De beste adressen aan de Spaanse costa’s voor Vlamingen met heimwee

Jawel, u hebt goede redenen om in Spanje te wonen of ernaartoe te emigreren. En voor alle duidelijkheid, het miezerige weer en de buien die om de haverklap in uw nek vallen, behoren daar niet toe. Nee, geef dan maar de 320 zonnige dagen per jaar die de Costa’s bieden. Als ingeweken Spanjaard, die zich plichtbewust de lokale moren en gebruiken eigen heeft gemaakt, hou je natuurlijk van vino en tapas. En toch. Zelfs de meest onthechte Vlaming dagdroomt weleens van goudgele frietjes met een kwak mayonaise. Van koffiekoeken op zondagochtend. Van een goeie ouderwetse Belgische dagschotel. Al dan niet van het liquide soort dat Xavier Waterslaeghers regelmatig door zijn slokdarm giet.

Dat is oké. Het is niet omdat u nu van uw stek onder de Spaanse zon geniet, dat u zich voortaan een stoofvleesverbod moet opleggen. Iedereen mist het thuisfront weleens. Het goeie nieuws: wanneer heimwee de kop opsteekt, hebt u meer dan genoeg opties om een stukje België in Spanje te vinden. Een hele rist Vlaamse ondernemers staan paraat om u te doen voelen alsof u zich niet in het zonnige Spanje bevindt, maar ergens op de zakdoek grond tussen kust en Maasland. Maar waar bakken ze de beste Belgische frieten? Waar serveren ze het schuimendste Bolleke Koninck? Wij vroegen aan Vlamingen aan de Spaanse costa’s naar tips.

Frieten

Wat is er beter om de heimwee het zwijgen op te leggen, dan een lekker pak friet? Alle zorgen zijn vergeten van zodra een Belg de olie hoort knisperen en hij zijn favoriete snack kan kiezen uit een meterslange koeltoog. In Spanje komt elke rechtgeaarde landgenoot zeker aan zijn trekken: er bestaat zelfs een importeur die alle frituurproducten invoert. Vooral aan de costa’s, waar veel Belgen wonen en vakantie nemen, komt u regelend een Belgische frituur tegen. Dit zijn de favorieten van onze lezers.

Tia Sara

Avenida Rei Juan Carlos I 61, Jalón

Landinwaarts van Calpe hebben Sara en Andy een frituur in Jalón, waar ze royale porties Belgische frieten serveren met een glimlach. Ook vers stoofvlees, alle sauzen die je hartje (en je cholesterol) maar wensen kunnen en Belgische bieren zijn hier verkrijgbaar. De uitbaters draaien zelf roomijs, voor het geval dat je na je groot pak nog niet verzadigd bent. Openingsuren: woensdag, donderdag, vrijdag en zondag 17-23 uur. Zaterdag 11-23 uur. Maandag en dinsdag gesloten.

Frituur La Patata

Calle Bizet 5, Torrevieja

https://www.instagram.com/p/B1v58hiCFwH/

Ook in Torrevieja komen ze aan hun trekken, landgenoten die als kind in een ketel frituurvet gevallen zijn en sindsdien een onweerstaanbare drang hebben om elke frituur binnen te wandelen. Bij Frituur La Patata worden de frietjes vers gemaakt en vindt u een ruime selectie aan snacks – zoals saté, frikandel spécial en cervela. De samuraisaus transporteert u plotsklaps naar het vaderland. Ook Bicky Burgers staan op het menu, net als stoofvlees en mosselen in het zuur. Daarnaast kan u hier uw gratis exemplaar van de CostaKrant oppikken, het Nederlandstalige krantje met nieuws en evenementen over Costa Blanca Zuid. Open vanaf 17 uur.

Boem Patat

Calle Vientos del Sur Riviera 2, Mijas

Aan de Costa del Sol, tussen Marbella, Torremolinos en Malaga, serveren Wim en zijn schoonvader Pierre lekkere Belgische frieten. De smaak van België in een puntzak. Bij Boem Patat kan kon u ook terecht voor allerlei gefrituurde snacks – de variëteit is groter dan in sommige frituren in het vaderland – en voor mosselen op Belgische wijze. Zelfs de Spanjaarden kunnen het Belgische goud smaken. “Ze komen nu mondjesmaat binnen, omdat ze het concept niet zo goed kennen. Spanjaarden zijn vaak van het urenlange tafelen”, zei uitbater Wim. “Eenmaal binnen zijn ze gek op de curryworst en laten we ze alle sausjes proeven.” Opgelet: onlangs kondigde Boem Patat aan de deuren te sluiten van de zaak in Calahonda. Informatie over een project op een nieuwe locatie volgt nog. Spaanse frietfans kruisen hun vingers.

Brood en koffiekoeken

Panadería Delipan

Avenida Cortes Valencianas s/n (parking Mercadona Aguas Nuevas), Torrevieja

https://www.instagram.com/p/BUCfyvEh_SF/

Geef toe: op een weekendochtend gaat er weinig boven een lekkere koffiekoek met chocolade en pudding. Lekker lang in uw peignoir op het terras zitten, met een tas koffie en een krantje erbij… Héérlijk. Vlamingen die in Torrevieja wonen, moeten niets van dat droombeeld missen. De Belgische warme bakker Panadería Delipan zorgt namelijk voor het nodige lekkers uit de oven, van brood tot koffiekoeken. Ze leveren ook patisserie voor evenementen. Of zet u neer op het terras om al die heerlijkheden ter plaatse soldaat te maken. Of u nu zin heeft in een éclair, een pannenboek, een belegd broodje of een uitgebreid ontbijt. Open van maandag tot zaterdag, 8-16 uur.

Belgisch bier en Vlaamse kost

El Belga

Calle Misionero Vecancio Ortiz 28, Rojales

In het hinterland van Torrevieja, aan de Costa Blanca, kan je in deze Vlaamse bar biefstuk met frieten, tomaat-garnaal, blinde vink of kip met aardappelen eten in het zonnetje. De prijzen voor de dagschotels zijn meer dan democratisch, met maaltijden al vanaf €6,50. Doorspoelen kan met een Jupiler, Leffe, Grimbergen, Kriek Lindemans, Duvel, Omer, Papegaei, Westmalle, Piraat, La Chouffe of Kwak. De uitbaters komen uit Torhout. Zondag gesloten.

Bar San Remo

Calle Guindi 10, El Chaparral (Torrevieja)

https://www.instagram.com/p/B7Jsys0prJC/

Oergezellige en gastvrije kroeg waar niet enkel liefhebbers van Belgische bieren aan hun trekken komen. Het uitbatende Antwerpse koppel serveert ook tapas en cocktails. En organiseert al eens een dansavond waarop de benen losgegooid mogen worden. Hier kan je ook terecht om Belgisch of buitenlands voetbal te bekijken, al valt de keuze vaak op Antwerp FC.

El Mirador

Plaza Nueva 2, Albox

Een Vlaamse kok maakt in Albox, in de provincie Almeria, het traditionele kostje van bij ons: vidé, kabeljauw, witloof in de oven, steak met frietjes, Zeeuwse mosselen en noem maar op. U kan er een Maes van ‘t vat krijgen of een zwaarder biertje plukken uit de uitgebreide bierkaart. Op verloren maandag zijn er in El Mirador appelbollen en worstenbroodjes te verkrijgen, ook om mee te nemen. De prijzen zijn correct, de sfeer gezellig en Evita en Peter, het Vlaamse koppel dat deze zaak runt, ontvangen u met open armen.

Bar San Pedro

Paseo del Mediterraneo 443, Mojacar

https://www.instagram.com/p/nF_WkwvwkZ/

Dit café is wereldberoemd bij Vlaamse coureurs en wielertoeristen op goedweertraining aan de Spaanse kusten. Onder andere Nico Mattan kwam hier in het verleden weleens over de vloer. De selectie aan Belgisch bier is erg groot, met onder Hoegaarden, Grimbergen, Leffe, Westmalle, La Chouffe en minder courant beschikbaar gerstenat als Delirium, Kwaremont, Kwak, Viven, Geuze Boon, St. Feuillion en Sint Bernardus. Het kommetje nootjes bij het bier maakt het plaatje af, al kan u hier ook smullen van Belgische ‘tapas’ als bitterballen, garnaalkroketten en curryworsten spécial. Wie minder sportief is, maar wel van de koers houdt, komt bij San Pedro op groot scherm naar de voorjaarsklassiekers kijken. De uitbater slaat een gratis vat aan telkens een Belg de handen in de lucht mag gooien. Openingsuren: middag tot laat.

Bistro d Costa

Carrer Vall de Biar 4, La Nucia

Bitterballen, mosselen op Vlaamse wijze of Belgische wafels: u vindt het allemaal in dit eetcafé van Philip en Inge in de buurt van Benidorm. Ook de ribbetjes vinden immer gretig aftrek.

Annie’s Bistro

Avenida 11 de Marzo, San Juan de los Terreros

In dit Belgisch eetcafé roert Annie al jarenlang met veel liefde en toewijding in de kookpoten. Samen met haar man Danny verwent ze de gasten met Vlaamse toppers als kipfilet, steak tartare, balletjes in tomatensaus of – onvermijdelijk – frieten met curryworst spécial. De grote keuze aan Belgische bieren mag niet ontbreken.

El Babaron

Avenida Europa 1, Calpe

Sommige inwoners van Calpe noemen hun stad de elfde provincie van België, zoveel landgenoten brengen er met plezier tijd door. Met momenten is het er gemakkelijker om er een Belg te vinden dan een Spanjaard. Geen wonder dat je in Calpe alle geneugten van het leven in België kan terugvinden: van Belgische bakkers en beenhouders tot cafés en frituren. Een klassieker is El Babaron, het restaurant van het West-Vlaamse koppel Franky en Fabienne. Niet ver van het strand is het café “een ontmoetingsplek voor Belgen, waar ze hun vertrouwde Jupiler of Duvel drinken en een babbeltje slaan”, aldus het koppel. “Sommige komen bij ons ook hun hart luchten. Dan luisteren we met plezier naar hun kleine of grote problemen en proberen we hen te helpen.” Naast een luisterend oor kunnen klanten er ook terecht voor lekkere porties mosselen of een Belgische wafel.

Kaffee Rudi

Calle de la Pau 32A, Calpe

Tip van Gold Estates-oprichter Bruno De Troch: Kaffee Rudi is een bruin café, klein en gezellig, waar Vlamingen en Franstaligen verbroederen bij Belgische voetbal en bier. Hier serveert de Brusselse cafébaas Rudi quasi alle soorten gerstenat uit het vaderland en hij doet dat met een eeuwige glimlach. Bij mooi weer is het ook op het terras aangenaam toeven.

Bonus: Lambicus

Carrer Rocafort 9, Barcelona

https://www.instagram.com/p/Bxou5ZGiska/

Een Belgische bierwinkel in Barcelona waar uitbater Henk, geboren en getogen in België en verzot op Orval, een heel arsenaal aan trapist-, abdij-, tarwe- en lambiekbier aan de (Vlaamse) man brengt. Vindt u hier uw goesting niet, dan kan u best uw bier van voorkeur zelf meebrengen vanaf het thuisfront. De kans bestaat namelijk dat u het nergens anders in Spanje zal vinden. Voor de avontuurlijke drinker is er een kleine selectie aan Catalaanse bieren. In de naburige bar, elke dag open van 17 tot 23 uur, kan u ter plaatse voorproeven, ook tijdens proefsessies.

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen