Waarom 2020 het ideale jaar is om een tweede woonst in Spanje te kopen

Sommige dingen gaan nooit uit de mode. Denk aan The Beatles, friet met biefstuk en leren jassen. En voeg aan dat lijstje gerust de Spaanse zuidkust toe. Wij, Belgen, houden van zon, zee en strand. En vinden dus massaal onze gading aan Costa Blanca en del Sol. Spanje is veruit het favoriete vakantieland voor Belgen.

Heel wat landgenoten houden zó van sangria, tapas en 320 zonnige dagen per jaar dat ze een woning kochten aan de Spaanse costa’s. Ofwel als tweede woonst, om al hun vakanties door te brengen in de badstad van hun dromen. Of om er permanent neer te strijken, meestal na hun pensioen.

Misschien droomt u ook van een eigen stek onder de Spaanse zon, maar hebt u nog wat koudwatervrees? Dat is nergens voor nodig. De Middellandse Zee is immer lekker warm. Maar we begrijpen het natuurlijk wel. Een tweede woonst in Spanje is een serieuze investering, een beslissing die u niet zomaar maakt tussen de soep en de patatten.

Toch is 2020 het ideale jaar om de stap te wagen. En wel omwille van volgende redenen:

De vastgoedprijzen blijven stijgen

In 2018 gingen de prijzen van woningen in Spanje gemiddeld met 6,7 procent omhoog. Dat was het vijfde jaar op rij dat woningen duurder werden, en de grootste stijging sinds 2007. De cijfers voor 2019 zijn nog niet binnen. Maar in de eerste tien maanden van vorig jaar zette de trend zich alvast door.

Verwacht wordt dat de prijzen nog een tijdje zullen blijven stijgen. Volgens Moody’s, een Amerikaanse kredietbeoordelaar, zal de prijs van vastgoed nergens in Europa zo veel stijgen als in Spanje. Zo’n 5,5 procent per jaar, gokt Moody’s.

Dat betekent dat:

1/ Een woonst in Spanje een goede investering is, die u later ten gelde kan maken,

2/ Vandaag kopen beter is dan morgen, en morgen beter dan overmorgen.

stijgende prijzen van vastgoed in Spanje

Verhoogt die hausse aan prijzen ook de kans op een nieuwe vastgoedluchtbel? Nee. De criteria voor hypotheken zijn véél strenger geworden sinds de crisis. Er staan ook alsmaar meer bouwprojecten in de steigers. Samen met toerisme is de bouw de sterkste peiler van de Spaanse economie. Wat leidt tot economische groei en een verhoogde aantrekkingskracht voor investeerders. Daardoor is Spanje veel beter gewapend tegen een economische crisis.

U krijgt veel meer waar voor uw geld dan elders in Zuid-Europa

De tijd ligt achter ons dat u, bij wijze van spreken, een huis kreeg bij aankoop van een pakje chips. De huizen zijn in Spanje niet langer zo spotgoedkoop als ze ooit waren. Vooral de prijzen voor nieuwbouw stijgen met zes of zeven procent per jaar. Vooral vanwege hogere bouwkosten, gestegen grondprijzen, strengere normen en een klant die meer kwaliteit eist.

Dat wil evenwel niet zeggen dat Spanje geen aantrekkelijke vastgoedmarkt meer heeft. Meer zelfs: wie droomt van een eigen plek onder de zon, is nergens beter af dan in Spanje. En meer bepaald aan de Costa Blanca. Daar zijn de gronden goedkoper en ligt de gemiddelde prijs per vierkante meter ver onder het landelijke gemiddelde. In vergelijking met gelijkaardige woonsten in Frankrijk en Italië zijn die in Spanje een pak schappelijker geprijsd.

Ter referentie: wat koopt u voor 250.000 euro…

…aan de Costa Blanca?

Een fantastisch appartement in het schilderachtige La Vila Joiosa, met directe toegang tot het strand.

Een nieuwbouwwoning met drie slaapkamers, twee badkamers, een dakterras en gedeeld zwembad, vlakbij de jachthaven van Torrevieja.

Een villa met drie slaapkamers, drie badkamers, privézwembad en dakterras, in Vilamartin.

…aan de Costa del Sol?

Een appartement met twee slaapkamers en twee badkamers, in een iconisch complex in Benalmadena, omringd door tropische tuinen,

Een appartement of penthouse met twee slaapkamers, op tien minuten van het strand in Marbella.

Een appartement met twee slaapkamers op enkele minuten van het strand, het stadscentrum en de jachthaven van Estepona.

Toerisme in Spanje blijft groeien

In 2018 bezochten 82,8 miljoen mensen dit zonnige paradijs. Dat maakt van Spanje het populairst vakantieland in Europa. En die toeristen hebben volgens de statistieken elk jaar een dikkere portefeuille bij, meer geld om te spenderen.

toeriste in Spanje

Het stijgend aantal bezoekers is niet de enige trend in toerisme die in uw kaart speelt. Veel toeristen zijn de gigantische wolkenkrabberhotels beu en kiezen voor kleinschaligere accommodatie met een huiselijkere sfeer. Een appartement zoals het uwe bijvoorbeeld. Omdat Uno spelen nu eenmaal gezelliger is aan de keukentafel dan in de onpersoonlijke lobby van een hotel.

Dankzij het internet is het gemakkelijker dan ooit voor toeristen om lokale appartementen te vinden. Bijvoorbeeld via booking.com of Airbnb. En voor eigenaars is het gemakkelijker dan ooit om hun verblijven te verhuren tijdens de periode dat ze er niet zijn. Dat kan via Airbnb, of via lokale organisaties die alle lasten op zich nemen – van de boekingen tot de opkuis – in ruil voor een percentage van de huurinkomsten.

Let wel op, vooral woonsten in toeristische gebieden, zoals de Costa Blanca en Costa del Sol hebben verhuurpotentieel.

De rente is historisch laag, maar hoe lang kan u daar nog van profiteren?

De rente is nog altijd historisch laag.

Dat betekent twee dingen:

1/ Dat u uw geld beter in bakstenen steekt dan in uw spaarboek. Die laatste brengt niet meer dan wat ros geld op.

2/ Dat lenen spotgoedkoop is. Hypotheekrentes liggen erg laag.

Investeren in vastgoed is de slimste manier om uw geld te doen groeien. De Centrale Bank van Spanje voorspelt 10,5 procent opbrengst op woonsten. Dat lijkt overdreven. Maar zelfs als het de helft is, dan is het nog altijd een pak meer dan de meeste andere investeringen.

picknickende mensen maken een toost
Jawel, daar mag op getoost worden.

Schuilt er dan helemaal geen adder onder het gras? Toch wel. De nationale schuld van Spanje ligt op recordkoers. Waarnemers verwachten dat de overheid nieuwe belastingen zal opleggen aan banken. Die zouden de belastingen weleens kunnen doorrekenen, waardoor hypotheekleningen duurder worden. Daar wacht u beter niet op.

Veel Belgische expertise

Wilt u zich vastgoed aanschaffen in Spanje, dan moet u weten hoe zo’n aankoop in zijn werk gaat. Zo niet, dan kan u gemakkelijk in een van de vele valkuilen trappen. Om zulke ongelukken te voorkomen, is het beter om in zee te gaan met een expert. Gold Estates werkt samen met specialisten, bijvoorbeeld met een Belgische advocaat die gevestigd is in Spanje en zich in vastgoed heeft gespecialiseerd. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan. Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

Contact

Sorry!

Iconic start vanaf €785.000.

Informatie aanvragen

Iconic prijslijst aanvragen

Iconic folder aanvragen