8 redenen waarom investeren in Spaans vastgoed in 2019 een uitstekend idee is

Ooit zong René Froger over “een eigen huis, een plek onder de zon”. Helaas is dat laatste in België verre van altijd het geval. Dan is Spanje voor zonneverslaafden een veiligere keuze om kamp op te trekken. De overvloedige zonneschijn is evenwel slechts één van de vele redenen om te investeren in Spaans vastgoed. Wat gedacht van volgende 8 overtuigende drijfveren:

grafieken met rente tonen aan dat de timing goed zit om te investeren in Spaans vastgoed

1/ De rente staat historisch laag

Spaarboekjes brengen geen rotte cent op. De Belgische rente is sinds kort zelfs nul. NUL! De inflatie indachtig ziet u uw zuurverdiende spaarcenten gewoon verschrompelen voor uw eigen ogen. Ook investeringsfondsen, obligaties en aandelen doen het niet bijster goed.

Nee, dan kan u beter investeren in Spaans vastgoed, waar u tenminste nog iets aan heeft. Vastgoed is de enige investering die in ons economisch klimaat standhoudt. De Centrale Bank van Spanje voorzag in 2019 meer dan 10 procent rendement op residentiële vastgoed. Als uw slaperige bankrekening een gezicht had, hij zou nu uit bewondering tussen z’n tanden fluiten.

De andere kant van de medaille is dat ook de leningen spotgoedkoop zijn. Meer zelfs: als ze nog gaan dalen, dan worden ze vast gratis als flippo’s bij een pak chips gestoken. Doe er uw voordeel mee.

2/ De Spaanse keuken is om vingers en duimen van af te likken

Spaanse keuken met wijn, ham en olijven

Niet alleen is het mediterrane dieet lekker en vers, het is ook erg gezond. Of waarom denkt u dat al die Spaanse bompa’s op het platteland zo stokoud worden. Bijkomend voordeel: uiteten is in Spanje goedkoop. Kiest u voor het dagmenu, dan kan u op vele plaatsen al voor tien euro uitgebreid lunchen.

Klassiekers als tapas, gazpacho en paella kent u al, maar elke Spaanse regio kent z’n eigen specialiteiten. Die u nergens anders kan eten, of toch niet op dezelfde manier klaargemaakt. Zo moet u bijvoorbeeld in de regio van Malaga zijn voor een gazpachuelo Malagueño, een warme soep met vis, garnalen en andere zeevruchten. Héérlijk!

Geef toe: een prima extra reden om in de buurt van Malaga te gaan wonen. Bijvoorbeeld in deze prachtappartementen met ruime terrassen en een gemeenschappelijk zwembad in Fuengirola. Ze zijn ook vlakbij de luchthaven van Malaga. Wat ons naadloos bij volgende puntje brengt.

3/ Spanje is bij de deur

Vliegtuig op de landingsbaan.
Bestemming: thuis.

Niet letterlijk natuurlijk, maar toch: elke luchtvaartmaatschappij die naam waardig vliegt vanuit België op Spanje. Dagelijks vertrekken er in Zaventem, Charleroi, Luik, Oostende en Antwerpen vluchten naar alle uithoeken van Spanje. Dat maakt uw Spaanse tweede woonst quasi even bereikbaar als een flatje aan onze eigen kust. En veel warmer.

Die bereikbaarheid is niet enkel een enorm voordeel als u een tweede woonst overweegt, het is ook een cruciaal aspect als u België de rug toekeert en voorgoed in Spanje gaat wonen. Of is het niet aangenaam om te weten dat u altijd kan terugvliegen om – we zeggen maar wat – uw favoriete ploeg aan te moedigen tijdens die belangrijke titelmatch of het verjaardagsfeest van uw nichtje bij te wonen? Dachten we al.

4/ U kan uw investering (gedeeltelijk) terugverdienen

familie op het strand in Spanje
Vele Belgen verhuren hun tweede woonst aan families op vakantie.

In een vorige blogpost hadden we het al over de financiering van vastgoed met een individuele pensioentoezegging. Voor elke zelfstandige een interessante constructie om een woonst in Spanje te bekostigen. Maar ook eens aangekocht bestaan er mogelijkheden om de financiële last van uw plek onder de zon gemakkelijker draagbaar te maken.

Hebt u er bijvoorbeeld al gedacht uw nieuwe woonst te verhuren? De huurmarkt doet het uit uitstekend aan de costa’s, waar des zomers half Europa aan z’n bronzering komt werken. Toegegeven, u gaat er wellicht niet rijk van worden. Maar het is wel een prima manier om een deeltje van uw investering terug te verdienen.

Heeft u geen zin in geregel, dan kan u beroep doen op een huisbeheerbedrijf. In ruil voor een commissie van 15 à 25 procent neemt zo’n firma het hele beheer op zich, van de zoektocht naar huurders over de administratie tot de schoonmaak. Zo moet u niets doen en houdt u er toch een aardige duit aan over.

5/ Spanje is het gezondste land ter wereld

vrouw kijkt naar de zee en droomt ervan te investeren in Spaans vastgoed
“In Spanje word ik honderd jaar!”

U wil een aanval doen op het wereldrecord van Jeanne Clement, de oudste mens ooit? Verhuis dan als de wiedeweerga naar Spanje. Volgens de Bloomberg Healthiest Country Index is Spanje het gezondste land ter wereld. Nergens in de EU bereiken de inwoners een oudere leeftijd als in Spanje. Berekeningen van de universiteit van Washington wijzen er ook op dat Spanje binnenkort Japan zal inhalen wat betreft de hoogste levensverwachting.

Dat hoeft niet te verwonderen: Spanjaarden eten gezond, maken zich niet druk om kleinigheden en houden ervan zich te omringen met familie en vrienden. Om nog maar te zwijgen (nogmaals) over de gezonde porties zon die ze opdoen. Dan trekt je het vanzelf lang op onze aardkloot. Spanjaarden leven niet enkel lang, ze leven ook goed. Het goede nieuws: u kan die levensstijl overnemen en plotsklaps uw leven met enkele jaren verlengen. Investeren in Spaans vastgoed, dat is het enige wat u dient te doen.

6/ U kan er nog altijd koopjes doen

soldenbordjes in etalage van winkel

Het is geen wonder dat Belgen vaak lenen om een tweede verblijf te kopen – en dat ze dat vooral in Spanje doen. De grootste solden zijn over, maar u krijgt er nog altijd veel meer waar voor uw geld dan in België.

Om te investeren in Spaans vastgoed hebt u geeneens diepe zakken nodig. We bieden al een heleboel appartementen aan onder 150.000 euro. Wat gedacht van dit modern appartement in Torrevieja bijvoorbeeld, dat al het uwe kan zijn vanaf 105.000 euro? Dat is inclusief gemeenschappelijk zwembad. Geef toe — daar hebt u in België amper een garage voor.

Maar ook als het wat meer mag zijn, hebben wij beslist wat u zoekt. Een luxevilla met vier slaapkamers en een infinity pool, op slenterafstand van het strand, we zeggen maar wat. Leven als god in Frankrijk – ja, dat kan ook in Spanje. Deze villa in Torremuelle ligt dichtbij de natuur en de beste golfbanen van de Costa del Sol, maar evengoed staat u in een wip op de luchthaven of in het mondaine Marbella.

7/ Het leven is goedkoper in Spanje

mannen klinken met pintjes bier
“Acht frank in den tijd van den bompa”

Het leven wordt alsmaar duurder. Dat beseft u maar al te goed wanneer de bompa nog maar eens vertelt hoe hij vroeger pintjes bier dronk aan vier frank ‘t stuk. Voor de jonge lezer: dat is 10 eurocent. Uiteraard ontsnapt Spanje niet aan die inflatie, maar de kost van het leven ligt er wel een pak lager als in onze contreien. Volgens Numbeo, de website die de prijzen van levensmiddelen vergelijkt, is de kost van het leven in Spanje al gauw 25 procent lager dan in België. Zo spaart u gemakkelijk geld uit in de supermarkt, op restaurant en aan de benzinepomp.

8/ De zon schijnt er altijd

zonnebril op het strand
“Geef mij maar alle dagen zon! España por favor!”

Ja, we weten dat we in herhaling vallen. Maar geef toe, zou u het niet overal rondbazuinen? Verhuis naar de costa’s van Spanje en het is gedaan met regenvlagen in uw gezicht, elke keer u zonder paraplu het huis verlaat. In plaats daarvan krijgt u warme zomers, milde winters en 320 zonnige dagen per jaar. Terwijl uw Belgische vrienden met een warme choco zitten te koukleumen voor hun haardvuur… zit u met een sangria op een terras.

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen