francophone des Belges à l’étranger

Voor de Franstaligen onder ons, bestaat er ook de Union Francophone des Belges à l’étranger. Het is de Waalse, en dus Franstalige, tegenhanger van Vlamingen in de Wereld. Je vindt er lokaal nieuws, informatie om je verhuis voor te bereiden en je kan lid worden voor persoonlijke hulp met allerlei problemen die je zou kunnen tegenkomen.

De Belgische regering in Spanje

Natuurlijk vind je niet alleen gemeenschappen van de Belgen die in Spanje hun thuis hebben gemaakt, de Belgische en Vlaamse regeringen zijn er ook aanwezig. Hieronder geven we je daarover alle nuttige informatie mee.

Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering

De Vlaamse Regering heeft een Algemene Afvaardiging in Spanje. Deze overheidsdienst bevindt zich in Madrid en is verantwoordelijk voor alle diplomatieke, politiek een maatschappelijke contacten tussen Spanje en Vlaanderen. Dit is dus de vertegenwoordiging van de Vlaamse regering in Spanje.

Calle de Antonio Maura, 7 – 1D
28014 Madrid – Spanje
T +34 917 69 1515

De Belgische Ambassade

De Belgische Ambassade voor Spanje en Andorra, de officiële diplomatieke vertegenwoordiging van België in Spanje, bevindt zich in Madrid. Zij zijn verantwoordelijk voor diplomatieke en politieke uitwisseling tussen de Belgische en Spaans Regering.

Ambassade Madrid
Paseo de la Castellana, 18 (6°)
28046 Madrid
Spanje

Ambassadeur Marc CALCOEN
+34 91 577 63 00
+34 91 431 81 66
Madrid@diplobel.fed.be

Belgische consulaten in Spanje

Terwijl de Ambassade de officiële vertegenwoordiging van de regering is, kan jij je als Belgische burger richten tot de Belgische consulaten in Spanje. Belgen die wonen of reizen in het land en die een probleem ervaren of hulp nodig hebben, dienen zich dus te wenden naar het consulaat – de vertegenwoordiging van het openbaar bestuur.

Er zijn 4 consulaten in Spanje:

 1. Consulaat-Generaal in Madrid
  Paseo de la Castellana 18 (6°)
  28046 Madrid
 2. Consulaat in Alicante
  Explanada de España 1-5°
  03002 Alicante
 3. Consulaat in Barcelona
  Gran Via de les Corts Catalanes 680, 2°
  08010 Barcelona
 4. Consulaat in Santa Cruz de Tenerife
  Edificio Ahlers Y Rahn, Calle Villalba Hervas, 4 – 2°
  38002 Santa Cruz de Tenerife

Daarnaast zijn er ook nog tien ereconsulaten. Dat zijn er drie in Alicante: CartagenaMalaga en Valencia. Er zijn twee ereconsulaten in Barcelona: het ereconsulaat in Palma de Mallorca en in Andorra la Vella. In de regio rond Madrid zijn er zelfs vier ereconsulaten: BilbaoLa CoruñaCadiz en in Sevilla. En tenslotte is er nog het ereconsulaat in Santa Cruz de Tenerife: Corralejo (Fuerteventura).

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen