Daguitstappen aan de Costa Blanca

De Costa Blanca is vooral bekend omwille van het zonnige klimaat en de vele prachtige stranden. Maar dat wil niet zeggen dat enkel zonnekloppers er hun gading kunnen vinden. Er zijn tal van leuke en afwisselende daguitstappen mogelijk aan de “witte kust” in het zuidoosten van Spanje.

Daguitstap Costa Blanca

Cultuur in Alicante

Alicante is een havenstad, badplaats en het is ook de hoofdstad van de Costa Blanca. Wie een dagje cultuur wil opsnuiven, moet in Alicante zijn. Eén van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden is het Castillo de Santa Barbara uit de 9e eeuw. Het ligt bovenop de top van de 166m hoge berg Benacantil. De panoramische uitzichten zijn er dan ook niet te versmaden! Het is een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa waar je kerkelijke ruïnes, een heuse gracht en zelfs kanonnen kan bewonderen. In het kasteel kan je de kerkers, uitkijktoren en het paleis bezoeken. Ook het Museo de la Ciudad is de moeite waard: leer er alles over de geschiedenis van de stad en het kasteel.

Te voet, met de auto of met de lift kan je weer naar beneden, naar het historisch centrum van de stad: Barrio de Santa Cruz. In deze kleurrijke wijk is de tijd blijven stilstaan! De smalle huizen liggen tegen de berg aan en de smalle straatjes zijn versierd met bloemen en vlaggen. Vandaar kan je verder naar beneden richting de haven via de Explanada de España. Dit is één van de mooiste promenades in Spanje bewerkt met meer dan 6,5 miljoen marmeren tegels. Deze prachtige promenade is gebouwd op wat vroeger de golfbreker van de haven was. Nu vind je er marktkraampjes, winkeltjes, straatartiesten en terrasjes en word je ondergedompeld in de Spaanse sfeer.

De toeristische toer op in Benidorm

Benidorm is een voorbeeld bij uitstek van massatoerisme. Alles draait er rond de toeristen: accommodatie, eten en drinken, entertainment, activiteiten en noem maar op. De skyline is volgebouwd met appartementen en hotels, voornamelijk uit glas en beton. Overdag vind je al die toeristen op één van de drie grote zandstranden: Playa de Mal Pas, Playa de Levante en Playa de Poniente.

Benidorm strand

‘s Avonds vind je de voornamelijk Britse, Duitse, Belgische en Nederlandse toeristen in de vele bars en clubs. Het nachtleven in Benidorm begint in de tapas bars, gevolgd door cabaret acts en vaak afgesloten in de clubs. Vroeger werd er vaak geklaagd over dronken overlast, maar door de vele controles en grote politie aanwezigheid is Benidorm veel veiliger en familie-vriendelijker geworden.

Steeds meer families trekken dan ook naar Benidorm. Het natuurpark en de zoo Terra Natura is meer dan 32 hectare groot en huist meer dan 200 verschillende diersoorten van over heel de wereld. Terra Mitica is een pretpark in de stijl van de oude Mediterrane beschavingen van Griekenland, Egypte en Rome met attracties voor jong en oud. En tot slot zijn er ook nog de pretparken Aqualandia en Mundomar. Het eerste is een waterpretpark met 15 waterattracties: glijbanen, zwembaden, wildwaterrivieren en meer. Het tweede park ligt er vlak langs en is een dierentuin voor families. Je vindt er zoogdieren, vogels en reptielen, maar de hoogtepunten zijn zonder twijfel het dolfinarium en de zeeleeuwen shows.

Tot rust komen in de natuur in Elche

Elche is ook één van de grotere steden van de Costa Blanca met bijna een kwart miljoen inwoners. Het centrum ligt op iets meer dan 10 km van de Mediterraanse Zee, ongeveer 20 km ten zuiden van Alicante. In tegenstelling tot Alicante, is toerisme niet de belangrijkste bron van inkomsten. De economie draait hier vooral rond… schoenen. Je vindt in Elche meer dan 1000 fabrieken waar schoenen gemaakt worden, perfect dus voor wie graag schoenen shopt!

Maar dat is niet de reden waarom Elche wel een daguitstap waard is. De Palmeral van Elche is erg indrukwekkend om te zien. Het is een groepering van boomgaarden waar meer dan 70.000 dadelpalmen te vinden zijn, of zelfs 200.000 als we de boomgaarden buiten de stad ook meetellen. Sinds 2000 staat de Palmeral zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Eén van deze boomgaarden is de Huerto del Cura botanische tuin, met een 500-tal dadelpalmen en daarnaast nog andere Mediterrane een tropische planten. Deze is het bezoeken waard omwille van de Keizerlijke Palm, een erg zeldzame dadelpalm. Je herkent hem aan de stam die opsplitst in 7 takken. De Keizerlijke Palm werd vernoemd naar Keizerin Sissi na haar bezoek aan de Palmeral in 1894.

Dadelpalm

Guadalest, verbogen in de bergen

Guadalest

Dit kleine dorpje telt nog geen 200 inwoners maar trekt toch elk jaar 2 miljoen bezoekers aan. Dat komt omwille van de erg unieke ligging: je kan het dorp enkel bereiken via een tunnel in de rotsen. Het dorp is gebouwd rond het kasteel van Guadalest, gebouwd door de Moren als verdediging tegen de Spanjaarden. Het bijna 1000 jaar oude dorp is dus een kraaiennest dat boven de rotsen uitsteekt. In die oude dorpskern vind je niet alleen het kasteel, maar ook een prachtig stadhuis, barokke kerk, sfeervol plein en twee musea.

Het originele kasteel en bijbehorende herenhuis Casa Orduña zijn zeker een bezoekje waard, maar het zijn vooral de panoramische uitzichten die de hoofdattractie vormen. Zoals je je wel kan inbeelden, vind je hier adembenemende uitzichten op de bergen aan de ene kant en het stuwmeer van Guadalest aan de andere kant. Dit stuwmeer werd in de 20ste eeuw aangelegd en voorziet een groot deel van Alicante van drinkwater.

Guadalest uitzicht

Ben je weer afgedaald en wil je verfrissing opzoeken? Passeer op de terugweg dan langs de Algar watervallen – halverwege tussen Guadalest en Benidorm. De Algar-rivier komt daar van de rotsen naar beneden in een aantal prachtige watervallen. Onderaan de watervallen zijn een aantal natuurlijke zwembaden gevormd. Daarrond ligt een natuurreservaat waar je ook kan genieten van Mediterrane fauna en flora, inclusief een arboretum.

Sportief aan de Costa Blanca

Natuurlijk biedt de Costa Blanca meer dan zon, zee, strand en daguitstapjes. Ook wie eens lekker sportief wil doen, komt hier aan zijn trekken.

Wandelen

Aan de Costa Blanca kan je niet alleen genieten van prachtige strandwandelingen, het bergachtige achterland is ook ideaal voor de wandelaars onder ons. Zowel voor de geoefende wandelaar als voor beginners zijn er verschillende opties. Prachtige uitzichten, kleine tot hoge hoogteverschillen, olijfgaarden en ravijnen zal je allemaal tegenkomen tijdens je wandeling in deze prachtige omgeving.

Bergbeklimmen

Het bergachtige landschap aan de Costa Blanca leent zich natuurlijk niet enkel voor wandelingen. Er zijn ook verschillende mogelijkheden voor bergbeklimmers. In Calpe vind je de bekende Toix zeeklif: klimroutes met verschillende moeilijkheidsgraden en je kan er ook aan abseiling doen. Alcalali is ook een erg populaire streek voor klimmers. In Lliber heb je bijvoorbeeld de Peña Roja, een klimmuur met meer dan 40 routes.

Berg beklimmen

Fietsen

Je kan ook fietsen huren aan de Costa Blanca. Fietstochtjes met of zonder gids, mountainbiken in de bergen, zelfs wielrennen behoort tot de mogelijkheden! Loop het dichtstbijzijnde toeristische infopunt binnen voor meer informatie rond het huren van (elektrische) fietsen of de beste natuurparken om off-road te gaan mountainbiken. In Calpe loop je in de winter bijvoorbeeld veel kans om professionele renners tegen te komen. Ervaren fietsers kunnen er prachtige dagtochten maken, al dan niet met bergbeklimmingen erbij.

Boottochten

De Costa Blanca is een kuststreek, dus natuurlijk zijn er ook talrijke opties voor boottochten. In Alicante kan je bijvoorbeeld met de boot naar het pirateneiland La Tabaraca, een zeereservaat waar het heerlijk snorkelen is. Vanuit Benidorm kan je naar de steden Altea en Calpe varen, maar je kan ook het Isla de Pavo Real bezoeken. Het “pauweneiland” huist talrijke vogelsoorten en je vaart er naartoe in een boot met glazen bodem, zodat je ook het zeeleven kan bewonderen. Ook in het bergdorpje Guadalest kan je boottochten maken op het Guadalest stuwmeer.

Boottocht Costa Blanca

Andere sporten

Daar blijft het natuurlijk niet bij. Vanop de verschillende stranden aan de Costa Blanca heb je ook toegang tot een hele reeks watersporten: kajakken, snorkelen, waterskiën, wakeboarden, surfen, zeilen, jetskiën, en ga zo maar verder.

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen