Belgische tv kijken in Spanje: handleiding en tips

Uiteraard wilt u weten of Simmoneke uit Thuis eindelijk het geluk vindt. Het geklungel van de Belgische voetbalclubs in de Europese competities bekijkt u het liefst vergezeld van het zalvend commentaar van een landgenoot, niet zo’n ratelende Spanjaard die het mes er alleen maar dieper in duwt. En natuurlijk wilt u graag het Belgische nieuws volgen om te foeteren op dat ‘apenland’. Misschien moet u minstens een keer per dag Martine Tanghe/Stef Wauters in de ogen kunnen kijken om de slaap ‘s avonds te vatten. Dat is logisch. U mag dan naar Spanje verhuizen – of er althans een tweede woonst kopen – maar dat wilt niet zeggen dat u geen vertrouwde gezichten kan appreciëren. Vanzelfsprekend wilt u dan Belgische tv kijken in Spanje.

Belgische tv kijken in Spanje met de hele familie

Het goede nieuws: dat is nu een pak gemakkelijker dan een hele tijd geleden. Gedaan is de tijd dat u tussen het radioruis door moest proberen om de voetbaluitslagen uit de Jupiler Pro League op te vangen. U moet niet langer de bomma vragen om alle afleveringen van Familie op VHS op te nemen, zodat u uw schade kan inhalen telkens u neerstrijkt op vaderlandse bodem. Met satelliet en/of internet kan u rechtstreeks naar Belgische tv kijken in Spanje. Afhankelijk van uw situatie zijn er verschillende mogelijkheden. Sommige zijn betalend, andere gratis. Sommige legaal, andere net iets minder. Wat u ook kiest, binnen de kortste keren kan u Frank Deboosere live hagelbuien zien voorspellen terwijl u zelf op uw zonovergoten balkon uw glas nog eens vult met sangria.

Tv kijken op internet via telecomprovider

In 2007 keurde de Europese Commissie een regel goed rond de ‘portabiliteit van online diensten’. In mensentaal: u moet overal in de Europese Unie (en Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) toegang hebben tot de diensten waarvoor u in uw thuisland, België, betaalt.

Hebt u in België een tv-pakket bij een van de drie grote telecomproviders – Telenet, Orange, Proximus – dan kan u via een app ook in het buitenland inloggen op uw account. Dit geldt in de praktijk dus vooral voor Belgen die in België wonen, maar regelmatig hun tweede woonst in Spanje bezoeken en daar graag naar tv kijken.

Hetzelfde geldt trouwens voor andere aanbieders van audio en video. Ook uw abonnement op Spotify of Netflix kan u dus in Spanje gebruiken.

Wel zijn er nog verschillen tussen de aanbieders.

Orange

Orange biedt in heel Europa een 40-tal zenders aan, waartoe u weliswaar enkel toegang krijgt via 4G. Niet via wifi dus. Een kwestie van rechten. Oudere uitzendingen opvragen is niet mogelijk bij Orange.

Telenet

Als klant van Telenet kan u in het buitenland quasi alle zenders bekijken die u thuis via uw digicorder binnenkrijgt. BBC en Fox zijn de enige uitzonderingen, alweer vanwege de rechten. U kan programma’s opvragen tot anderhalve dag na de uitzending ervan, behalve als u een zakelijk Fluo-abonnement heeft.

Proximus

Proximus zorgt ervoor dat klanten alle zenders kunnen bekijken die ze ook via de digicorder op het thuisfront ontvangen.

Tv kijken op internet via tv-zenders

Niet enkel de providers bieden apps aan waarmee u in het buitenland aan de slag kan, ook de meeste Vlaamse tv-zenders laten hun trouwe kijkers nergens in de kou staan. De meeste zenders volgen de principes van de Europese regels rond de portabiliteit van online diensten.

meisje kijkt tv op smartphone
“Nergens beter dan thuis”

Als inwoner van België hebt dus het recht om tijdelijk het aanbod van programma’s mee te nemen als u binnen Europa reist. Dat is een prima oplossing voor wie het grootste deel van het jaar in België woont en een tweede woonst bezit in Spanje. Belgen met een officieel adres in Spanje kunnen er in principe geen gebruik van maken, al zijn er altijd wel wat mazen in het net. Waarover later meer.

VRT

Het gratis online videoplatform van de openbare omroep heet VRT NU. Daarop kan u, zowel op de website als app, de programma’s van één, Canvas, Ketnet en Ketnet Junior gratis live bekijken, zowel via website of app. Iets gemist, dan kan u het tot 30 dagen na uitzenddatum opvragen. Voor VRT NU hebt u wel een account nodig gebaseerd op een Belgisch domicilie.

Andere zenders

Ook op de websites van Vier, Vijf, Zes of VTM kan u een gratis account aanmaken waarmee u de zenders live of uitgesteld kan bekijken. Vaak dient u wel uw adblocker uit te schakelen.

oude tv

Veelgestelde vragen

Waarom kan ik sommige films of sportprogramma’s niet bekijken in het buitenland?

Dat heeft met rechten te maken. Vaak hebben de zenders enkel betaald voor de rechten om de films of sportprogramma’s op Belgische grondgebied uit te zenden. Om die rechten uit te breiden naar de rest van de EU moeten ze expliciete toestemming vragen aan de eigenaar van de rechten. Bij een film is dat bijvoorbeeld de filmstudio. Daarom vind u vooral eigen producties terug op de apps.

Valt die geografische blokkering te omzeilen?

Jawel, al is dat niet helemaal legaal. VPN heet het wondermiddel dat de geografische blokkering kan doorprikken.

Het werkt als volgt. Sommige videostreams worden geblokkeerd omdat het IP-adres van uw laptop, smartphone of tablet niet Belgisch is. Uw toestel weet dus dat u niet in het druilerige België zit, maar onder de de Spaanse zon. Een VPN, ofte virtual private network, werkt als een tussenpersoon tussen uw toestel en de website die u tracht te bereiken. En maakt het wijs dat u wel degelijk thuis bent.

De beste VPN’s kosten 3 tot 15 euro per maand, afhankelijk van de app die u verkiest. Voorbeelden zijn Express VPN, Cyberghost en NordVPN. Veel aanbieders geven uw geld terug als u hun dienst binnen de 30 dagen opzegt. Wilt u eenmalig iets bekijken, dan kan die werkwijze u geld uitsparen.

Er bestaan weliswaar gratis VPN’s, maar die zijn qua kwaliteit niet altijd denderend. Waardoor ze soms te traag werken om video’s te streamen. Bovendien bieden ze uw gegevens voor commerciële doeleinden aan de hoogste bieder aan.

Hoe kan ik naar Belgische tv op het internet kijken als ik gedomicilieerd ben in Spanje?

Ook hier kan een VPN de oplossing bieden. Zie bovenstaande vraag.

Moet ik kijken op mijn smartphone?

Uiteraard komt het sublieme acteerwerk van Xavier Waterslaeghers beter tot zijn recht op groot scherm. U moet niet naar dat kleine schermpje van uw telefoon liggen pieren. Via Chromecast kan u de stream van het programma doorsturen van uw smartphone of laptop naar uw tv. Casten heet dat.

Uw laptop aan uw tv koppelen met een HDMI-kabel kan natuurlijk ook.

Hoeveel data verbruikt tv kijken via het internet?

Dat hangt af van de kwaliteit van uw verbinding. Een uurtje tv kijken slurpt 750 megabyte tot ruim 1 gigabyte op.

Tv kijken via satelliet (TV Vlaanderen)

Tv met veel zenders.
De mogelijkheden zijn enorm.

De hierboven beschreven digitale mogelijkheden klinken al wie graag voor de beeldbuis hangt als muziek in de oren. Helaas is er een ‘maar…’.  Wat betreft internet is Spanje België niet. Zeker op het platteland en in dunbevolkte streken is er niet altijd voldoende dekking. Waardoor de kwaliteit van het internet erbij inschiet. En niemand wil dat z’n webstream blijft hangen net wanneer het laatste nummertje van de Lotto wordt bekendgemaakt.

Satelliet is dan een alternatief. TV Vlaanderen is de officiële aanbieder die de Vlaamse tv-zenders in de Spaanse huiskamers brengt. Aangezien u het tv-signaal rechtstreeks via satelliet ontvangt, maakt het niet uit waar uw Spaanse droomhuis zich bevindt, op het platteland of in de stad, in een toeristische badstad of in het hol van Pluto, u zal altijd een goede ontvangst hebben. Haarscherp beeld en perfect geluid, daar gaat TV Vlaanderen prat op. De beeldkwaliteit is doorgaans beter als bij digitaal.

Met TV Vlaanderen krijgt u bovenop het Belgische aanbod ook nog eens 400 internationale zenders vanaf 14,90 euro per maand. Op de website van TV Vlaanderen kan u de nodige apparatuur, inclusief standaardschotel en ontvangstkop, bestellen. Voor 16,45 euro verzendkosten  stuurt TV Vlaanderen dat materiaal op naar Spanje. Een beetje handige Harry kan de schotel op een wip zelf installeren, met behulp van deze installatievideo:

Vooraf dient u zich er wel van te vergewissen of schotels toegestaan zijn op uw appartementsgebouw – dat is niet overal het geval – en of uw schotel vrij zicht heeft op het zuiden.

Ziet u zichzelf al naar Belgische tv kijken in Spanje, maar vond u nog niet de gewenste woning om de droom waar te maken? Contacteer vrijblijvend Gold Estates voor meer info. Wij helpen u uw droom waarmaken.

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen